9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoficarea, la un pas de faliment

Termoficarea, la un pas de faliment

Cu peste 87 de milioa-ne de lei care trebuie achitate urgent către CE Craiova – furnizorul de agent termic – regia craioveană se află în situaţie de faliment. Obligată de justiţie să achite datoriile, unitatea trece, la rândul ei, la executări silite şi scoate la vânzare casele craiovenilor.

Regia de Termoficare Craiova a fost obligată de Tribunalul Dolj să achite în termen de 30 de zile facturi restante de 87,4 milioane de lei, aferente perioadei 31 decembrie 2008 – 20 ianuarie 2010, către Complexul Energetic (CE) Craiova – furnizorul de agent termic primar. CE Craiova a dat în judecată regia, cerând o ordonanţă de plată conform OUG nr.117/2007, solicitând instanţei să oblige debitorul la plata datoriilor certe şi exigibile. Reprezentanţii Regiei de Termoficare susţin că vor ataca hotărârea instanţei, printr-o cerere de anulare, singura cale de atac în cazul de faţă. „Aceste sume nu sunt recunoscute de regie şi sigur vom ataca ordonanţa. Până în prezent, hotărârea instanţei nu a fost primită“, au spus reprezentanţii regiei. Acţiunea regiei ar putea fi doar o manevră de amânare a deznodământului, pentru a mai câştiga timp. Aceasta, deoarece OUG nr. 117/2007 precizează foarte clar că deciziile se iau pe baza înscrisurilor depuse la dosar. Potrivit ordonanţei, „în cazul în care, ca urmare a verificării cererii în baza înscrisurilor depuse, a declaraţiilor părţilor, precum şi a celorlalte probe administrate, constată că este întemeiată cererea, instanţa emite o ordonanţă de plată, în care se precizează suma şi termenul de plată“.
Tot ordonanţa menţionată prevede că „termenul de plată nu va fi mai mic de zece zile şi nici nu va depăşi 30 de zile de la data comunicării ordonanţei de plată“. După finalizarea procesului, CE Craiova ar putea executa direct orice sumă intră în conturile regiei locale de termoficare. Practic, toate plăţile făcute de craioveni ar merge direct către furnizorul de agent termic. Trebuie spus că recuperarea debitelor de la populaţie se tranşează şi ea în instanţă. Pe lângă facturile obişnuite, asociaţiile de proprietari ajung să plătească şi penalităţi de întârziere. Regia a ajuns deja să execute casele craiovenilor, două dintre ele fiind scoase la vânzare. Asociaţiile au cesionat către Termoficare creanţele pe care le aveau către proprietari şi de aici până la executare nu a mai fost decât un pas. Pe lângă datoria de bază, debitorii vor suporta taxele de timbru, onorariul executorului, precum şi evaluarea propriei case.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII