15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateArmaghedon de puşcărie

Armaghedon de puşcărie


Sute de documente secrete – printre care şi un… plan de apărare a Penitenciarului Pelendava din Craiova – par să fi dispărut misterios din arhiva puşcăriei, fiind ori furate, ori trimise „din greşeală“ la distrugere.

Ziariştii din presa craioveană, dar şi corespondenţii locali ai presei centrale au fost asaltaţi, de joia trecută, cu dezvăluiri fulminante despre ilegalităţi care s-ar petrece la Penitenciarul Pelendava din Craiova. Ţinta acestui adevărat Armaghedon de puşcărie este clară: comisarul-şef Ion Craioveanu, directorul penitenciarului.

Anonimul de (la)
serviciu

Ascunzându-se în spatele unor adrese de e-mail care pot fi făcute de oricine în cinci minute, expeditorul anonim şi-a lansat dezvăluirile sub titlul „Cel mai mare incident de securitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, muşamalizat la nivel înalt“.
„Prin Decizia nr. 88 din 6.05.201, directorul Penitenciarului Pelendava, comisar-şef Craioveanu Ion, înfiinţează Comisia de selecţionare a documentelor neoperative din fondul arhivistic al unităţii. Membrii comisiei nu au fost instruiţi conform prevederilor legale în acest caz, de către directorul unităţii, şeful ierarhic şi coordonatorul direct al activităţii din arhiva unităţii. Pe lângă faptul că aceştia nu au fost instruiţi nici măcar nu aveau voie să intre în arhiva instituţiei, deoarece nu erau autorizaţi ORNISS pentru accesul la documente secrete de stat“.
Potrivit Armaghedonului, documentele secrete ar fi fost manevrate – şi chiar furate – de către… deţinuţi: „În luna iulie, directorul Craioveanu Ion ordonă ca arhiva instituţiei să se mute într-o nouă locaţie, transportul documentelor, atât secrete, cât şi nesecrete să fie făcut cu … deţinuţii (aproximativ 20). Se presupune că unul dintre aceştia, mai iute de mână, a sustras Planul de pază şi apărare al Penitenciarului Pelendava“.
După două luni, la Pelendava s-ar fi înfiinţat o nouă comisie, de inventariere a documentelor clasificate. „Noua comisie descoperă dispariţia din arhivă a Planului de pază şi apărare al penitenciarului, clasificat «Secret de stat». Aceasta mai descoperă însă şi o proastă organizare din partea directorului Craioveanu a activităţii compartimentului aflat în subordonare directă, constatând lipsa a cel puţin 300 de documente secrete. Se spune că o parte din acestea, deşi aveau termene de păstrare de câteva zeci de ani, au fost arse de respectiva comisie“, se arată în dezvăluirile anonime.

Planul de pază, în mâinile deţinuţilor?

Autorul dezvăluirilor – mai mult ca sigur angajat al penitenciarului – trece în revistă şi relaţiile deosebit de strânse pe care le avea directorul penitenciarului cu un anumit ofiţer al SRI Dolj – colonelul Gheorghe Anca – acesta, chipurile, l-ar fi ajutat pe Craioveanu să muşamalizeze dispariţia documentelor. Informaţiile oferite presei sunt atât de detaliate, încât includ până şi numărul actului de identitate al SRI-stului, pe care însă noi nu-l vom reproduce. „Pe cei doi îi leagă o veche prietenie, întreţinută prin desele vizite ale ofiţerului SRI la Penitenciarul Pelendava – 1.10.2009, 7.10.2009, 30.12.2009, 1.04.2010 – acesta plecând de fiecare dată cu portbagajele pline“.
Duminică, autorul dezvăluirilor a revenit – tot prin e-mail – cu noi amănunte despre „incidentul de securitate“ de la Penitenciarul Pelendava: „Documentele dispărute de la Penitenciarul Pelendava sunt în număr mult mai mare. S-a constatat până în prezent dispariţia a 290 de documente clasificate «Secret de serviciu» şi a 16 documente clasificate «secret de stat». Perioada verificată a fost însă 1999-2002. Se pare că mai lipsesc aproximativ 600 de documente secrete din perioada 2002-2009“. Anonimul a ţinut să menţioneze despre „16 deţinuţi aflaţi în Penitenciarul Pelendava, din cei 22 care au mutat arhiva secretă a instituţiei“, că „au fost ameninţaţi cu repercusiuni dacă declară adevărul“, dar şi că un fost cadru de conducere al penitenciarului, suspectat pentru o fraudă, ar fi acceptat să susţină că a distrus cel mai important document lipsă – Planul de pază şi apărare al Penitenciarului Pelendava, din perioada 1999-2005 – „în schimbul exonerării de răspunderea administrativă“.

Vocea care tace

Reprezentanţii Penitenciarului Pelendava erau aşteptaţi ieri să răspundă întrebărilor puse de ziarişti pe tema „Armaghedonului“ de pe e-mail. În faţa presei nu a ieşit însă directorul Ion Craioveanu (deşi el era cel acuzat), ci purtătorul de cuvânt al instituţiei, subinspectorul Leonard Voicilă. Acesta a recunoscut că, într-adevăr, o comisie constituită „în a doua parte a anului“ a procedat la selecţionarea şi trimiterea la distrugere a unor documente, menţionând însă că „e vorba de documente neoperative, ce conţin informaţii care nu mai prezintă interes“ şi că „astfel de activităţi de selectare şi distrugere au loc în mod regulat“, iar „distrugerea documentelor selectate s-a făcut de către o firmă specializată din Bucureşti“.
Voicilă a negat vehement acuzaţia privind folosirea deţinuţilor la manipularea documentelor din arhivă, declarând că „sub nici o formă persoanele private de libertate nu aveau ce căuta cu aceste documente“ şi că „manipularea documentelor s-a făcut cu personalul unităţii“. Nu a putut spune însă dacă aceia care au manipulat respectivele documente aveau sau nu drept de acces la ele, drept dat doar printr-un certificat emis de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).
În rest, purtătorul de cuvânt a evitat răspunsul la toate întrebările incomode. N-a vrut să spună nici măcar câţi membri a avut comisia de selecţionare a documentelor în vederea distrugerii, nici dacă mai există sau nu Planul de pază şi apărare al Penitenciarului Pelendava, din perioada 1999-2005, menţionat în dezvăluirile „Armaghedonului“. Altfel spus, „vocea“ penitenciarului a ştiut să tacă.

Nu iese fum fără foc

Subinspectorul Voicilă a recunoscut însă că în prezent îşi desfăşoară activitatea în penitenciar o nouă comisie, „de cercetare administrativă“, care verifică toată activitatea comisiei anterioare, ce selecţionase şi trimisese la distrugere mai multe documente. „Există suspiciuni că printre acele documente s-au aflat şi unele documente clasificate, dar neoperative, iar pentru clarificarea acestor aspecte s-a constituit această comisie“, care „verifică în ansamblu activitatea comisiei, de la selecţionarea şi declasificarea documentelor până la arderea lor“. Din nou, purtătorul de cuvânt a evitat să dea prea multe amănunte despre noua comisie de control. Nu a vrut să răspundă dacă printre cei vizaţi de ancheta administrativă se află şi directorul Craioveanu şi nici nu a dorit să comenteze asupra numărului mare de documente secrete despre care s-a constatat deja că lipsesc, potrivit „Armaghedonului“. A spus însă de mai multe ori că „nu avem de a face cu o sustragere de documente“, acceptând să spună despre această comisie de control că „a fost constituită săptămâna trecută“ şi că „este formată din cadre ale unităţii“, care „în momentul în care va încheia cercetările, va transmite rezultatul şi la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP)“. De fapt, şi în comunicatul de presă remis ieri de Penitenciarul Pelendava se recunoştea că „există suspiciuni conform cărora între documentele care au fost distruse ca urmare a activităţii de selecţionare s-ar fi aflat şi documente clasificate, aspecte care sunt cercetate de o comisie nominalizată în acest sens“.
Nici nu a ajuns bine la ziarişti, prin e-mail, comunicatul penitenciarului, că anonimul a şi transmis presei, tot ieri, pe aceeaşi cale, un soi de replică la comunicat. Autorul dezvăluirilor insistă pe ideea că deţinuţii au mutat întreaga arhivă a unităţii, deşi n-aveau voie să pună mâna pe aceste documente.
Existenţa acestei comisii de control a fost recunoscută şi de ANP, care, printr-un comunicat remis la solicitarea GdS, a recunoscut că la Pelendava este în curs „o cercetare disciplinară“.

„Directorul care seamănă vânt culege furtună“

Întâmplător sau nu, ieri, pe site-ul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a fost publicat sub semnătura preşedintelui acestei organizaţii, Sorin Dumitraşcu, un articol despre Penitenciarul Pelendava şi „directorul care seamănă vânt culege furtună“. Articolul se referă la tensiunile care există în acest penitenciar între directorul Craioveanu şi un fost director adjunct, subcomisarul Alin Popescu. Acesta din urmă a apelat chiar la instanţele de judecată, nemulţumit că i s-a retras certificatul ORNISS, de acces la documentele secrete, fără de care riscă să-şi piardă funcţia actuală, de şef birou Siguranţa Deţinerii la Pelendava.
Şi tot mai mult sau mai puţin întâmplător, site-ul Penitenciarului Pelendava a „murit subit“, ieri, exact în momentul în care mai mulţi jurnalişti veniseră la uşa locului de deţinere pentru a afla care-i treaba cu dispariţia documentelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII