16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCondamnaţi pentru afaceri cu Petre Petrescu

Condamnaţi pentru afaceri cu Petre Petrescu

Fostul primar din Scaeşti şi secretara consiliului local din aceeaşi comună doljeană au fost găsiţi vinovaţi de abuz în serviciu şi condamnaţi de Tribunalul Dolj pentru o afacere în dauna bugetului local, dar în beneficiul deputatului pesedist Petre Petrescu.

Tribunalul Dolj i-a condamnat săptămâna trecută pe fostul primar al comunei Scaeşti, Barbu Calotă, şi pe cumnata lui, Irena-Daniela Calotă, secretara Primăriei Scaeşti. Cei doi au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Filiaşi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Afacerea celor trei trandafiri

Afacerea în urma căreia cei doi s-au ales cu dosar penal datează din 2002 şi pare să fie, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în folosul familiei liderului pesedist doljean Ion Prioteasa, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Dolj şi al PSD Dolj, dar şi a cumnatului său, deputatul Petre Petrescu, secretar executiv al PSD Dolj şi la acea vreme vicepreşedinte al CJ Dolj. Concret, este vorba despre modalitatea prin care Primăria Scaeşti, condusă pe atunci de un primar pesedist, s-a ales cu sediu, cumpărat la un preţ supraevaluat de la firma lui Petre Petrescu.
Potrivit procurorilor, filiera a fost următoarea: în toamna anului 2002, SC MONDIAL SRL Craiova, administrată de Natalia Prioteasa, soţia actualului preşedinte al CJ Dolj, Ion Prioteasa, a achiziţionat fostul Agromec Scaeşti cu suma de 771.239.000 de lei vechi. Tranzacţia privea locaţiile din Scaeşti, Coţofenii din Dos şi Raznic, incluzând circa 10 ha de teren şi 11 clădiri.
Ulterior, pe 11 decembrie 2003, fără să facă nici o reabilitare, SC MONDIAL a vândut fostul Agromec Scaeşti, în integralitate, la acelaşi preţ cu care îl achiziţionase, către SC PET PERS INVEST SRL Craiova, firma lui Petre Petrescu (cumnatul lui Ion Prioteasa). Pe 23 noiembrie 2005, Petre Petrescu a făcut afacerea vieţii lui, vânzând doar două din cele 11 clădiri ale fostului Agromec către Consiliul Local Scaeşti, reprezentat de primarul pesedist Barbu Calotă şi cumnata lui, secretara primăriei, Irena-Daniela Calotă.

Achiziţii de la naşu'

Cei doi reprezentanţi ai Primăriei Scaeşti îl ştiau bine pe cel cu care au încheiat afacerea. Primarul Calotă a fost coleg de facultate cu Petre Petrescu, iar secretara Irena Calotă îl are naş pe acelaşi Petre Petrescu. Şi poate n-ar fi fost nici o problemă dacă pe cele două clădiri – în aceeaşi stare de degradare – nu s-ar fi plătit de la bugetul localităţii suma de 70.000 de euro, adică 2.564.100.000 de lei vechi la cursul de la acea dată (de trei ori mai mult decât plătise Petre Petrescu pe… 11 clădiri). Ulterior, pentru a le face funcţionale, acelaşi primar a mai investit în respectivele clădiri încă 407.590.000 de lei vechi.
Procurorii au considerat că primarul pesedist şi cumnata lui, secretara Primăriei Scăieşti, ar fi supraevaluat valoarea imobilelor cu – potrivit expertizei din faza de urmărire penală – 1.428.074.400 de lei vechi, bani scoşi din bugetul local şi băgaţi în buzunarul actualului deputat Petre Petrescu. Drept urmare, Parchetul Filiaşi a dispus trimiterea în judecată a celor doi reprezentanţi ai Primăriei Scaeşti, sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice. Inculpaţii şi-au susţinut însă nevinovăţia, iar Judecătoria Filiaşi i-a achitat, bazându-se pe o nouă expertiză făcută la cererea celor doi, din care reieşea că nu există nici un prejudiciu. Procurorii au făcut însă apel, care s-a judecat săptămâna trecută la Tribunalul Dolj.

Puşcărie-n primărie

Prin decizia penală nr. 176 din 29 aprilie 2010, tribunalul a desfiinţat sentinţa dată la Filiaşi, apoi, rejudecând cauza pe fond, i-a găsit vinovaţi de abuz în serviciu pe cei doi inculpaţi. Fostul primar, Barbu Calotă, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar secretarul Irena-Daniela Calotă a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.
Culmea este că ambii condamnaţi sunt încă funcţionari publici. Art. 94 litera m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici prevede că raporturile de muncă ale funcţionarilor publici „se suspendă de drept“ în situaţia în care faţă de aceştia „s-a dispus trimiterea în judecată“ pentru săvârşirea unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul. În ciuda acestor prevederi legale, Barbu Calotă figurează în continuare ca director economic la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, încasând mii de lei lunar, iar Irena-Daniela Calotă este în continuare secretar al Consiliului Local Scaeşti, deşi legea îi impunea şefului său ierarhic – primarul comunei – să o suspende automat la data trimiterii sale în judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII