28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnchete sociale cu legea în mână

Anchete sociale cu legea în mână

Primarii din Dolj merg cu legea după ei, atunci când fac anchete sociale, ca să-i lămurească pe localnici ce bunuri nu trebuie să deţină ca să poată să beneficieze de venitul minim garantat. Pentru „edificare“, unii edili au făcut copii xerox cu lista bunurilor care nu sunt de strictă necesitate în gospodărie şi le-au dat spre lecturare oamenilor din comună. „Noi am multiplicat legea şi le-am dat să citească, pentru a se convinge. Mai încearcă unii cu tractor, cu maşină, dar legea nu ne permite şi, prin urmare, i-am respins din start. Avem vreo 30 de beneficiari“, a spus primarul din Coţofenii din Dos, Vasile Preduca. În alte localităţi sunt probleme chiar cu „interpretarea“ legii. „Eu m-am confruntat cu următoarea problemă: o bătrână locuieşte cu fiul şi familia acestuia. Ea este proprietarul şi are teren, cum îi trec eu ca familie? Este interpretabil. Aşa am înscris vreo 600 de beneficiari din toată comuna“, a spus primarul comunei Vela, Constantin Vasilescu.

Calul merge şi se vede

În comuna doljeană Sadova, care până anul trecut deţinea recordul în Dolj pentru numărul mare de beneficiari de ajutor social, peste 5.500 de persoane, reprezentanţii primăriei nu se mai lasă „înşelaţi“ şi au scăzut drastic numărul celor asistaţi.  „Nu au cum să mintă. Au cal, merg cu el şi se vede. Cu vacile, la fel. Cu motoscuterul circulă. Nu avem cum să nu-i depistăm“, a susţinut primarul Vasile Jianu. Prin urmare, de la câteva mii de persoane, câte primeau ajutor social în localitatea doljeană, numărul beneficiarilor a scăzut la 790.

Sărac şi fudul

Deşi s-ar încadra cu brio în prevederile Legii nr. 276/2010, ca să beneficieze de ajutor social, unii doljeni refuză. Aceştia se simt jigniţi să fie încadraţi la categoria săraci sau să muncească în folosul comunităţii. Aşa că angajaţii primăriei au scăpat de efectuarea unor anchete sociale.  „În comuna noastră, 90% din populaţie este săracă. Avem cu preponderenţă o populaţie de etnie romă, dar unii sunt fuduli şi nu acceptă faptul că sunt săraci. Lucrează cu ziua, nu vor să sape buruienile pe margine drumului“, a explicat primarul Constantin Cârciumaru, din comuna Coţofenii din Faţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII