18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliţiştii corupţi, în cătuşe

Poliţiştii corupţi, în cătuşe

Numărul poliţiştilor corupţi deferiţi justiţiei a crescut vertiginos în 2010 în poliţia doljeană. O dovedesc arestările operate şi dosarele penale întocmite de procurori şi de poliţiştii de la DGA.

În cursul anului 2009, doar un singur caz cercetat de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Dolj s-a soldat cu trimiterea în judecată a învinuiţilor. Este vorba despre dosarul penal de luare de mită întocmit pe numele a doi agenţi de la Poliţia Rutieră, Ştefăniţă Cristian Nedelcu şi Cosmin Viorel Bălaşa. Prin comparaţie, în 2010 au fost prinşi şi deferiţi justiţiei mai mulţi poliţişti corupţi ca niciodată. Vă prezentăm mai jos doar câteva dintre cele mai importante cazuri.

70 de lei pentru Florea

La începutul lunii mai 2010, a ajuns în spatele gratiilor agentul Florea Mirel de la Secţia 1 Poliţie Craiova. Potrivit anchetatorilor, în după-amiaza zilei de 10 aprilie, agentul Mirel Florea a tras pe dreapta o maşină la semafoarele de la Cinema Patria. Poliţistul i-ar fi spus şoferului că va trebui să-i ia permisul pentru că a trecut pe roşu, dându-i însă de înţeles că, dacă ar „contribui“ cu ceva, s-ar putea dovedi mai înţelegător. Potrivit denunţătorului, agentul Mirel Florea ar fi primit şpagă 70 de lei, devenind subit mai blând şi renunţând la sancţiune. Denunţătorul însă nu s-a împăcat cu ideea mituirii, aşa că, imediat ce a scăpat de poliţist, s-a dus glonţ la Secţia 1 Poliţie Craiova, pentru a depune plângere împotriva agentului.
Mai mulţi martori confirmau spusele denunţătorului, inclusiv poliţistul care era în ziua respectivă în patrulare cu Mirel Florea. Tocmai pe acesta agentul Florea ar fi încercat să-l influenţeze, ca să-şi schimbe depoziţia. Din acest motiv a fost reţinut, iar ulterior arestat preventiv, chiar dacă numai pentru câteva zile.
Deferit justiţiei de procurori, Mirel Florea este în prezent judecat de Tribunalul Dolj

Ucigaşul Surugiu

În 2010 a ajuns în spatele gratiilor şi alt poliţist. Este vorba despre agentul Stelian Surugiu, ajutor al şefului de post din comuna doljeană Piscu Vechi. Acesta, însă, nu este acuzat de corupţie, ci de ucidere din culpă, conducere sub influenţa alcoolului şi fugă de la locul accidentului.
În seara de 29 martie, în timp ce conducea autoturismul personal pe DN 55A, agentul de poliţie Stelian Surugiu, ajutorul şefului de post din comuna doljeană Piscu Vechi, a accidentat-o mortal pe Victoria Mitran, de 51 de ani, care circula pe o bicicletă. Potrivit Parchetului General, femeia a fost lovită în momentul în care poliţistul a efectuat un viraj la dreapta, fără să se asigure, în timp ce circula cu viteză excesivă (140 km/h). Victima se deplasa regulamentar cu bicicleta pe acostamentul din dreapta direcţiei sale de mers, zonă pe care poliţistul a intrat când a virat dreapta. A acroşat femeia, a proiectat-o pe parbrizul autoturismului, după care a aruncat-o în aer, aceasta izbindu-se apoi de partea carosabilă. Procurorii au consemnat în rechizitoriu că, în momentul accidentului, poliţistul avea o îmbibaţie alcoolică între 1,20-1,25 grame pe litru alcool pur în sânge, iar după producerea impactului inculpatul şi-a continuat deplasarea, părăsind locul faptei.
Dosarul lui Surugiu este în prezent judecat tot la Tribunalul Dolj.

„Haiducul“ Mitru

Alt caz de corupţie instrumentat de DGA în acest an a fost acela al agentului-şef Cosmin Mihai Mitru, de la Secţia 3 Poliţie Craiova.
Pe 18 mai, el a fost prins în flagrant de ofiţerii DGA în timp ce primea 550 de lei şpagă de la doi cetăţeni, pentru a „închide ochii“ la anumite încălcări ale legii. Unuia i-a fost solicitată suma de 250 de lei pentru neacordare de prioritate, iar celuilalt – 300 de lei pentru trecere pe culoarea roşie a semaforului.
Anchetatorii au stabilit că, de fapt, şpaga era o obişnuinţă la agentul Mitru. Chiar şi după orele de program, poliţistul ar fi avut obiceiul de a ieşi la „ciugulit“ în oraş, prin zona Metro sau a altor complexuri comerciale de pe raza secţiei unde lucra. Acolo, îmbrăcat în uniformă, trăgea pe dreapta maşinile de marfă şi îi lua la puricat pe comercianţi, nelăsându-i în pace până când nu-şi primea „cota“. Anchetatorii au identificat peste zece persoane care, doar în primele luni din 2010, au fost nevoite să-l „ungă“ pe Mitru, ca să scape de sancţiuni.

Stănescu a „aranjat“ accidentul

Pe 20 mai, a fost arestat preventiv şi agentul-şef Florian Stănescu, şeful Postului de Poliţie Gighera, cercetat pentru luare de mită, favorizarea infractorului şi fals în declaraţii, după ce a schimbat în acte autorul unui accident de circulaţie.
Povestea în urma căreia a ajuns în arest agentul Stănescu datează din 3 aprilie. În acea zi, tânărul Alexandru Niţă – care urmase cursurile unei şcoli de şoferi, dar încă nu apucase să susţină examenul pentru permis – ieşise să dea o tură cu maşina tatălui său prin satul Zăval al comunei Gighera. Din cauza lipsei îndemânării în conducere, tânărul a pierdut, la un moment dat, controlul volanului, iar maşina a lovit un stâlp şi s-a răsturnat, nu înainte de a-l „şterge“ şi pe un biciclist care trecea prin zonă.
„Pentru a evita ca fiul său să fie cercetat penal, tatăl a apelat la un prieten şi la agentul de poliţie, convenind ca, în actele de cercetare la faţa locului, poliţistul să consemneze că, în momentul producerii accidentului, autoturismul era condus de fiul amicului său, care poseda permis de conducere. Potrivit procurorilor şi poliţiştilor de la DGA, şeful de post din Gighera „a pretins şi primit suma de 400 de euro“ de la familia şoferului fără permis, bani în schimbul cărora a întocmit în fals mai multe documente pe care le-a ataşat dosarului penal al cauzei, astfel încât să reiasă că altcineva a fost autorul accidentului.

Brânză pentru Caragea

Pe 11 octombrie a ajuns în spatele gratiilor încă un poliţist acuzat de corupţie. Este vorba despre agentul-şef adjunct Costel Caragea, de 43 de ani, ajutor al şefului de post din comuna Celaru.
Pe 25 august, agentul Caragea l-a depistat pe raza comunei Celaru pe Viorel I., de 19 ani, din localitate, care conducea o motocicletă fără a avea permis categoria A, ci doar categoria B (autoturisme). Motocicleta a fost reţinută pentru cercetări, iar conducătorul acesteia s-a ales cu dosar penal şi cu permisul reţinut.
Potrivit anchetatorilor, pe 1 octombrie, poliţistul Caragea i-a pretins motociclistului suma de 500 de euro pentru a-i restitui motocicleta şi permisul de conducere, dar şi pentru a-i facilita închiderea dosarului penal în care tânărul era cercetat. Suplimentar faţă de suma de bani, Caragea i-a mai solicitat şase kilograme de brânză, pe care le-a şi primit în seara aceleiaşi zile. Banii i-au fost daţi câteva zile mai târziu. Tot atunci a fost prins în flagrant, procurorii de la Parchetul Tribunalului Dolj şi poliţiştii de la DGA găsind banii marcaţi ascunşi sub pernă.

Bănică şi maşinuţele

Tot în 2010 a fost trimis în judecată pentru corupţie şi ofiţerul de poliţie Cătălin Bănică, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. Bănică este acuzat că a încasat profituri de miliarde de pe urma unor maşinuţe de pocher deţinute ilegal. Şi asta n-ar fi tot. Ofiţer cu atribuţii pe linia investigării infracţiunilor ce ţin de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar şi cu privire la controlarea şi avizarea firmelor al căror obiect de activitate îl reprezentau jocurile de noroc, Bănică ar fi abuzat de postul său, percepând şpăgi şi taxe de protecţie de sute de mii de lei vechi pentru a muşamaliza diferite dosare penale întocmite pe numele unor persoane care încălcaseră legea. Poliţistul, însă, şi-a dat demisia din IPJ Dolj în cursul anului 2008, atunci când a început anchetarea sa, iar în 2010 a fost trimis în judecată de DNA Craiova, după o amplă anchetă efectuată tot cu sprijinul poliţiştilor de la DGA.

Înghesuială la garaj

În momentul trimiterii în judecată a unui poliţist pentru fapte de corupţie, agentul sau ofiţerul respectiv este pus la dispoziţia conducerii IPJ Dolj, care îi dă alte însărcinări. Concret, cei mai mulţi dintre agenţii cercetaţi pentru corupţie au fost trimişi să facă de serviciu la garaj. Doar că în 2010 au fost atât de multe cazuri de corupţie că nu mai era loc la garaj de poliţişti cercetaţi, astfel că şefii IPJ Dolj au fost nevoiţi să le dea şi alte însărcinări, pe la diferite birouri.
În ciuda avalanşei cazurilor de poliţişti corupţi descoperite în cadrul IPJ Dolj, şeful DGA Craiova, comisarul-şef Ionel Gone, a spus că numărul oamenilor legii care au trecut în tabăra infractorilor nu a crescut. „N-aş spune că sunt mai mulţi poliţişti corupţi în 2010, faţă de 2009. Cred, mai degrabă, că am scos noi la iveală mai multe astfel de cazuri, ceea ce nu-i deloc rău“, susţine comisarul-şef Gone.

O oaie drept şpagă

Unul dintre ultimele dosare de luare de mită instrumentate în această toamnă de DGA Dolj îl reprezintă cazul unui agent de la Postul de Poliţie Malu Mare. Se pare că acesta ar fi solicitat şi primit drept şpagă o… oaie vie, pentru a soluţiona un dosar penal în sens favorabil pentru învinuit. Cercetările în acest caz n-au fost încă finalizate.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII