10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremii pentru micii matematicieni ai Doljului

Premii pentru micii matematicieni ai Doljului

După ce, la sfârşitul lunii noiembrie, aproximativ 1.700 de elevi din Dolj au participat la concursul naţional de matematică „Lumina Math“, rezultatele pozitive nu s-au lăsat prea mult aşteptate

Pentru că au obţinut rezultate foarte bune la concursul naţional de matematică „Lumina Math“, aproximativ 7% dintre ei au primit ieri diplome şi premii. „Din Dolj, la această a XV-a ediţie a concursului au participat aproximativ 1.700 de elevi, iar 121 dintre ei au primit premii“, a declarat Tatiana Cristea, inspector şcolar de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

Cei mai buni elevi din ţară, motivaţi cu premii în bani

Elevii doljeni au participat la toate categoriile concursului şi au obținut premii la toate. „La clasa a IV-a sunt cinci premii I, 18 premii II şi 26 de premii III. La clasa a V-a avem trei premii II şi nouă premii III, la clasa a VI-a avem şase premii II şi opt premii III, iar la clasa a VII-a avem două premii I, patru premii II şi şase premii III. La clasa a VIII-a, elevii doljeni au obţinut două premii II şi şapte premii III“, a declarat Tatiana Cristea, care a explicat că la toate aceste premii se adaugă o serie de menţiuni. Premianţii au obţinut diplome şi premii constând în diverse obiecte şi rechizite care să le amintească de această experienţă. Cei mai buni dintre cei mai buni au obţinut chiar şi premii în bani. Conform regulamentului, în funcţie de performanţele lor, pentru fiecare elev câştigător din clasele a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a s-au acordat premii astfel: primul clasat la nivel naţional a primit 800 de lei, cei de pe locul II – 600 de lei, iar cei de pe poziţia III – 400 de lei. Elevii care s-au situat pe locurile IV-V la nivel naţional au primit 300 de lei, cei de pe locurile VI-X – 200 de lei, iar cei de pe locurile XI-XX – 150 de lei. La nivelul judeţului Dolj, dintre cei 121 de premianţi, trei au reuşit să se claseze în primii 20 la nivel naţional la categoria lor de clasă şi au primit şi premii în bani. Aceştia sunt Mircea Bina, elev în clasa a IV-a la Şcoala nr. 2 „Traian“ din Craiova (premiu de 150 de lei), Andrei-Raul Spătaru – elev în clasa a VII-a la Grupul Şcolar „Alexandru Macedonski“ din Melineşti (premiu de 600 de lei) şi Bogdan Iordache, elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ din Craiova (premiu de 150 de lei). De remarcat este faptul că, anul trecut, Andrei-Raul Spătaru a obţinut locul I pe ţară la clasa a VI-a“, a adăugat Tatiana Cristea.

Elevii cu cele mai bune rezultate din Dolj

Pentru performanţele obţinute, şase elevi din Dolj au primit de la organizatori şi câte o excursie în Turcia, la Istambul, în perioada 18-22 aprilie 2012. „Conform regulamentului, de acest premiu beneficiază primul elev din fiecare categorie, în care sunt înscrişi minimum 250 de participanţi. Dacă, într-un judeţ, numărul copiilor înscrişi este mai mare de 250, încă un copil va fi premiat cu o excursie în Turcia, pentru fiecare multiplu de 250. Astfel, din Dolj avem şase câştigători“, a explicat Tatiana Cristea. Aceştia sunt Mircea Bînă (elev în clasa a IV-a la Şcoala nr. 2 „Traian“ Craiova), Ana Maria Cioată (elevă în clasa a V-a la Colegiul Naţional „Carol I“), Elisa Ştefania Bănică (elevă în clasa a V-a la Şcoala nr. 5 din Băileşti), Miruna Simona Dinu (elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional „Carol I“), Andrei-Raul Spătaru (elev în clasa a VII-a la Grupul Şcolar „Alexandru Macedonski“ din Melineşti) şi Leonard Vârlan (elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“).

„Elevii ştiu ce au greşit şi cum trebuiau rezolvate subiectele“

„Lumina Math“ este un concurs naţional de matematică pentru clasele IV-VIII, organizat de Lumina Instituţii de Învăţământ, în colaborare cu Universitatea Europei de Sud-Est Lumina şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Obiectivul acestuia este de a creşte randamentul copiilor la matematică, de a evalua elevii claselor a VIII-a înainte de testarea naţională, de a-i familiariza cu testul grilă şi atmosfera de examen, precum şi de a motiva elevii pentru studiul matematicii. „Este un concurs naţional, cu grad de dificultate de nivel naţional. Spre deosebire de alte concursuri, pe site-ul acestui concurs sunt postate foile de concurs, şi la fiecare subiect este comentată rezolvarea. Astfel, elevii ştiu ce au greşit şi cum trebuiau rezolvate subiectele“, a spus Tatiana Cristea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS