9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePregătiri pentru redeschiderea Transalpinei

Pregătiri pentru redeschiderea Transalpinei

Autorităţile locale din Gorj au început pregătirile pentru redeschiderea celei mai înalte şosele din România, Transalpina. Drumul ar putea fi redeschis publicului amator de şofat la înălţime la sfârşitul acestei luni sau chiar mai repede, în funcţie şi de condiţiile meteorologice. Potrivit şefului Serviciului Public Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, reluarea traficului pe Transalpina în condiţii de siguranţă deplină depinde numai de îmbunătăţirea vremii. Au existat câţiva şoferi care au încercat să traverseze Transalpina, însă au fost nevoiţi ca în cele din urmă să solicite ajutorul autorităţilor pentru a trece muntele, fără să le fie pusă viaţa în pericol.

Mai sunt de executat câteva lucrări

Şeful salvamontiştilor gorjeni, Sabin Cornoiu, a mai spus că, în curând, şoseaua Transalpina va putea oferi condiţiile necesare unui trafic în siguranţă. Acest lucru va presupune în primul rând montarea parapeţilor de protecţie pe marginea drumului şi executarea şanţurilor de colectare a apei de pe versanţi, pe partea cu muntele: „Numai de vreme depinde deschiderea Transalpinei. Anul trecut a fost deschis traficul pe 1 mai. Să vedem cum va fi vremea după Paşte sau se va aştepta până la finele lunii aprilie. Mai sunt de efectuat câteva lucrări care vor creşte gradul de siguranţă şi mă refer în primul rând la parapeţii de pe margine, care vor avea rolul de a induce o stare de siguranţă la nivel psihic. Unii nu au nervii destul de tari pentru a traversa Transalpina şi ne-am confruntat cu vreo câteva cazuri până acum. Va fi o şosea destul de circulată şi până acum ştim că o să avem o etapă din turul ciclist al României pe Transalpina şi o competiţie de maraton mountain bike. Sigur vor mai fi organizate şi alte evenimente până înspre toamnă“, a declarat Sabin Cornoiu.

Mană cerească pentru ciobani

Dacă pentru şoferi, Transalpina este o oportunitate de petrecere a timpului liber sau pentru a-şi încerca abilităţile în ceea ce priveşte şofatul, pentru localnicii din zona submontană a Gorjului, şoseaua înseamnă o adevărată afacere. Este vorba de crescătorii de oi şi producătorii de alimente naturale. Din mai şi până toamna, sătenii îşi vând produsele şi în special brânza de oaie şi de vacă pe marginea drumului. De clienţi nu duc lipsă, mii de turişti traversând anual cea mai înaltă şosea din România: „Transalpina este o mană cerească pentru noi. Este cel mai bun lucru care s-a făcut în Gorj de mulţi ani încoace. Aproape toată brânza o vindem pe Transalpina turiştilor care trec pe acolo. Cam de la 25 mai şi până pe 1 octombrie ciobanii sunt cu brânză acolo: din Polovragi, Tismana, Baia de Fier, Novaci, Crasna. Sunt preţuri bune: 16 – 18 lei kilogramul de brânză de oaie. Aşteptăm şi acum să se deschidă şoseaua. Nu vin numai cu brânză, ci şi cu dulceaţă, sirop, fructe, miere şi tot ce se produce natural în gospodării. Ne este de un mare ajutor Transalpina“, a spus Ion Chircu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS