9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMihai Pătraşcu - un ultim omagiu

Mihai Pătraşcu – un ultim omagiu

MIHAI PĂTRAŞCU – 17 iulie 1982, Craiova – 5 iunie 2012, New York

A fost absolvent al Şcolii nr. 24 „Sf. Gheorghe“, al CN „Carol I“ Craiova şi Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA. Cu lucrarea de doctorat a obţinut premiul pentru cea mai bună teză de la MIT, cea mai prestigioasă universitate de profil de pe glob.
A fost câştigătorul a numeroase premii la matematică, fizică, engleză, excelând în informatică, unde a obţinut la nivel naţional de nouă ori premiul I şi şapte medalii la fazele internaţionale: patru de aur şi trei de argint. Aceste rezultate îl situează în primii 20 de medaliaţi în lume şi pe primul loc în România.
A propus probleme pentru olimpiadele de informatică fazele naţionale, balcanice, europene şi internaţionale, fiind membru în comitetele ştiinţifice. A fost membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică, preşedintele Comitetului ştiinţific al Balcaniadei de Informatică (2011) şi al Olimpiadei Europene de Informatică (2009).
A desfăşurat activitate de predare la MIT, Berkeley, Copenhaga etc. şi a susţinut numeroase conferinţe la universităţi de prestigiu din lume.
În domeniul cercetării (MIT, IBM, MADALGO şi din 2009 la AT&T) are multiple lucrări în informatică teoretică, citate pe plan mondial de 480 de ori (Google Scholar Citations) şi a obţinut multe premii, dintre care:
– premiul pentru cel mai bun student în cercetare din SUA şi Canada, 2005
– premiul pentru cea mai bună lucrare la Conferinţa ICALP, 2005
– premiul pentru cea mai bună lucrare la FOCS, 2008
– premiul Presburger în 2012 (acordat de Asociaţia Europeană de Informatică Teoretică) „pentru revoluţionarea domeniului de structuri de date în care nu se înregistraseră progrese în ultimul deceniu“.
Comunitatea informatică, şocată de dispariţia prematură a lui Mihai Pătraşcu şi „ca semn de adâncă recunoştinţă pentru impactul enorm pe care Mihai l-a avut în cadrul comunităţii de olimpici în informatică“, prin Infoarena a iniţiat în 9 iunie 2012, pe perioada a 156 de ore, concursul „Remember Mihai Pătraşcu“ cu probleme compuse de acesta.
A fost însoţit de tricolorul românesc în cei zece ani petrecuţi în SUA şi în cele peste 40 de ţări în care a călătorit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS