28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRezultatele finanţărilor europene REGIO încep să se vadă

Rezultatele finanţărilor europene REGIO încep să se vadă


Un centru turistic cultural-religios în Craiova, un drum judeţean de 50 de kilometri reabilitat, un ambulatoriu de spital dotat cu tehnică modernă, toate investiţii de zeci de milioane de euro. Rezultatele pompării de fonduri europene prin Programul REGIO încep să se vadă.

Reprezentanţii Autorităţii de Management (AM) a Programului Operaţional Regional (POR) – Regio şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia au vizitat joi câteva obiective de investiţii din regiune, finanţate din fondurile europene. Primul dintre proiecte este un obiectiv reabilitat de Arhiepiscopia Craiovei – „Casa Bengescu“ de pe strada Brestei, clădire ridicată la începutul secolului XX, în care a funcţionat primul cinematograf al Craiovei. Casa a ajuns într-un stadiu avansat de degradare, ultima dată aici fiind sediul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI). Proiectul are o implementare de 36 de luni şi prevede redarea monumentului în circuitul cultural-istoric şi religios. La finalizarea lucrărilor, obiectivul va cuprinde un muzeu de artă eclezială, un laborator pentru restaurarea de icoane, un laborator pentru restaurarea de carte veche, o sală de conferinţe, o bibliotecă, o sală multimedia, precum şi trei săli de pregătire pentru viitorii restauratori.  
„Este greu să angajezi restauratori, pentru că sunt costuri mari. De aceea, vom înfiinţa o secţie de restaurare-conservare patrimoniu cultural în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova. 20 de studenţi vor dobândi competenţele necesare practicării meseriei de restaurator-conservator al operelor de artă. Avem un fond de 30.000 de icoane, iar multe dintre ele pot fi puse în valoare în cadrul acestui proiect“, a spus părintele Silviu Ciocşanu, de la Secţia de patrimoniu a Arhiepiscopiei Craiovei.
Valoarea totală a proiectului este de 16 milioane de lei, din care 11 milioane provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 260.000 de lei reprezintă contribuţia beneficiarului.

Ambulatoriu modern la spitalul din Slatina

Al doilea proiect din program a vizat cea mai mare investiţie de până acum în infrastructura rutieră, beneficiar fiind Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. Este vorba de reabilitarea drumului judeţean 606 Craiova – limita cu judeţul Mehedinţi. Sectorul de drum modernizat măsoară 49,54 km. „Proiectul este realizat în proporţie de 99%, deoarece a apărut o problemă cu o alunecare de teren în dreptul localităţii Carpen. S-au realizat peste 1.200 de accese la proprietăţi, 65 de podeţe noi, precum şi 5.000 de metri de trotuare. Contractul este până în primăvara lui 2011, însă lucrările s-au desfăşurat în timp record“, spune Ileana Măjină, directorul Direcţiei de Integrare Europeană din cadrul CJ Dolj.
Al treilea proiect are ca obiective modernizarea infrastructurii şi echiparea ambulatoriului din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, pentru a eficientiza serviciile de sănătate existente şi pentru a lansa pe piaţă altele noi, oferite populaţiei din judeţul Olt. Proiectul are o valoare totală de 18,7 milioane de lei, din care contribuţia beneficiarului este de 312.000 de lei. În faza actuală, se lucrează la reabilitarea clădirii. „Am avut unele întârzieri, pentru că licitaţia a fost contestată, cum se întâmplă cu toate licitaţiile pe fonduri europene. Grup Primacons Slatina va realiza reabilitarea termică a clădirii, finisajele interioare, precum şi instalaţiile sanitare. Lucrările sunt realizate în proporţie de 30%. În etapa a doua urmează achiziţia de echipamente medicale, în valoare de circa două milioane de euro“, a precizat Daniela Lungu, managerul de proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII