19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuzeul Olteniei, o oază pentru vizitatori

Muzeul Olteniei, o oază pentru vizitatori

Autorităţile judeţene susţin că, după finalizarea lucrărilor de modernizare a Muzeului Olteniei, acesta se va transforma ntr-un loc de destindere pentru vizitatori

Muzeul Olteniei din Craiova va reintra din primăvară în circuitul turistic, autorităţile judeţene fiind convinse că lucrările de renovare şi restaurare vor fi gata mai devreme de luna aprilie a anului viitor. „Muzeul Olteniei este un proiect de opt milioane de euro demarat de Consiliul Judeţean Dolj, finanţat de Uniunea Europeană şi pus în practică de două firme din Craiova, Recon SA şi Atlas SA. Se lucrează aici de mai bine de un an şi pot să spun că totul este în grafic, chiar există şi o uşoară depăşire a termenelor iniţiale. Acum se pregătesc condiţiile pentru a se lucra la interior în perioada iernii şi sunt şanse ca muzeul să fie gata cu două luni înainte de termen“, a spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, care a fost ieri în inspecţie pe şantierul de la muzeu.
Acesta crede că noua clădire îi va impresiona pe craioveni, iar noul Muzeu al Olteniei se va putea compara cu marile muzee ale Europei. „Consiliul Judeţean Dolj aduce la zestrea Craiovei o clădire cu personalitate, la realizarea căreia s-a implicat cu toată forţa. Muzeul Olteniei este deţinător de comori, iar aceste capodopere nu am ştiut să le punem până acum în valoare. Este bine că am atras bani europeni pentru această investiţie, dar, dacă nu erau, ne împrumutam şi tot renovam muzeul. Craiovenii care nu au mai trecut pe aici cred că vor fi foarte impresionaţi de faptul că vor avea o clădire care nu mai seamănă cu cea de dinainte“, a mai spus Prioteasa. „Aşa că, din primăvară, să ne luăm copiii, nepoţii de mână şi să venim să vizităm un muzeu cum se vede doar la TV. Cu siguranță, această clădire o să-i îmbie pe craioveni să vină să o viziteze“, a adăugat preşedintele CJ Dolj.

Vor fi 160.000 de exponate

 Conform constructorilor, în general lucrările sunt realizate în proporţie aproape 65 la sută. În prezent, se munceşte la consolidarea scării principale, la învelitoarea turnului central, care se preconizează a fi gata într-o săptămână, şi la ferestele exterioare, „pentru închiderea golurilor clădirii înainte de sosirea frigului“. „Cred că până la sfârşitul lunii octombrie se vor închide toate faţadele cu tâmplărie, pentru a se putea lucra iarna la interior. Scara interioară va fi gata în două săptămâni, iar atunci putem spune că am terminat cu partea de rezistenţă. În octombrie vom mai lucra la soclu, la gardul şi la trotuarele din jurul clădirii“, a precizat Marian Petcu, directorul SC Recon SA.
Finisajele interioare ale clădirii au fost executate în proporţie de 60 la sută, iar faţadele au fost tencuite şi zugrăvite în proporţie de 70 la sută. Tubulatura şi cablurile pentru instalaţiile de curenţi slabi, curenţi tari, şi climatizare la parter şi subsol sunt şi ele gata în proporţie de 70 la sută. Directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor, este mândru de investiţiile făcute „într-una dintre cele mai frumoase clădiri din Craiova“. „S-a recuperat una dintre cele mai frumoase clădiri din acest oraş, care se afla pe punctul de a se prăbuşi. Am readus-o la viaţă şi aici vom expune 160.000 de piese de patrimoniu, printre care şi un tezaur monetar unicat descoperit la Desa“, a spus Mihai Fifor.

Curte interioară cu băncuţe şi verdeaţă

 Zona numită lapidarium este considerată ca fiind cea mai relaxantă zonă a muzeului. Este vorba de curtea interioară a clădirii, unde se va amenaja un spaţiu verde, iar vizitatorii vor putea sta pe băncuţe, la o cafea, vor putea vedea filme sau reprezentaţii de teatru, „o zonă pe care o caută orice vizitator într-un muzeu european“, după cum a susţinut Fifor.
La Muzeul Olteniei au existat şi spaţii recuperate după renovare, cum ar fi subsolul, unde s-a rezolvat problema umidităţii şi se restaurează, sau o parte a mansardei, care va fi dedicată copiilor. „Aici, copiii pot învăţa istoria jucându-se. Pot ştanţa monede, pe care le vor păstra, pot vedea filme. Va fi ceva deosebit“, a precizat directorul Mihai Fifor, care se mândreşte şi cu Secţia de istorie-arheologie a muzeului.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII