19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria cere amenzi drastice

Primăria cere amenzi drastice

Municipalitatea craioveană vrea să-i amendeze cu până la 2.500 de lei pe şoferii care circulă cu maşinile pe trotuare sau opresc fără să respecte spaţiul de parcare delimitat cu dungi albe pe carosabi.

Primăria a propus legislativului municipal modificarea „Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii“, adoptat prin Hotărârea Consiliului Local Craiova nr. 319/2009. Proiectul de modificare a acestei hotărâri urmează să fie luat în dezbatere joi de consilierii locali, actul normativ venind cu câteva noutăţi în privinţa faptelor catalogate drept contravenţii şi care pot fi sancţionate de Poliţia Locală.

Fără cai şi căruţe pe străzi

Poate cea mai mare noutate o reprezintă interzicerea totală a căruţelor şi a animalelor de povară, tracţiune ori călărie pe străzile Craiovei.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000-1.500 de lei pentru persoane fizice accesul şi deplasarea în municipiul Craiova cu vehicule cu tracţiune animală, cu animale de povară, de tracţiune sau de călărie, precum şi cu animale izolate sau în turmă“ – este reglementarea pe care municipalitatea o vrea adoptată joi în consiliul local. Practic, atelajele şi animalele de povară sau tracţiune vor fi interzise astfel pe orice drum public din Craiova, scoaterea lor din curte putându-i aduce instantaneu deţinătorului o amendă deloc neglijabilă.
Primăria vrea să scape şi de cei care se scaldă în lacurile sau fântânile arteziene ale oraşului, stabilind o amendă între 500-1.000 de lei pentru „scăldatul şi spălatul în fântânile arteziene, cişmele şi lacuri amenajate, pescuitul în lacurile aflate pe domeniul public (parcuri şi grădini publice), precum şi utilizarea suprafeţei îngheţate din cadrul lacurilor amenajate“.

Liber la rufe în balcoane

Primăria şi-a dat seama că nu îi poate sancţiona pe cetăţeni pentru rufele puse la uscat în propriile balcoane. De altfel, nici o amendă pentru această faptă – sancţionată în prezent de Regulamentul local adoptat în 2009 cu amenzi între 300 şi 700 de lei – nu a fost aplicată până în prezent. Tocmai de aceea, executivul propune ca această sancţiune să se aplice pe viitor doar pentru „montarea suporţilor de uscat rufe în afara balcoanelor sau pe domeniul public al municipiului Craiova“.
Tot la capitolul activităţilor edilitar-gospodăreşti, se doreşte sancţionarea cu amenda de mai sus şi pentru „aruncarea oricăror obiecte de la geamurile sau balcoanele apartamentelor în alte locuri decât cele special amenajate“.

Maşini parcate „la dungă“

În materie de circulaţie, municipalitatea propune dublarea amenzilor aplicate în prezent pentru fapte precum oprirea vehiculelor pe spaţiile verzi, în staţiile de autobuz, pe locurile de parcare ale persoanelor cu dizabilităţi, rezervarea ilegală a locurilor de parcare ori organizarea de curse neautorizate. Astfel de fapte vor fi sancţionate cu amenzi între 1.000 – 2.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv 2.000 – 2.500 de lei pentru persoane juridice. În plus, primăria doreşte sancţionarea cu aceleaşi amenzi pentru alte noi contravenţii, precum „circulaţia autovehiculelor pe trotuare“ ori „blocarea căilor de acces în sediile instituţiilor publice, a instituţiilor de învăţământ şi în spaţiile aparţinând acestora, indiferent de destinaţia lor, precum şi blocarea aleilor de acces către societăţile comerciale, blocuri de locuinţe, proprietăţi private, prin oprirea sau staţionarea vehiculelor“.
Acelaşi cuantum îl va avea şi amenda pentru „parcarea autovehiculelor în parcările aflate pe domeniul public, cu nerespectarea semnificaţiei marcajelor şi a spaţiilor special amenajate“, fiind vizaţi aici „şmecherii“ care nu respectă dungile de delimitare a locurilor de parcare.
Sancţiunea va fi amenda de până la 2.500 de lei şi pentru „oprirea sau staţionarea autovehiculelor cu o masă totală mai mare de 3,5 tone pe domeniul public al municipiului Craiova“. Sunt vizaţi aici toţi posesorii de camioane, autobasculante sau autobuze care îşi ţin vehiculele în faţa blocului sau pe marginea străzii, deci pe domeniul public, în loc să le ţină în parcările proprii. Iar cei care nu au astfel de parcări va trebui să-şi facă, dacă vor să scape de amenzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII