20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHoţii de apă, căutaţi în Faţa Luncii

Hoţii de apă, căutaţi în Faţa Luncii

Ieri a fost multă zarvă în Faţa Luncii din Craiova, cartier locuit cu preponderenţă de cetăţeni de etnie romă. Localnicii au fost „deranjaţi“ de angajaţii CAO şi de poliţie, pentru că furau apă din reţeaua de apă a oraşului. Când au văzut poliţia şi jandarmii în faţa impunătoarelor vile, romii au crezut că sunt căutaţi pentru cine ştie ce infracţiuni, dar s-au liniştit când au aflat că sunt verificaţi doar pentru apă şi au împărţit înjurături în stânga şi-n dreapta.
Compania de Apă Oltenia (CAO) a demarat ieri cu mare vâlvă acţiunea de control în rândul abonaţilor care fură apă din sistemul de alimentare a oraşului. Au fost vizaţi craiovenii de pe străzile Faţa Luncii, Strungarilor şi Aleea 1 Drumul Jiului. Aici, unii dintre ei au găsit tot felul de metode să fenteze apometrele, implicit furnizorul de apă. Prin urmare, echipele mixte, constituite din angajaţi ai CAO, Jandarmeriei, Poliţiei şi Poliţiei Locale, au bătut la porţile palatelor să le ceară socoteală abonaţilor care au probleme cu branşamentul, au datorii de ordinul miilor de lei şi sute de metri cubi de apă consumată fără să plătească măcar un leu.
Prima oprire a fost în faţa unei clădiri impunătoare de pe strada Fermierului, nr. 10, al cărei proprietar este nimeni altul decât Walter Miclescu. Locuinţa acestuia era racordată atât la conducta de apă de pe strada Faţa Luncii, cât şi la cea de pe strada Strungarilor. Primul racord era contorizat, dar cum abonatul nu-şi plătise consumul de apă, apometrul fusese ridicat şi abonatul debranşat. În schimb, acesta folosea la pauşal branşamentul de pe strada Strungarilor, unde avea un debit de 2.700 de lei, contravaloarea unui consum de aproximativ un an. Luat prin surprindere că s-a trezit la poartă de dimineaţă cu aşa desfăşurare de forţe, proprietarul şi-a făcut apariţia într-un minut. A schimbat însă foaia când a auzit că este vorba doar de apă. „Vă dau banii şi lăsaţi-mă dracu’ în pace!“ a fost replica acestuia, poate una dintre cele mai „politicoase“ adresate angajaţilor CAO şi trupelor de ordine.

Multă zarvă-n mahala pentru nimic

Alt imobil, altă problemă: 600 mc de apă consumaţi şi neplătiţi. „Aici, la nr. 20, strada Strungarilor, se confirmă faptul că există un consum de 600 mc de apă, un consum foarte mare, care nu a fost plătit. Numai după consum se cunoaşte că sunt mai multe imobile branşate care folosesc apă din branşamentul acela. Aici, apometrul va fi ridicat şi branşamentul tăiat“, a precizat Mihaela Şoşoi, şefa Departamentului de constatări şi consumuri din cadrul CAO. În total, au fost verificate şapte imobile branşate clandestin la conducta de apă şi ai căror proprietari au fost pârâţi chiar de vecinii lor, cel puţin aşa susţin reprezentanţii CAO. „În urma unei sesizări privind branşarea clandestină a unor imobile, pe 10.01.2012 au fost efectuate verificări la şapte imobile. În urma acestei acţiuni, au fost luate măsuri legale privind desfiinţarea branşamentelor clandestine, sistarea serviciului de alimentare cu apă pentru neachitarea serviciilor furnizate, precum şi recuperarea unor debite restante. Au fost luate măsuri, cu personalul şi utilaje specializate, în vederea degajării unor cămine de branşament acoperite cu pământ, precum şi pentru înlocuirea contoarelor defecte“, a precizat Mihaela Chiriţescu, purtătorul de cuvânt al CAO.
Din păcate, mult trâmbiţata acţiune de vânat hoţi de apă şi debitori s-a încheiat subit şi armata de angajaţi şi utilaje s-a întors la sediul CAO cu o mie-două de lei recuperate şi cu un apometru. Controlul a fost piperat şi cu multe bâlbe ale angajaţilor, care ba nu găseau ranga cu care să deschidă căminele de branşament, ba nu-l găseau pe casierul care să încaseze banii de la debitori, dar şi cu multe înjurături şi vorbe de duh venite din partea localnicilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS