17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorii PD-L, zburaţi din funcţii

Directorii PD-L, zburaţi din funcţii

Unii dintre şefii serviciilor deconcentrate din Dolj au fost daţi afară din funcţiile în care au fost numiţi politic, prin ordine ale miniştrilor de resort. Demiterile vin ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţionale ambele ordonanţe ale guvernului prin care funcţiile de director executiv ocupate de funcţionari publici au fost transformate în funcţii de directori coordonatori.

Jihadul PD-L împotriva propriilor directori a început pe 25 mai. Practic, PD-L pierde din mână instituţiile deconcentrate pentru că noii directori sunt din vechea „gardă“ şi nu au neapărat state în PD-L. În locul directorilor coordonatori care au fost demişi au fost repuşi foştii directori executivi, care erau funcţionari publici de conducere. Motivul pentru care au fost suspendaţi pedeliştii doljeni, în plin mandat al guvernului Boc, este acela că ordonanţele de urgenţă pe baza cărora au fost numiţi ei în funcţii au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României (CCR). Ordonanţele 37 şi 105 din 2009 nu mai pot produce efecte juridice, fiind declarate neconstituţionale. Noii directori, adică tot cei vechi, au fost repuşi în funcţii pe baza Legii funcţionarilor publici 188/1999 republicată. De regulă, aceştia sunt dintre cei care activau în instituţiile respective şi nu sunt neapărat membri ai PD-L. Coincidenţă sau nu, suspendarea în lanţ a directorilor puşi politic vine la numai câteva zile după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că trebuie să se vadă efecte în lupta împotriva evaziunii fiscale şi că nu pot fi numiţi „lăutari“ pe funcţii de directori.

Călinoiu a rămas fără postul de la Fisc

Fostul director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, a rămas fără postul de la Fisc după numai un an din cauză că mandatul său de director coordonator a expirat pe 25 mai. El a declarat, pentru GdS, că mandatul său nu mai putea fi prelungit pentru că actul normativ în baza căruia a fost instalat în funcţie a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională a României. Situaţia de la Fisc nu este tocmai clară, pentru că înaintea lui Călinoiu era un director executiv interimar, în persoana lui Mihai Antonescu. Acesta a primit ordin de numire în funcţia de director executiv interimar, până la ocuparea postului prin concurs. Călinoiu se întoarce pe vechiul post de director adjunct al Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, dar nu pentru multă vreme. El vrea din nou postul de la Fisc, dar de data aceasta îl poate ocupa prin concurs. „Cu siguranţă mă voi prezenta la concurs, pentru postul de director al DGFP Dolj“, a declarat Călinoiu pentru GdS.

Dimulescu s-a întors la Vamă

Şi şefii Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova au fost înlocuiţi prin ordine emise de ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu. Benoni Dimulescu s-a întors în fruntea Vămii, în locul lui Mircea Dan Matei. În funcţia de director adjunct al DRAOV Craiova este acum Ştefan Zaharia, în locul lui Ion Octavian. De altfel, Dimulescu şi Zaharia îşi recâştigaseră posturile la instanţa de fond, iar ANAF a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Eu am dat concurs pe această funcţie. Şi eu, şi domnul Zaharia eram funcţionari publici cu funcţie de conducere. Prin urmare, nu se mai dă concurs pe aceste posturi de conducere. Foştii directori sunt repuşi în funcţii pe baza deciziei Curţii Constituţionale 413/2010, prin care sunt declarate neconstituţionale Ordonanţele 37 şi 105/2009“, a spus, pentru GdS, Benoni Dimulescu.

Corcoveanu nu mai este şef la Garda Financiară

La Garda Financiară răspunderea este mare, pentru că Bucureştiul pune mare accent pe combaterea evaziunii fiscale. Cornel Corcoveanu a revenit la postul deţinut anterior, şi anume şef de divizie la Garda Financiară Dolj, şi a primit cu uşurare retrogradarea din funcţia de şef. „Pe 25 mai mi-a expirat mandatul de director coordonator. Acum sunt şef de divizie şi am salariu mai mare“, a explicat el, pentru GdS. În schimb, pe Dragoş Ursulescu, fost şi actual comisar-şef al Gărzii Financiare, numirea în funcţie l-a luat prin surprindere: „Este o chestiune neaşteptată. Ieri (marţi – n.r.) am primit ordinul de numire semnat de ministrul finanţelor“.  

13 dintr-o lovitură în agricultură

Schimbări sunt aşteptate şi la Direcţia Agricolă Dolj şi instituţiile din subordine, unde nu mai puţin de 13 directori coordonatori şi adjuncţii vor zbura din fotolii.
„Nu ne-a venit nici un ordin încă, dar îl aşteptăm“, a declarat Dumitru Mieilă, încă director coordonator. Şi la Direcţia Sanitar-Veterinară se schimbă conducerea, ordinele de numire în funcţie ajungând ieri pe masa prefectului de Dolj, Eugen Georgescu. În schimb, directorii de la Casa de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Direcţia Judeţeană pentru Sport se mai pot bucura câteva zile de titulatura de director. Modificări au apărut şi la vârful Inspectoratului Teritorial în Construcţii, unde locul lui Marcel Marcea a fost luat de Cristian Burada, dar nu ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, ci a deciziei justiţiei, care l-a repus pe Burada în funcţie cu tot cu salariul generos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII