25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboiul baronilor - Anghel versus Staicu

Războiul baronilor – Anghel versus Staicu

O societate din portofoliul SIF Oltenia cu activităţi în comerţul cu cereale a ajuns sub controlul unor apropiaţi ai lui Dinel Staicu, contra sumei de 1,8 milioane de euro. Mihai Anghel, baronul agriculturii doljene şi acţionar cu 30% la Comcerealis, atacă tranzacţia în instanţă. El acuză conducerea SIF Oltenia de încălcarea legii. În replică, reprezentanţii SIF spun că Anghel nu a venit cu nici o ofertă de cumpărare.

O firmă aflată până de curând în portofoliul SIF Oltenia a adus la cuţite cei mai bogaţi oameni de afaceri din Dolj, Dinel Staicu şi Mihai Anghel. Pe 5 noiembrie, SIF Oltenia a anunţat că a vândut pachetul majoritar de 65,3% din acţiunile Comcerealis SA Craiova. Valoarea totală a tranzacţiei cu cele circa patru milioane de acţiuni se ridică la 7,7 milioane de lei – aproximativ 1,8 milioane de euro. Printre acţionarii Comcerealis se mai regăsesc omul de afaceri Mihai Anghel – 30,9 %, Voltalim SA (3,44%) – o societate aflată tot sub controlul SIF Oltenia, precum şi acţionari mărunţi, cum ar fi Florentina Popescu, Valeriu Radu, Dan Voiculescu sau Constantin Radu.
Mihai Anghel – supranumit baronul agriculturii din Oltenia – este unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale din zonă. Firma patronată de Anghel, Cerealcom Dolj, este considerată al patrulea mare producător de cereale din România. De asemenea, omul de afaceri mai are firmele Domeniul Coroanei Segarcea SRL – unul dintre marii producători de vinuri din zonă, deţinătoarea cramelor regale de la Segarcea, Moara Bocşa SRL – cu activităţi în morărit, iar fiul său Andrei deţine Oltyre SA, o altă societate cu activităţi în agricultură.
Pachetul majoritar de acţiuni de la Comcerealis a ajuns în posesia Forest Oil SRL, o societate aflată în sfera de influenţă a lui Dinel Staicu, preşedintele SIF Oltenia. Forest Oil este patronată în acte de Georgeta Felcher, administrator la BMO Oltenia şi la firma care patronează BDJ SA – societate controversată, prin care Staicu a fost implicat în scandalul fraudării Transgaz Mediaş cu 11,3 milioane de euro. Forest Oil a raportat pentru 2009 active imobilizate în valoare de 84 de lei, precum şi pierderi de circa 40.000 de lei. Numărul mediu de salariaţi a fost de 1, iar principalul domeniu de activitate este „fabricarea altor produse manufacturiere“.

„Cred că sunt şmecheri“

Deşi a raportat afaceri nesemnificative în 2009, Forest Oil a scos din conturi 1,8 milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni la o firmă pe care reprezentanţii SIF Oltenia au scos-o la vânzare pentru că o consideră „nerentabilă“. Faptul că societatea Comcerealis, care are sediul social în sediul firmelor lui Anghel, a ajuns în proprietatea unor apropiaţi ai lui Staicu l-a deranjat teribil pe baronul agriculturii doljene, care a introdus acum câteva zile o acţiune în instanţă pentru anularea vânzării. „Au încălcat Legea nr. 31/1990, a societăţilor comerciale, precum şi statutul societăţii, care stipulează că înainte de scoaterea acţiunilor la vânzare către terţi trebuie făcută o ofertă coacţionarilor. Ei cred că sunt şmecheri, pentru că sunt la conducerea unei societăţi cum este SIF Oltenia. Cerem anularea actului de vânzare-cumpărare. Aceasta este o reţetă prin care societăţi din portofoliul SIF ajung în proprietatea sau sub controlul celor care conduc SIF“, a spus Mihai Anghel.
La rândul lor, reprezentanţii SIF Oltenia se apără, spunând că oferta a fost publică. „Am dat anunţuri că scoatem la vânzare pachetul majoritar de acţiuni, prin urmare nu se poate spune că ceilalţi acţionari nu ştiau. Dacă doreau să cumpere, se prezentau la licitaţie, dar ei nu au fost interesaţi, pentru că nu au venit.
Am obţinut un preţ bun, de trei-patru ori mai mare decât valoarea nominală a pachetului de acţiuni. Deţinerea a fost vândută pentru că societatea nu mai era considerată rentabilă“, a spus Teodor Buzatu, membru în CA al SIF Oltenia. Comcerealis SA Craiova  a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 12,6 milioane de lei (2,9 milioane de euro) şi pierderi de circa 490.000 de lei (114.000 de euro).
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII