20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorjul se topeşte de căldură

Gorjul se topeşte de căldură

Canicula a pus stăpânire pe judeţul Gorj. Cei mai afectaţi sunt gorjenii care folosesc mijloacele de transport în comun şi bolnavii internaţi în spitalele de pe raza judeţului, unităţile medicale nefiind dotate cu aparate de aer condiţionat. Nici elevii sau studenţii care susţin în aceste zile examene nu o duc mai bine în sălile de concurs. Pentru a veni în sprijinul persoanelor care din diferite motive sunt obligate să iasă din case pentru a merge la serviciu, la piaţă sau unde trebuie să rezolve diferite probleme, conducerea Primăriei Târgu Jiu este pregătită să ofere apă rece, în trei puncte instalate în oraş. Este vorba de centrul municipiului, Piaţa 9 Mai şi Piaţa Centrală. Autorităţile locale le solicită sprijinul agenţilor economici care deţin spaţii dotate cu aer condiţionat, astfel încât aceştia să le permită cetăţenilor să se adăpostească de căldură, atunci când temperaturile sunt excesiv de ridicate, iar aerul este irespirabil.

Cuptor în troleibuze

Târgujienii care folosesc zilnic mijloacele de transport în comun ale SC Transloc fac cu greu faţă condiţiilor oferite. Prestatorul de servicii de transport pentru populaţie nu a reuşit în ultimii ani să îşi reînnoiască parcul auto, astfel încât troleibuzele oferă în condiţii de caniculă un confort la nivelul anilor 1990. Nici unul dintre troleibuze nu este dotat cu aparate de aer condiţionat. Cei care trebuie să îndure căldura din troleibuze sunt în special pensionarii care nu au altă soluţie de a se deplasa în municipiu, în afara mijloacelor de transport public ale SC Transloc. Cei care ştiu ce îi aşteaptă în troleibuz şi au de parcurs un traseu mai lung pleacă de acasă îmbrăcaţi corespunzător sau folosesc evantaie. Transloc are câteva autobuze dotate cu aer condiţionat, însă numărul acestora este redus şi nu poate acoperi necesarul.

Trenurile au întârzieri

Nici persoanele care călătoresc cu trenul nu sunt scutite de efectele caniculei. Din cauza căldurii puternice, circulaţia feroviară este îngreunată, iar pe anumite rute trenurile au avut restricţii de viteză. Acesta este şi motivul pentru care două trenuri de persoane au avut ieri-dimineaţă întârzieri de 30 şi 40 de minute. Atât călătorii, cât şi cei care au aşteptat în Gara Târgu Jiu au avut de suferit şi au făcut cu greu faţă temperaturii ridicate. Trenurile cu cele mai multe minute de întârziere au fost acceleratul Petroşani – Craiova şi trenul interregio Mangalia – Arad. Pasagerii sunt nemulţumiţi de faptul că trenurile nu oferă confortul necesar unei călătorii în siguranţă pe timp de căldură excesivă, în ciuda faptului că preţul biletului a crescut de la un an la altul. Acesta este şi motivul pentru care o parte dintre cei care trebuie să călătorească dintr-un judeţ în altul au ajuns să prefere călătoria cu autocarele care sunt dotate şi cu aer condiţionat.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS