9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de nebuni de la consiliul judeţean

Spitalul de nebuni de la consiliul judeţean

Şedinţele Consiliului Judeţean Dolj devin din ce în ce mai tensionate. Ultimul subiect de discuţii aprinse între pesedişti şi pedelişti a fost un proiect de hotărâre referitor la construirea unui spital de elită la Craiova în parteneriat public-privat.

Consilierii judeţeni de la PDL nu au ratat oportunitatea de a specula neclarităţile din proiectul prin care conducerea PSD a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj anunţa, cu trei săptămâni în urmă, că firma Vamed va construi din fonduri proprii un spital de elită care ar urma să intre în reţeaua celebrului spital AKH din Viena. Aşa cum au procedat şi în cazul intenţiei firmei cehe de a investi într-un centru logistic lângă aeroport, consilierii PDL nu au fost de acord cu proiectul de realizare a spitalului. După ce iniţial au fost vehemenţi, consilierii PDL şi-au înmuiat tonul şi au cerut o reformulare a proiectului pentru a respecta întru totul litera legii. „Acum două luni am aprobat să se facă un spital la Pieleşti din fonduri de la minister. Acum vine un investitor tot acolo. Noi nu ne opunem investiţiilor, dar vrem să votăm în cunoştinţă de cauză. Săptămâna trecută venea AKH la Craiova, acum nu mai vine. De ce să cheltuim banii pe studii de oportunitate? Vrem să delegăm un reprezentant la întâlnirile cu aceşti presupuşi investitori“, a deschis tirul întrebărilor Marcel Marcea de la PDL. „Stimate coleg, şi acest spital este o investiţie. Dumneavoastră sunteţi bineveniţi la orice discuţie. Legea parteneriatului public-privat prevede mai multe etape ale unei astfel de investiţii, iar până la stabilirea firmei câştigătoare mai sunt multe etape. Nimeni nu plăteşte nici un ban. Temerile dumneavoastră sunt adevărate, dar există această oportunitate. Acum votăm doar oportunitatea investiţiei, nu cine va construi spitalul. Aşa ne cere legea. Dacă nu procedăm aşa, vom pierde totul“, i-a explicat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, consilierului Marcea.

O, ce veste minunată!

Ca să-şi susţină şeful de partid, consilierul PSD, doctorul Corneliu Sabetay, s-a lansat într-o odă la adresa conducerii CJ Dolj, care în cele din urmă l-a plictisit până şi pe Prioteasa. „Această veste mare este extraordinară pentru medici şi pentru fiecare dintre noi. Spitalul Judeţean nu dispune de multe specialităţi“, a spus Sabetay. Şi ar mai fi spus el multe, dar a fost oprit de şeful CJ. Pedeliştii, la rândul lor, nu s-au dat bătuţi şi, deşi păreau că înţeleg că nu se votează decât oportunitatea demarării procedurii de investiţie, au continuat să toace proiectul. „Am plecat cu stângul în acest proiect. Ne dorim un spital ca acela de la Viena, dar convingeţi-ne cine îl va face. Spitalul Judeţean de Urgenţă este cel mai prost clasificat spital de această mărime din ţară din cauza noastră, pentru că ne-am opus înfiinţării unor secţii acolo. Din această cauză, spitalul a pierdut o sută de milioane de lei de la CAS“, a spus Ileana Şerban, consilier judeţean PDL. Vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, i-a răspuns că nu pot spune ce firmă va construi spitalul, deoarece ea trebuie stabilită prin licitaţie. „Pot exista multe temeri, cine îl va face şi dacă are capacitatea să-l construiască. Eu mă aşteptam să ne dăm mâna pentru acest obiectiv. Trebuie să respectăm paşii impuşi de lege“, a spus Iovan.

Reticenţi până la capăt

În discuţie a intrat un alt consilier PDL, Cosmin Roşulescu. Acesta a spus că, dacă tot se vorbeşte de lege, atunci ar trebui modificată exprimarea din proiect. „În loc de se aprobă realizarea obiectivului, să scriem se aprobă demararea procedurii. Investiţia este oportună“, a spus el. Ca să le alunge temerile, secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă, a precizat că tot ei vor fi cei care vor vota ceea ce doresc de la investitor. „Prin votul de azi nu se creează obligaţii. Nu ascunde nimeni nimic. Acum nu există un partener, ci doar o idee“, a declarat Barbărasă. În ciuda seriei de întrebări şi răspunsuri, consilierii PDL s-au abţinut de la vot, cu excepţia lui Gheorghe Popa, care a votat pentru. În felul acesta, prima etapă a proiectului a fost aprobată, dar greul abia începe deoarece, la un moment dat, va fi nevoie de votul a două treimi dintre consilieri în problemele de patrimoniu, lucru puţin probabil după opoziţia PDL de ieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII