11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Mama tuturor relelor

Căderea dramatică a burselor mondiale şi violenţele de la Londra, unele dintre cele mai grave din istoria Marii Britanii, au ocupat pagina întâi a ziarelor în prima jumătate a lunii august, o perioadă de obicei săracă în evenimente

La începutul acestei luni, în interval de doar 14 zile, am fost martori ai retrogradării ratingului SUA de către agenția Standard&Poor’s (S&P), ai panicii care a lovit piaţa de acţiuni, dar şi ai actelor de violenţă care au şocat Marea Britanie, relatează cotidianul italian Corriere della Sera. Însă a cui este vina? A bancherilor avizi, a speculatorilor fără scrupule, a tinerilor furioşi, care şi-au pierdut încrederea în viitor, a poliţiştilor nepricepuţi sau a liderilor politici incapabili? Mulţi specialişti se întreabă dacă toate aceste evenimente nu au fost influenţate în vreun fel de furtuna solară de la începutul lunii. Enormele explozii solare înregistrate în perioada respectivă par să dăruiască Terrei mai mult decât o vară cu aurore polare. Potrivit NASA, la începutul lunii august, planeta a fost afectată de trei ploi puternice cu material solar, fenomene a căror forţă nu a fost deosebit de puternică, care au un ciclu de 11 ani, dar sunt totuşi motiv de îngrijorare pentru unii. Soarele traversează ciclic perioade de activitate mai slabă sau mai intensă, care se exprimă prin prezenţa pe suprafaţa lui a unor pete solare sau a unor şuvoaie de plasmă care interferează cu câmpul magnetic terestru. În mediile ştiinţifice se ştie că aceste furtuni geomagnetice pot avea efecte şi asupra oamenilor, de exemplu afectându-le starea de spirit sau predispunându-i la comportamente negative.

Căderea burselor

În ultimul timp, un număr tot mai mare de studii asociază ciclurile solare şi furtunile geomagnetice cu tot felul de evenimente, de la atacuri cardiace şi până la prăbuşirea pieţelor financiare. De asemenea, unii cercetători au demonstrat că există chiar şi o creştere a cazurilor de depresie şi a numărului sinuciderilor pe parcursul unor perioade caracterizate de dereglări ale magnetosferei terestre, după cum relatează Reuters. De
altfel, pe tema legăturii dintre furtunile magnetice şi căderea burselor există chiar şi un studiu realizat în 2003 de către specialiştii de la Federal Reserve din Atlanta. Autorii studiului, Anna Krivelyova de la Boston College, şi Cesare Robotti, de la Atlanta Federal Reserve, susţin în studiul lor că, din cauza activităţii din spaţiu, investitorii la bursă o iau razna fără să-şi dea seama, sunt mai predispuşi la anxietate şi depresie, iar din această cauză îşi asumă riscuri inutile. Cu toate acestea, situaţia tensionată prin care au trecut toate bursele din lume şi violenţele din Marea Britanie, două episoade dramatice, care au avut loc aproape simultan, ar putea fi o simplă coincidenţă. Traderii, administratorii de hedge fund şi investitorii pot dormi liniştiţi cel puţin o vreme: în următoarele luni nu sunt aşteptate alte furtuni solare. Cu toate acestea, experţii de la National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) prevăd pentru viitor o intensificare a furtunilor solare, al căror „vârf“ este aşteptat în 2013. Explozia înregistrată la începutul acestei luni ar fi fost cea mai mare din ultimii cinci ani, fiind lansat în spațiu un nor de zece miliarde de tone cu viteza de peste opt milioane de kilometri pe oră. Potrivit lui Joe Kunches, de la Space Weather Prediction Center din Colorado, în urma exploziei singurele efecte au fost mici întreruperi ale emisiilor radio în Asia.

Efectele unei explozii solare

Una dintre cele mai puternice explozii solare s-a produs în anul 1859, când atmosfera a fost atât de ionizatã, încât aurora borealã s-a putut vedea şi de la Ecuator. Efectele cele mai puternice sunt la poli, unde sunt observate şi aurorele boreale. În 1981, în urma unei astfel de erupţii, a căzut sistemul energetic al Canadei aproape o zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII