9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel Staicu şi-a anunţat demisia din fruntea SIF Oltenia

Dinel Staicu şi-a anunţat demisia din fruntea SIF Oltenia

CNVM a suspendat vineri de la tranzacţionare titlurile SIF5, până când conducerea societăţii a lămurit situaţia juridică a preşedintelui Dinel Staicu. Acesta a fost condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul BIR, însă a atacat decizia cu recurs. Staicu şi-a anunţat demisia din februarie 2011, pentru că până atunci se va afla în vacanţă. Cine îi va urma la şefia SIF?

Omul de afaceri craiovean Dinel Staicu, condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), şi-a anunţat vineri, printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), demisia din funcţiile de preşedinte/director general al SIF Oltenia. Staicu este acuzat că în 1999-2000 a obţinut, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 10,6 milioane de lei şi credite în valoare de opt milioane de lei, către 11 societăţi controlate de el. Cesiunile de creanţă (care reprezintă un credit în sensul legii) au fost efectuate cu încălcarea principiului prudenţialităţii bancare, fiind acordate unor societăţi nou-înfiinţate, în condiţii favorabile cesionarilor – adică plata în rate eşalonate pe cinci ani, termen de graţie de şase luni condiţionat de acordarea unor linii bancare. Creditele s-au acordat cu încălcarea normelor interne de creditare ale BIR, dar şi ale reglementărilor BNR. Potrivit judecătorilor, o parte din banii obţinuţi de la BIR sub formă de împrumuturi (4.000.000 de lei) au fost folosiţi de Dinel Staicu pentru cumpărarea unor acţiuni la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Infracţiunea reţinută în sarcina lui Staicu este „complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată“, pentru că a ajutat funcţionarii băncii să încalce legea. Potrivit rechizitoriului, în termenul de graţie pentru efectuarea plăţii creanţelor cesionate şi înainte de expirarea termenului de un an prevăzut pentru utilizarea liniei de credit, Dinel Staicu a folosit integral sumele de bani împrumutate de la bancă fără a achita ratele scadente creanţelor cesionate, a dispus reorganizarea prin absorbţie a societăţilor cesionare, le-a falimentat, a înstrăinat imobilele asupra cărora se constituiseră garanţii, ceea ce a făcut ca executarea garanţiilor să devină inoperabilă. Prejudiciul calculat a fost de 18,7 milioane de lei la nivelul anului 2000. Judecătoria Sectorului 4 a decis în iunie 2010 condamnarea lui Dinel Staicu la patru ani de închisoare. După ce Staicu a făcut recurs, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 12 ani de închisoare. Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Cine este succesorul lui Staicu?
 
Ca urmare a evenimentelor din ultimele zile, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), arbitrul pieţei de capital, a decis vineri suspendarea titlurilor SIF5 de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi pe Sibex. CNVM a solicitat Consiliului de Administraţie (CA) să informeze potenţialii investitori cu privire la situaţia lui Dinel Staicu. În jurul prânzului, conducerea SIF5 a remis un comunicat, prin care anunţă decizia lui Dinel Staicu de a demisiona din funcţie la începutul lunii februarie 2011. „Începând cu 15 decembrie 2010, domnul Dinel Staicu se află în efectuarea a 35 de zile de vacanţă cuvenite pentru anul 2010, conform contractului de mandat, până la 1 februarie 2011. Începând cu 2 februarie 2011, Dinel Staicu îşi prezintă demisia din funcţia de preşedinte/director general al SIF Oltenia, urmând ca în temeiul competenţelor legale şi statutare să ia măsurile care se impun privind înlocuirea acestuia“, se spune în comunicatul transmis BVB. După reluarea tranzacţionării, titlurile SIF5 au înregistrat scăderi fluctuante între 1,65% şi 2%, iar celelalte societăţi de investiţii financiare, scăderi de până în 1%.
Jocurile pentru preluarea şefiei SIF sunt destul de complicate. Surse din cadrul SIF Oltenia spun că patru din cei şase administratori rămaşi în cărţi ar vrea şefia SIF. Noul preşedinte al SIF ar putea proveni din tabăra lui Dinel Staicu – Gheorghe Bică sau Carmen Ioana Popescu – sau din cea a administratorilor mai vechi – Tudor Ciurezu – despre care unii spun că ar fi cel mai competent pentru această funcţie, Teodor Buzatu, Gheorghe Blidaru sau Vasile Şalapa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII