26.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCondiţii simplificate pentru şcolile de şoferi

Condiţii simplificate pentru şcolile de şoferi

Şcolile de şoferi se pot înfiinţa mult mai uşor, după ce instanţa supremă a modificat un ordin al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), care priveşte autorizarea instituţiilor ce îi pregătesc pe viitorii conducători auto.
Prin decizia nr. 5633 din 15 decembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate irevocabil şcolilor de şoferi, menţinând o hotărâre a Curţii de Apel Timişoara, prin care instanţa a dispus modificarea Ordinului nr. 1019 /2009 al MTI, care priveşte autorizarea şcolilor de şoferi.
Instanţa a anulat expresia „cu normă întreagă“ dintr-o condiţie pusă şcolilor de şoferi pentru autorizare, anume aceea de a avea „angajaţi cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, minimum doi instructori auto şi un profesor de legislaţie atestat“. De acum înainte, şcolile de şoferi pot avea şi instructori cu normă parţială.
„Pe de-o parte, şcolile de şoferi se pot înfiinţa mult mai uşor, în baza noii reglementări impuse de instanţă. Pe de altă parte, instructorii atestaţi care în prezent lucrează cu normă întreagă în alte domenii au acum posibilitatea să revină în sistem şi să lucreze cu normă parţială la o şcoală de şoferi, având astfel un al doilea serviciu“, a declarat Iancu Crăciunoiu, directorul Autorităţii Rutiere Române – Agenţia Dolj.

Garanţii pentru casele de expediţii

Tot printr-o hotărâre judecătorească, datând din 12 octombrie 2010, dar adusă la cunoştinţa ARR abia acum, instanţa supremă a anulat suspendarea ordinului MTI nr. 1172 / 2009 referitor la garanţiile impuse caselor de expediţii. Ca atare, aceste societăţi de intermediere a transporturilor – aşa-numitele case de expediţii – sunt obligate să prezinte la înfiinţare dovada că au un capital propriu în valoare de minimum 50.000 de euro, completat cu o scrisoare de garanţie bancară, pentru acoperirea eventualelor daune provocate clienţilor.
„Reglementarea este menită să elimine de pe piaţă aşa zisele «case de expediţii de apartament», care, după ce funcţionau o perioadă, dădeau ţepe clienţilor, iar aceştia nu aveau posibilitatea de a obţine despăgubiri“, a explicat directorul Crăciunoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS