13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiderul PPE, la Craiova

Liderul PPE, la Craiova

Liderul grupului Parti-dului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a venit vineri la Craiova, la invitaţia europarlamentarului Marian Jean Marinescu.

Luând cuvântul în faţa a zeci de persoane – lideri ai unor organizaţii de romi din mai multe judeţe ale Olteniei, dar şi reprezentanţi ai mai multor instituţii -, Joseph Daul le-a spus că problemele lor nu îi sunt străine, pentru că provine dintr-o familie săracă, cu mulţi copii, şi a fost nevoit să renunţe o vreme la şcoală ca să-şi ajute familia, apoi s-a înscris la cursurile serale pentru a putea munci în timpul zilei.
„Am venit aici ca să vă pun o întrebare: «Ce putem face pentru dumneavoastră ca să vă trimiteţi copiii la şcoală?». Vreau să găsim soluţii pentru ei, întrucât educaţia este primul pas către integrarea în societate“, le-a spus liderul PPE celor prezenţi la întâlnire.
Câţiva lideri ai unor organizaţii de romi au susţinut că problemele acestei etnii ţin de sărăcie, de lipsa infrastructurii în zonele locuite de aceştia, dar şi de lipsa locurilor de muncă. De cealaltă parte, un primar şi un inspector şcolar pe probleme de minorităţi au susţinut că romii sunt ajutaţi şi nu sunt defel discriminaţi, dovadă stând faptul că în prezent învaţă în Dolj 12.673 de elevi şi peste 140 de studenţi romi.
Singura persoană care i-a răspuns europarlamentarului la întrebarea pusă a fost studenta Cătălina Vasile, de 22 de ani, din partea Centrului European pentru Promovarea şi Integrarea Romilor. Aceasta a sugerat trei forme de ajutorare a copiilor din etnie: centre after-school, unde elevii să rămână după ore, pentru a fi ajutaţi să-şi facă temele, centre vocaţionale, în care adolescenţii şi tinerii să poată învăţa o meserie, şi internate, în care să poată locui copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.
Apreciind aceste răspunsuri, Joseph Daul le-a sugerat etnicilor romi să facă proiecte, pentru că bani pentru această etnie sunt destui, dar trebuie accesaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU