9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Heliu irosit

Baloanele cu heliu par să dăuneze grav activităţii ştiinţifice. Mai mulţi cercetători au tras un semnal de alarmă asupra faptului că experimentele şi studiile lor sunt în pericol de a fi compromise din lipsa unei cantităţi suficiente de heliu, gazul fiind irosit pentru umplerea baloanelor destinate petrecerilor de tot soiul. Heliul este esenţial pentru activitatea oamenilor de ştiinţă, întrucât acest gaz este utilizat în cadrul experimentelor pentru răcirea atomilor până la temperatura de -270 de grade Celsius. Obiectivul acestor proceduri este acela de a opri vibraţia atomilor pentru ca oamenii de ştiinţă să aibă posibilitatea de a analiza mai îndeaproape natura acestor particule minuscule. În plus, heliul este folosit la scară largă în procesul de fabricare a aparaturii medicale, în special a scannerelor, dar face parte şi din structura unor maşinării mai complicate, cum este, de exemplu, celebrul accelerator de particule.
Recent, echipa profesorului Oleg Kirichek, de la Laboratorul Rutherford Appleton, din Marea Britanie, a fost nevoită să amâne un experiment din cauza faptului că stocul de heliu al laboratorului se epuizase. Cercetătorii erau în plin proces de studiu al structurii materiei, însă au trebuit să aştepte trei zile până au găsit cantitatea de heliu de care aveau nevoie şi care a sărăcit semnificativ bugetul proiectului. „Am pierdut 90.000 de lire sterline pentru că nu am putut face rost de heliu. Cu toate acestea, umplem mii de baloane cu heliu şi le lăsăm să plutească în atmosferă sau folosim gazul să ne distrăm vorbind cu voce piţigăiată. Situaţia aceasta mă enervează cumplit“, a declarat Oleg Kirichek.
Deşi heliul se plasează pe locul al doilea într-un clasament al elementelor cu cele mai bogate resurse din univers, Terra are totuşi o rezervă limitată, iar reprezentanţii Consiliului American de Cercetare sunt de părere că în mai puţin de 30 de ani Pământul se va confrunta cu o lipsă acută de heliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS