28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEducatoare anchetată pentru delapidare

Educatoare anchetată pentru delapidare

O educatoare de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu este cercetată de poliţişti pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, fiind suspectată că pe vremea când a fost administratoarea unei asociaţii de locatari şi-a însuşit bani care nu îi aparţineau.

De numele Mirelei Şerban sunt legate mai multe probleme, una dintre ele fiind acuzaţia de delapidare. Femeia este angajată ca educatoare la Grădiniţa cu Program Prelungit „Constantin Brâncuşi“ din municipiul Târgu Jiu, iar unii dintre părinţii preşcolarilor de aici au sesizat reprezentanţii mass-media cu privire la faptul că educatoarea şi-a însuşit sume de bani care trebuia să ajungă în contabilitatea instituţiei de învăţământ. În martie anul trecut, Mirela Şerban, administratoarea Asociaţiei de locatari 2 ANL din cartierul CAM, a fost nevoită să-şi dea demisia din funcţia pe care o ocupa după ce locatarii şi-au dat seama că fuseseră păcăliţi. Câţiva dintre ei au observat că există diferenţe între sumele facturate şi cele afişate la avizier. În urma unor expertize contabile, a ieşit la iveală faptul că lipsea suma de aproximativ 30.000 de lei. „Este un dosar în lucru privind infracţiunea de delapidare. A fost începută urmărirea penală pentru această infracţiune. Persoana cercetată în dosar este suspectată că, în calitate de administrator al asociaţiei de locatari, şi-a însuşit bani proveniţi din încasări“, a declarat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

Aşteaptă decizia magistraţilor

Nicolae Mitea este noul administrator al Asociaţiei de locatari 2 ANL, numit în funcţie după demisia Mirelei Şerban. Bărbatul este unul dintre cei care au realizat că se întâmplă ceva necurat la asociaţie. Suspiciunile sale s-au adeverit, iar acum Mirela Şerban este urmărită penal pentru delapidare. Bărbatul spune că din asociaţie fac parte 50 de apartamente. „Ne-am judecat cu doamna Şerban ca să ne dea toate documentele de la asociaţie. Am câştigat în instanţă. Acum aşteptăm ca poliţia să-şi facă treaba şi pe penal, şi apoi, dacă este cazul, ca magistraţii să decidă. Este vorba despre o sumă destul de mare, câteva sute de milioane de lei vechi care trebuie recuperaţi. Dosarul este în lucru la poliţie. Noi am făcut două expertize contabile. Când am preluat eu funcţia aceasta, asociaţia înregistra multe datorii către furnizori, deşi majoritatea locatarilor îşi plătiseră datoriile, contribuţia lunară la asociaţie. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu banii, este treaba poliţiei şi a organelor abilitate să facă lumină, iar vinovatul trebuie să plătească“, a declarat Nicolae Mitea, actualul administrator al asociaţiei.

Educatoarea, învinuită de părinţi că şi-a însuşit bani care nu îi aparţineau

Pe adresa redacţiei a fost primită o sesizare semnată de mama unui preşcolar aflat în grupa educatoarei Mirela Şerban. Mama copilului susţine că i-a dat educatoarei Şerban contravaloarea mesei zilnice a fiului său, dar banii nu au ajuns la casieria grădiniţei. „Sunt mama unui băieţel înscris la Grădiniţa cu Program Prelungit «Constantin Brâncuşi» din Târgu Jiu şi pe această cale doresc să vă aduc la cunoştinţă nemulţumirea mea cu privire la activitatea doamnei educatoare Mirela Şerban. Pe lângă activitatea precară în calitate de cadru didactic, la începutul lunii octombrie 2010 i-am plătit personal contravaloarea mesei pentru băiatul meu aferentă lunii octombrie, însă doamna educatoare nu a depus banii la contabilitate şi i-a introdus în propriul buzunar. Acest lucru l-am aflat în data de 7 octombrie, când am fost atenţionată de doamna administratoare din grădiniţă să plătesc contribuţia, ocazie cu care am aflat că în situaţia mea sunt alţi zece părinţi care i-au dat banii doamnei educatoare, iar aceasta nu i-a depus la casierie“, se spune în sesizare. Întrebată dacă are cunoştinţă despre cele relatate de mama preşcolarului, administratoarea grădiniţei a ezitat câteva secunde şi apoi a spus că nu cunoaşte o asemenea situaţie. „Nu îmi amintesc să fi anunţat vreun părinte că a întârziat cu plata la zi a mesei copiilor. Totul este în ordine. Părinţii plătesc la casierie, nu trimit banii prin educatoare. Toţi părinţii şi-au achitat contribuţiile. Este un circuit foarte clar al banilor“, a spus administratoarea grădiniţei.

Mitescu promite anchetă

Nici directoarea unităţii de învăţământ nu a primit vreo sesizare despre cadrul didactic. „Nu mi-a lăsat impresia că nu şi-ar face datoria la clasă. Este şi metodistă şi nu am ales-o eu. Cei din cadrul IŞJ Gorj au decis acest lucru. Este un cadru didactic dedicat meseriei. Se ocupă de grupa pregătitoare. Nu a pus niciodată probleme şi nu mi-a trezit nici un fel de suspiciuni. Dintotdeauna am promovat o relaţie profesională bună şi am comunicat foarte bine. Nu am primit nici o sesizare la grădiniţă de la părinţi“, a declarat Gabriela Cutuca, directoare. „Nu a fost depusă nici o plângere în acest sens. Suntem la stadiul de zvonuri. În momentul în care vom avea ceva concret, oficial, vom vedea ce s-a întâmplat acolo. În orice caz, fiind vorba despre sume de bani, până la urmă va fi efectuată şi ancheta altor organe, nu numai a ISJ. Cu siguranţă, vom verifica tot ce se întâmplă acolo“, a afirmat Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.
Contactată telefonic, educatoarea Mirela Şerban a declarat că nu este vinovată de cele sesizate şi că este sigură că persoana care a trimis sesizarea nu este părintele unuia dintre elevii săi, ci un om rău intenţionat. „Lucrez de 16 ani în învăţământ şi nu mi s-a adus până în prezent nici un fel de reproş. Nu am avut nici o problemă cu părinţii elevilor mei, ci dimpotrivă. Consider că informaţia este falsă şi bănuiesc cine a trimis acest e-mail. Nu îi fac public numele pentru că nu sunt sigură. Nu am primit bani de la nici un părinte, deoarece aceasta nu este responsabilitatea mea. Administratoarea şcolii este opt ore în instituţie, părinţii ştiind foarte clar că trebuie să îi plătească dumneaei contribuţia lunară“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII