9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCăruţele, interzise în Craiova?

Căruţele, interzise în Craiova?

Consiliul Local Craiova şi-ar putea repara greşeala, votând în favoarea unui proiect
de hotărâre pe care-l pregăteşte arhitectul Emilian Ştefârţă, privind interzicerea circulaţiei căruţelor în municipiu

Consilierii locali craioveni au şansa, acum, în 2011, să repare greşeala pe care forul legislativ local a făcut-o în 2003, permiţând circulaţia căruţelor prin anumite zone din Craiova, deşi Codul Rutier o interzicea. Ocazia de a renunţa la această reglementare stupidă şi ilegală vine de la consilierul local Emilian Ştefârţă, care doreşte să propună colegilor săi, spre aprobare, un proiect de hotărâre privind interzicerea circulaţiei căruţelor în municipiu.
Arhitectului Ştefârţă i-a venit ideea interzicerii căruţelor în şedinţa Consiliului Local Craiova din 31 martie, într-un moment în care consilierii discutau despre amploarea furturilor de capace de canalizare din Craiova.
„Domnule viceprimar, ce-ar fi dacă am interzice căruţele în Craiova, pentru că ăsta-i mijlocul de locomoţie folosit de cei care fură capacele?“, l-a întrebat consilierul Ştefârţă pe viceprimarul Teodor Sas. „Faceţi o asemenea propunere şi vă asigur că o vom analiza cu cea mai mare atenţie“, i-a răspuns viceprimarul.

Măsură contra furturilor

Emilian Ştefârţă a reţinut ideea şi se pregăteşte acum s-o pună în practică, drept măsură pentru reducerea furturilor.
„Încă nu am întocmit acest proiect de hotărâre, dar sunt decis să o fac, iar în prezent caut susţinere pentru această idee. Pentru că aşa nu se mai poate. Zeci de capace de canal sunt furate săptămânal şi transportate cu căruţele la centrele de colectare a fierului vechi pentru a fi valorificate. Dacă interzicem căruţele în tot oraşul, nu zic că vom scăpa definitiv de aceste furturi, dar măcar le vom mai împuţina“, a declarat consilierul Ştefârţă.
Ideea interzicerii căruţelor va avea şi sprijinul consilierului Pavel Badea. „Nu mi se pare normal ca în secolul XXI să mai circule căruţe prin oraşul nostru“, a spus Badea.
Chiar şi viceprimarul Sas ar vota în favoarea unui asemenea proiect de hotărâre a consiliului local. „Eu sunt pentru interzicerea căruţelor. Voi susţine un asemenea proiect“, a spus Teodor Sas.
Şi consilierul Constantin Răducănoiu ar adera la un asemenea proiect. „Ar fi o idee bună să interzicem căruţele în Craiova. Astfel, ar fi mai multă linişte în oraş. Cred însă că ar trebui să mergem un pic mai departe, în sensul de a permite circulaţia prin oraş a caleştilor, exclusiv ca mijloc de agrement, mai ales în contextul viitoarei refaceri a centrului istoric“, a declarat Răducănoiu.

Hotărâri contrare legii

În prezent, Codul Rutier stabileşte clar, în art. 71, alin. 1, că „sunt interzise accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor de povară, de tracţiune sau de călărie, precum şi a animalelor izolate sau în turmă pe drumurile naţionale, în municipii şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului“.
Totuşi, municipalitatea craioveană a permis de-a lungul anilor circulaţia căruţelor în zonele limitrofe ale oraşului. În prezent, este în vigoare Hotărârea Consiliului Local nr. 319/2009, care permite „accesul şi circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală în municipiu, cu excepţia perimetrului: bulevardul Decebal – str. Caracal – str. Corneliu Coposu – bulevardul Nicolae Romanescu – str. Popoveni – bulevardul Râului – str. Brestei – str. Maria Tănase – str. Paşcani – str. George Enescu – strada Constantin Brâncoveanu – bulevardul Dacia“, sancţionându-i cu amendă între 500-1.000 de lei pe cei care intră cu căruţele în acest perimetru.
O hotărâre precum cea pe care doreşte să o iniţieze Emilian Ştefârţă ar repara şi greşelile repetate ale consiliului local din ultimii opt ani, prin care, contrar legii, s-a permis circulaţia căruţelor în Craiova.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII