14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFactură umflată la apa de ploaie

Factură umflată la apa de ploaie

Funcţionarii Primăriei Craiova scot la licitaţie în acest an orice serviciu din care se mai poate face un bănuţ, chiar dacă lucrările sunt oricum executate şi plătite de societăţile din subordine.

Contractul pe bani publici pentru intervenţia la inundaţii în Craiova în 2010 a fost scos la licitaţie, după acelaşi principiu care a stat la temeiul licitaţiei pentru contractul de demolare a clădirilor ilegale de pe domeniul municipal: a expirat contractul cu unitatea specializată din subordminea consiliului local şi altul nu mai poate fi încheiat decât prin licitaţie. Cu diferenţa că în situaţia inundaţiilor este vorba de o societate comercială cu acţionar majoritar consiliul local şi nu de o regie autonomă. Dincolo de faptul că „evacuarea apelor reziduale“ este deja facturată prin factura de canal a fiecărui proprietar din Craiova, iar o nouă facturare sub umbrela „intervenţiei la inundaţii“ reprezintă un furt în toată regula, eventuala atribuire a contractului către o altă societate decât Compania de Apă „Oltenia“ SA poate avea efecte şi mai neplăcute pentru craioveni. În primul rând, reţelele subterane de evacuare a apelor sunt în administrarea Companiei de Apă „Oltenia“ SA, care intervine implicit la decolmatare, evacuare etc. în caz de inundaţie, fiind operator delegat. Şi primeşte bani pentru asta din buget, adică de la contribuabili. Directorul companiei, Doru Buruiană, nu avea ieri detaliile procedurii, dar a confirmat că îşi administrează reţelele obligatoriu inclusiv în caz de inundaţii, fără alte contracte. „Posibil ca licitaţia să aibă un alt obiect, intervenţii la canale deschise, zone în care bălteşte apa şi fără canalizare etc., pe care compania nu le are în administrare. Dar în cazul sistemului nostru, noi avem obligaţia de a lucra la decolmatare şi evacuare fără alte contracte“, a spus Doru Buruiană. Explicaţie care poate fi susţinută numai parţial. Varianta este discutabilă, având în vedere că şi craiovenii care locuiesc în cartiere fără canalizare pluvială plătesc pentru apa de ploaie. În al doilea rând, externalizarea serviciului nu mai reprezintă o garanţie a intervenţiei prompte la inundaţii, aşa bună, rea, cum se face acum în virtutea dreptului de administrare a reţelelor deţinut de Compania de Apă „Oltenia“ SA.

Ceaţă în primărie

Specialiştii primăriei sunt puţin „inundaţi“ când vine vorba de explicaţii. „Intervenţia în caz de inundaţii a fost făcută de Compania de Apă «Oltenia» în baza unui contract. A fost scoasă la licitaţie această activitate, urmând să fie încheiat un nou contract cu firma câştigătoare a licitaţiei. Obiectul contractului îl reprezintă înlăturarea apelor pluviale în exces“, spune Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al primăriei. Adică exact ce face oricum contra cost Compania de Apă „Oltenia“ SA. Nici caietul de sarcini al licitaţiei nu e mai explicit. „Pentru a preîntâmpina evenimentele nedorite cauzate de fenomenele meteorologice neprevăzute (…) şi ţinând cont că în Craiova există zone joase sau cu un sistem de canalizare precar (…)“, este singura motivaţie a atribuirii contractului din caietul de sarcini. Valoarea estimată este de 33.000 de euro. Puţin ar spune unii, dar, de ce să îi dăm?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII