14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArestaţi, dar încă avocaţi

Arestaţi, dar încă avocaţi

Cu toate că au recunoscut săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, Octavian Ciucă şi Ion Militaru au în continuare calitatea de avocaţi, pentru că barourile Dolj şi Olt nu i-au crezut pe cuvânt şi nu s-au obosit să-i suspende.

Curtea de Apel Craiova a judecat ieri cererile de eliberare sub control judiciar formulate de avocaţii Octavian Ciucă şi Ion Militaru, în dosarul în care cei doi au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv împreună cu judecătorii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu. Atât personal, cât şi prin apărătorii lor, avocaţii au solicitat instanţei să-i pună în libertate.

Sinceritatea trebuie probată şi în faţa instanţei de judecată

Cei doi avocaţi şi-au justificat cererea prin faptul că au recunoscut cu sinceritate faptele de care erau acuzaţi, motiv pentru care chiar procurorii DNA au solicitat instanţei aplicarea art. 19 din OUG nr. 43/2002, în care se menţionează că persoanele judecate pentru fapte de corupţie care „în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege“.
Drept urmare, dacă instanţa va face aplicarea acestui text de lege, cei doi avocaţi nu mai riscă sancţiuni de la doi la zece ani, ci doar de la unu la cinci ani. Fiecare dintre ei au adus caracterizări de la Baroul Dolj, respectiv Olt, prin care se arată că au fost avocaţi destoinici, care nu au făcut niciodată probleme şi s-au comportat exemplar până în prezent. Ciucă a amintit completului de judecată şi că are un copil minor în întreţinere, iar soţia sa este judecător, fapt care ar reprezenta un argument în plus în favoarea eliberării sale.
Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a solicitat însă instanţei respingerea cererilor de eliberare formulate de avocaţii inculpaţi, susţinând că atitudinea lor sinceră, de care au dat dovadă în timpul urmăririi penale, trebuie dovedită şi în faţa instanţei, însă procesul n-a început încă, primul termen de judecată pe fond în acest dosar fiind abia în septembrie. Se pare că instanţa a îmbrăţişat exact acest punct de vedere, respingând cererile de eliberare formulate de cei doi avocaţi.

Ciucă îşi recunoaşte vinovăţia, baroul nu-l crede

Avocaţii Octavian Ciucă şi Ion Militaru au în prezent o situaţie profesională ce ar putea fi catalogată drept stranie. Deşi se află în spatele gratiilor de două luni şi jumătate, ei nu sunt încă suspendaţi, astfel că, teoretic vorbind, şi-ar putea exercita în continuare meseria de avocat.
Potrivit site-ului Baroului Dolj, avocatul Octavian Ciucă este încă membru activ al baroului. Acest statut al său a fost confirmat şi de avocatul Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj.
„Nu l-am suspendat pe avocatul Ciucă pentru că nu este obligatoriu. Ne-am gândit să-i acordăm prezumţia de nevinovăţie şi să nu-l suspendăm, ca să-i meargă în continuare vechimea, pentru că, fiind arestat, nu poate să-şi exercite în vreun fel calitatea de avocat acolo unde este. Oricum, dacă va fi găsit vinovat printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, noi îl vom exclude din barou“, a declarat decanul Ion Turculeanu.
Atitudinea conducerii Baroului Dolj pare să fie în contradicţie flagrantă cu însăşi susţinerile avocatului Ciucă în faţa instanţelor. Respectivul avocat a susţinut în permanenţă în faţa judecătorilor şi procurorilor că este vinovat şi că îşi recunoaşte fapta de trafic de influenţă de care este acuzat.
Potrivit unor surse din cadrul Baroului Olt, se pare că nici avocatul Ion Militaru nu a fost suspendat din baroul slătinean, în care el este înscris.
Precizăm că statutul profesiei de avocat prevede la art. 50 că „dreptul de a exercita profesia de avocat poate fi suspendat în cazul în care împotriva avocatului s-a pus în mişcare acţiunea penală sau s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive“.

Diaconescu nu vrea afară
Tot ieri, acelaşi complet de la Curtea de Apel Craiova trebuia să judece şi cererea de eliberare sub control judiciar formulată, prin avocat, de judecătorul Bogdan Diaconescu, acesta fiind trimis în judecată în stare de arest în acelaşi dosar de corupţie. În faţa instanţei însă, judecătorul Diaconescu a anunţat că îşi retrage cererea formulată de apărătorul său, fostul ministru de interne Doru Viorel Ursu, renunţând astfel la solicitarea de a fi pus în libertate.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII