19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuropa ar putea avea propriile agenţii de rating

Europa ar putea avea propriile agenţii de rating

Principalele trei agenţii de rating americane s-ar putea confrunta în curând cu o competiţie europeană, au declarat astăzi premierul polonez Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, după ce degradarea ratingului Portugaliei de către Moody's a supărat liderii Uniunii Europene (UE). "Nu Comisia Europeană trebuie să înfiinţeze agenţii de rating", a declarat Barroso, la Varşovia, după o întâlnire cu Tusk. "Însă…sunt multe competenţe în Europa şi nu aş fi surprins dacă aş vedea şi mai multă competiţie", a adăugat el, citat de DPA. "Nu aş fi surprins dacă într-un viitor previzibil vor exista încercări de a crea o agenţie europeană de rating", a declarat, la rândul său, premierul polonez a cărui ţară se află la preşedinţia Consiliului UE.

UE a criticat adesea agenţiile de rating pentru că au avut evaluări negative pentru moneda celor mai slăbite economii. Marţi, agenţia Moody's, cu sediul în SUA, a coborât ratingul Portugaliei până la "junk" (nerecomandat pentru investiţii), argumentând că Lisabonei îi va fi greu să-şi ţină datoriile sub control, în ciuda împrumutului de 78 de miliarde de euro, şi că ar putea avea nevoie chiar de un al doilea pachet de salvare. Barroso s-a numărat printre oficialii UE care au criticat foarte dur decizia agenţiei Moody's, subliniind că Portugalia este încă în primele etape de implementare a măsurilor de austeritate care au fost solicitate în schimbul împrumutului de la UE şi Fondul Monetar Internaţional. Barroso a sugerat chiar că ratingul acordat de agenţia Moody's ar avea considerente politice, antieuropene, urmărind slăbirea euro.

Deşi nu se află pe agenda oficială, subiectul agenţiilor de rating ar urma să fie discutat de miniştrii de finanţe din UE la reuniunea lor de luni şi marţi de la Bruxelles.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS