22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Adio, autobuze noi!

Prin propunerea de rectificare bugetară, primarul Solomon solicită consiliului local să se renunţe la cumpărarea de autobuze noi, banii alocaţi în acest scop urmând să aibă o altă destinaţie

Consiliul Local Craiova urmează să aprobe în şedinţa extraordinară de mâine o consistentă rectificare bugetară negativă. Din cauza încasărilor la bugetul local, care s-au cifrat mult sub aşteptări – 92% din prevederea bugetară la capitolul de venituri fiscale (impozite şi taxe) şi doar 82% din suma planificată la venituri nefiscale (concesiuni, amenzi etc.), primăria vrea să acopere găurile din buget inclusiv prin tăieri importante din bugetul de investiţii.

Schimbare de priorităţi

Cea mai drastică reducere bugetară vizează autobuzele pe care municipalitatea dorea să le achiziţioneze în acest an.  Încă de la începutul lui 2011, în bugetul local fusese prevăzută suma de 2,5 milioane de lei, pentru achiziţionarea (sau măcar plata avansului) a 20 de autobuze nou-nouţe pentru Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova. „Parcul de autobuze este învechit, astfel că e mare nevoie de aceste autobuze“, spunea la acea vreme Mărinică Dincă, viceprimarul cu atribuţii de primar al Craiovei. Licitaţia pentru achiziţionarea mijloacelor de transport în comun urma să fie organizată nu de RAT, ci chiar de Primăria Craiova. Pentru a se dumiri ce fel de autobuze avem nevoie, viceprimarul Mărinică Dincă şi directorul RAT, Marinel Florescu, s-au deplasat în Dubai, la un Congres al Uniunii Transportatorilor, unde s-au documentat cu privire la oferta de autobuze şi la preţurile de pe piaţă. Şi totuşi…
Întâmplător sau nu, odată cu întoarcerea lui Antonie Solomon în fruntea primăriei, priorităţile s-au schimbat. Sub semnătura primarului ales al urbei, a fost promovată pentru şedinţa de mâine a legislativului local o rectificare bugetară, prin care banii alocaţi pentru achiziţionarea autobuzelor sunt trecuţi la cheltuieli, pentru acoperirea găurilor din buget.
Ştergerea cu buretele a acestei investiţii n-a trecut neobservată. „Noi, RAT Craiova, nu am făcut nici o propunere privind scoaterea acestei sume de la capitolul Investiţii“, a declarat Marinel Florescu, directorul RAT, fără să comenteze decizia municipalităţii.
„În şedinţa Comisiei de Buget-Finanţe a Consiliului Local Craiova, am ridicat problema eliminării acestei investiţii, dar nu mi s-a dat nici un răspuns în această privinţă. Eu apreciez că trebuie să se facă investiţia, întrucât Craiova are nevoie de aceste autobuze noi. În ciuda opiniei mele, proiectul de hotărâre a primit avizul consultativ al Comisiei de Buget-Finanţe, din care fac parte. Decizia finală se va lua însă vineri, în plenul consiliului local“, a menţionat consilierul local Virgil Boboc, fost director al RAT Craiova.

Bani mai puţini pentru reabilitarea termică

De fapt, prin rectificarea bugetară propusă de primărie, programul de investiţii publice va fi aspru diminuat, cu circa 5,7 milioane de lei, pentru a acoperi diferite găuri ale bugetului local, ivite în primele şase luni ale anului.
În afara eliminării fondurilor pentru autobuze, municipalitatea se pregăteşte să mai taie din fonduri şi de la alte capitole bugetare. În general, e vorba de sume mici, dar luate din mai multe părţi. Spre exemplu, se renunţă la studiile de fezabilitate pentru modernizarea străzilor din cartierele Brestei, Bucovăţ, Catargiu. În schimb, se vor aloca 372.000 de lei pentru o investiţie nouă: consolidarea taluzului, trotuarului şi carosabilului pe strada Severinului, în zona Balta Craioviţei, chiar vizavi de Fântâna Obedeanu.
Municipalitatea îşi propusese pentru acest an să expertizeze toate podurile de pe raza municipiului, în vederea consolidării celor care dau semne de „oboseală“. Lipsa fondurilor a determinat însă primăria să renunţe la unele dintre aceste expertize, cum ar fi cazul podului rutier de peste triaj şi al celor de cale ferată din Bariera Vâlcii şi de la Tancodrom.
Primăria renunţă şi la alte investiţii planificate pentru 2011, cum ar fi semaforizarea intersecţiei străzilor Caracal şi Gheorghe Chiţu (pentru care se alocaseră 614.000 de lei), ori se diminuează suma alocată iniţial, precum în cazul reabilitării şi modernizării Teatrului de Vară din Parcul „Romanescu“ (obiectiv pentru care se alocaseră iniţial două milioane de lei, dar acum suma va fi înjumătăţită). Se taie în carne vie şi la capitolul reabilitării termice a blocurilor, reducându-se alocaţia bugetară de la două milioane de lei la doar… 50.000 de lei.

Calculatoare noi, dar fără antivirus

De pe lista de investiţii propuse pentru acest an se mai elimină cei 10.000 de lei alocaţi iniţial pentru studiul de fezabilitate necesar construirii unui grup sanitar pentru Şcoala nr. 19 şi Grădiniţa nr. 17. Se mai taie 300.000 de lei din banii destinaţi achiziţionării unui teren în strada Tabaci şi se renunţă la achiziţionarea unui teren de 617 mp pe strada Castanilor, economisindu-se astfel încă 45.000 de lei. În schimb, vor fi alocaţi 36.000 de lei pentru cumpărarea a două terenuri în strada Potelu nr. 93 şi alţi 38.000 de lei pentru implementarea serviciului de plată on line a impozitelor şi taxelor.
Primăria renunţă inclusiv la antivirus, tăind cei 35.000 de lei alocaţi pentru achiziţionarea unei licenţe de antivirus pentru calculatoarele municipalităţii. Suma astfel economisită va fi folosită tot în domeniul IT, adică pentru achiziţionarea de noi calculatoare.
Se alocă bani în plus la sănătate. Nu mulţi însă, ci doar 75.000 de lei pentru Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, în vederea întocmirii unui studiu de fezabilitate pentru înlocuirea sobelor pe gaze cu calorifere (45.000 de lei), precum şi pentru expertizarea tehnică a scheletului de beton, unde ar fi trebuit să fie noua clădire a acestui spital (30.000 de lei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

47 COMENTARII