Cartierul Rovine, unul dintre cele mai mari din Craiova, reflectă problemele generale ale urbei: câinii vagabonzi, parcările supraaglomerate, nevoia de linişte
Campania „Fii vocea cartierului tău!“, iniţiată de Gazeta de Sud, a adus pentru a patra oară autorităţile craiovene în faţa cetăţenilor care locuiesc în cartierul Rovine şi în zona Piaţa Gării. Viceprimarul Teodor Sas împreună cu alţi reprezentanţi ai instituţiilor din subordinea primăriei, precum directorii de la Direcţia de Investiţii şi Servicii Publice, Poliţia Locală sau Salubritate, au venit să discute cu cetăţenii prezenţi la întâlnirea organizată miercuri seară la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“. Întâlnirea a fost transmisă în direct de Radio Sud.
„Când voi putea să plec prin oraş fără băţ?“
Problema cel mai des ridicată de craiovenii din toate cartierele – aceea a câinilor fără stăpân – a fost repusă pe tapet şi de cetăţenii din Rovine.
„De fiecare dată când plec de acasă, eu trebuie să iau cu mine un băţ, ca să mă apăr de câinii vagabonzi, pentru că stau pe străzi nestingheriţi şi nimeni nu le face nimic. Aş vrea să ştiu când voi putea şi eu să merg prin oraş fără acest băţ. Se va întâmpla vreodată?“, i-a întrebat pe edili Valentina Albu.
Dumitru Cătănoiu, preşedintele Asociaţiei nr. 2 Piaţa Gării, a cerut şi el administraţiei locale sprijinul în găsirea unei soluţii: „Ce măsuri putem lua împotriva celor care adună câinii de pe stradă şi îi hrănesc lângă bloc? Aceşti câini sunt un adevărat pericol: îi atacă în special pe copii şi, în plus, fac şi mizerie“.
„Sunt foarte mulţi câini în cartier, mai ales în spatele Bacrizului, unde sunt unii plini de râie. Trebuie să faceţi ceva!“, a menţionat şi Vali Gorgoteanu.
„Asta este legea în momentul de faţă: luăm câinii de pe străzi, îi sterilizăm, le punem acel «cercel» în ureche, apoi trebuie să le dăm drumul în acelaşi loc de unde i-am luat. Nu putem face altfel, credeţi-ne! Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor stau după noi şi ne urmăresc să le dăm drumul câinilor tot acolo, ca să nu se streseze. Altfel va fi însă situaţia dacă se va schimba legea…“, a răspuns viceprimarul.
Edilul i-a promis şi lui Cristea Urechean că Poliţia Locală va fi mai drastică şi îi va amenda pe cei care îşi duc câinii pe spaţiile verzi, să-şi facă nevoile acolo, dar nu strâng excrementele după animalele lor. „Există o asemenea sancţiune şi ea va fi aplicată“, a spus Sas. „Oriunde mergi pe stradă, chiar şi prin faţa primăriei, n-ai loc de câini şi de excrementele lor. Nu mai putem răbda! Dacă nu rezolvaţi mai repede problema câinilor, până la urmă craiovenii or să iasă pe străzi să-şi facă singuri dreptate“, i-a avertizat pe edili Marian Trifan.
Tiruri şi „bulgăroaice“
O altă durere a locuitorilor din Rovine priveşte criza locurile de parcare.
Gheorghe Cojocaru a cerut edililor să ia măsuri împotriva tirurilor şi a maşinilor de la firme care ocupă locurile de parcare dintre blocuri, în loc să fie duse în parcări special amenajate. „Vom face asta chiar în următoarea şedinţă a consiliului local, prin adoptarea unor amenzi mai mari pentru tirurile şi maşinile de mare tonaj care vor fi parcate pe domeniul public“, i-a răspuns vicele Sas.
Dumitru Cătănoiu a adus în atenţie chestiunea maşinilor cu numere străine, în special de Bulgaria, „care ocupă abuziv spaţiile de parcare şi din cauza lor cetăţenii au ajuns să se certe între ei“. Reprezentanţii primăriei l-au asigurat că problema se va rezolva odată cu introducerea vinietelor de parcare, maşinile care nu au asemenea viniete urmând să fie ridicate.
Mai mulţi cetăţeni au întrebat când se vor putea „cumpăra“ parcările dintre blocuri. Viceprimarul a spus că nu poate fi vorba despre „cumpărare“, ci de concesionarea acestora, însă primăria nu a demarat încă o asemenea acţiune întrucât ar ridica mai multe probleme. „Părerile sunt împărţite cu privire la concesionarea locurilor de parcare. În primul rând, concesionarea se va face prin licitaţie, pe care o vor câştiga cei bogaţi. Aceştia vor avea atunci unde să-şi parcheze maşinile, în timp ce oamenii fără posibilităţi materiale vor pierde locurile de parcare. O a doua problemă vizează următoarea situaţie: ce faceţi, spre exemplu, dacă plecaţi cu maşina din Rovine până la cineva, în Lăpuş, să zicem? Unde parcaţi acolo, dacă toate locurile sunt concesionate? Vedeţi, tocmai din cauza aceasta încă nu discutăm de concesionarea locurilor de parcare în oraşul nostru“, a spus Sas.
Mingi şi… seringi
Discuţiile dintre cetăţeni şi reprezentanţii primăriei au vizat inclusiv problema respectării orelor de linişte.
Amelia Nicola, spre exemplu, a povestit că a fost adusă în pragul disperării de cei care bat mingea chiar în curtea Liceului „Tudor Arghezi“, cu care este vecină: „De dimineaţa până noaptea se bate mingea în curtea acestui liceu. De multe ori, mingea sare peste gard la mine în curte, iar copiii se duc după ea. Vă rog să ajutaţi acest liceu să-şi facă un gard mai înalt, pentru ca mingile să nu mai ajungă în curtea mea!“. „Problema ţine de conducerea şcolii, nu de primărie“, i-a răspuns viceprimarul Sas.
O altă vecină a şcolii, Elena Dumitrasciuc, a continuat însă cu acuzaţiile la adresa liceului, povestind că „vin aici, în curtea şcolii, tot felul de huligani şi beţivi care joacă mingea până la 3-4 noaptea şi ne deranjează“. „Avem rugămintea să ne sesizaţi, iar dacă se întâmplă asta o să luăm măsuri inclusiv împotriva directorului“, i-a răspuns Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova. „Dacă nu-şi face treaba şi nu asigură pază pe timpul nopţii sau în weekenduri, cu siguranţă că îl vom sancţiona pe director“, a completat viceprimarul Sas.
Vali Gorgoteanu a vorbit despre un teren de fotbal amenajat ad-hoc în apropierea blocului C 10, după desfiinţarea gărduleţelor care împrejmuiau spaţiul verde. Acolo, echipe de copii, dar şi de oameni mai în vârstă bat mingea până spre ora 2 noaptea, deranjându-i pe oamenii care locuiesc în zonă. „Sunt acolo tot felul de oameni, vin chiar şi se droghează, am găsit şi seringi acolo“, s-a plâns femeia.
„La acel bloc vom monta noi gărduleţe în cel mult o lună şi vă asigur că poliţia va patrula mai des prin zonă, pentru a nu mai exista aceste grupuri care tulbură liniştea“, i-a promis viceprimarul.
Sancţiuni pentru bunicuţele care mănâncă seminţe
Marian Trifan a ridicat o problemă care vizează „Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii“, adoptat între timp de legislativul local, în şedinţa de ieri a Consiliului Local Craiova. Reamintim că acest regulament sancţionează cu amendă între 300 şi 700 de lei „montarea suporţilor de uscat rufe în afara balcoanelor sau pe domeniul public al municipiului Craiova“. „Vreau doar să-mi răspundeţi la o singură întrebare, domnule viceprimar: cei care stau la parter şi nu au balcoane unde pot să-şi usuce rufele, pentru că majoritatea uscătoriilor s-au vândut?“, l-a întrebat Trifan pe Teodor Sas, iniţiatorul acestei reglementări. Viceprimarul n-a ştiut ce să-i răspundă.
Acelaşi cetăţean a cerut Poliţiei Locale să intervină mai ferm împotriva persoanelor care stau pe băncile din faţa blocurilor şi fac nu doar gălăgie, cât mai ales murdărie. Octavian Mateescu, şeful Poliţiei Locale Craiova, i-a dezvăluit că patrulele din subordinea sa au început de circa două săptămâni o acţiune amplă de depistare şi sancţionare a „mâncătorilor de seminţe“ din faţa blocurilor. „Veţi fi miraţi, dar ăsta e rezultatul acţiunilor: majoritatea celor prinşi şi sancţionaţi pentru că mănâncă seminţe şi aruncă pe jos cojile au peste 60 de ani. Nici nouă nu ne e prea uşor să ne ducem la aceeaşi bunicuţă şi s-o sancţionăm de trei ori la rând pentru acelaşi lucru“, a spus Mateescu.
Cristian Muscalagiu a ridicat altă problemă: „Aş vrea să ştiu ce se întâmplă la magazinul Rendez-Vous de la Rond? Cu acceptul cui şi-a permis acest magazin să-şi amenajeze în faţă, pe domeniul public, un fel de terasă, cu băncuţe şi scrumiere, unde clienţii lor să stea şi să-şi bea cafeaua? Ca să nu mai spun de maşinile care opresc în zonă şi încurcă circulaţia zi de zi…“.
„Cunosc situaţia de acolo şi pot să vă spun că de maşinile oprite neregulamentar se ocupă zi de zi Poliţia Locală. Nu e zi în care să nu se ridice de acolo câteva maşini şi să nu se dea câteva amenzi. Nu ştiu, însă, de nici o amenajare pe domeniul public. Dacă există astfel de amenajări, le vom lua de acolo“, a promis vicele Sas.
Strada fără nume
Mai mulţi cetăţeni au sesizat starea deplorabilă nu doar a unora dintre străzi, ci şi a trotuarelor din cartier. Unii chiar au adus în atenţia autorităţilor o situaţie de-a dreptul stupidă: o stradă care nu e prinsă niciodată în planul de asfaltări sau reabilitări pentru că… nu are nume!
„Locuiesc într-o zonă cu 20 de blocuri, situate între străzile Milcov şi Nicolae Iorga, pe o stradă care nu are nici un nume. Problema nu este a adresei, pentru că unele blocuri ţin oficial de Nicolae Iorga, iar altele de Milcov, deşi toate au ieşire pe această stradă fără nume. Problema este că, dacă n-are nume, nu poate fi niciodată asfaltată“, a spus Ion Turlui. Marcel Mogoşanu l-a completat: „E singura stradă din zonă care nu este asfaltată, de aceea e important pentru noi să primească un nume“. „Chiar mâine, conducerea Direcţiei de Servicii Publice va veni să vadă care este situaţia acolo“, a promis viceprimarul Sas. Edilul a avut şi o surpriză: un… copil care a venit la întâlnirea organizată de Gazeta de Sud pentru a cere „un loc de joacă la blocul C 17“. „Dacă avem acolo spaţiul necesar, îl vom amenaja“, i-a promis edilul.
Mulţumiri
Gazeta de Sud mulţumeşte Primăriei Craiova, instituţiilor subordonate municipalităţii ai căror reprezentanţi au luat parte la această întâlnire, precum şi conducerii Liceului Teoretic „Tudor Arghezi“ pentru sprijinul acordat. Campania „Fii vocea cartierului tău!“ va lua o pauză pe perioada verii, urmând ca seria acestor întâlniri să fie reluată în luna septembrie în alt cartier al municipiului.