17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Eu, primarul Craiovei

Olguţa Vasilescu vrea să fie primăriţă deşteaptă, după modelul „băieţilor deştepţi“ din energie. Olguţa a declarat ieri că, dacă va ajunge primarul Craiovei, va solicita stoparea privatizării companiilor strategice, inclusiv a Complexului Energetic Oltenia, care deţine şi CET-urile din Craiova, şi va cere trecerea CET 2 în subordinea primăriei.
„Oraşul nostru este alimentat cu energie termică de la CET II în proporție de 90%. Ca primar aş solicita ca CET II să treacă în subordinea primăriei pentru că am avea o serie de avantaje. Se pot accesa fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Am rezolva astfel problema poluării, a cenuşii din Bariera Vâlcii, şi nu numai. Există mai multe primării în România care au accesat fonduri europene pentru CET-urile din subordine şi am să vă dau şi câteva exemple: Bacău, Botoşani, Suceava ş.a. Astfel aş avea control direct asupra preţului de producție, în condiţiile în care producem energie electrică – produs primar şi energie termică – produs secundar. Devenind producător de energie electrică pe piaţa românească, se obţin acele certificate verzi, care se tranzacţionează pe bursă şi astfel se pot obţine venituri serioase. Am putea moderniza astfel sursa primară, CET-ul şi rețeaua primară de distribuţie, mai exact reţeaua dintre CET şi Punctele Termice, dar şi reţeaua secundară de distribuţie, între punctele termice şi blocuri“, a spus Olguţa. Ce a uitat să spună senatorul este că problemele cu agentul termic şi implicit cu preţul mare al gigacaloriei sunt la Regia de Termoficare aflată în subordinea primăriei. Cele mai mari pierderi în reţeaua de distribuţie a agentului termic sunt de la punctele termice şi centralele pe gaze până la blocuri. Olguţa susţine că a lucrat la un proiect de reducere a preţului la gigacalorie cu 40%, calcule care se întind pe zece pagini şi care vor fi făcute publice în perioada următoare.
Dacă senatorul doljean, candidat la fotoliul de primar, s-a exprimat mereu la modul condiţional-optativ spunând „dacă as fi primar…“, „ca primar aş…“, Mihai Fifor, preşedintele PSD Craiova, dă ca sigură câştigarea primăriei de către candidatul USL. „E momentul să spunem: eu, primarul Craiovei“, a spus Fifor despre Olguţa. Olguţa care, după ce a calculat cum va reduce costul gigacaloriei, a ajuns şi la procentul cu care vrea să câştige primăria oraşului. „58%, cu atât vreau să câştig. Asta înseamnă 56.200 de voturi“, a spus ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS