11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliţistul Pîrvu, infractor irevocabil

Poliţistul Pîrvu, infractor irevocabil

Subinspectorul Florea Pîrvu de la IPJ Dolj a fost condamnat definitiv şi irevocabil pentru primire de foloase necuvenite, urmând să fie dat afară din poliţie. Ofiţerul a primit de la instanţa supremă şase luni de închisoare cu suspendare, după ce judecătorii craioveni îl sancţionaseră doar cu 1.000 de lei amendă administrativă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a găsit vinovat de primire de foloase necuvenite pe un ofiţer al poliţiei doljene. Subinspectorul Florea Pîrvu, de 52 de ani, care activează încă în cadrul Biroului Arme, Explozibili, Substanţe Periculoase, a fost condamnat de instanţa supremă la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru o faptă săvârşită pe vremea când era ofiţer al Poliţiei de Frontieră. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fostul său coleg de la Frontieră, comisarul Adrian Gridan, de 56 de ani, în prezent pensionar.

Spargere la duty-free

Povestea la care se referă acest dosar penal întocmit de procurorii DNA datează din perioada inundaţiilor din primăvara anului 2006. Pe 12 mai 2006, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Dolj au fost sesizate de reprezentanţii firmei SC HEINRIG IMPEX SRL Bucureşti cu privire la spargerea unui magazin duty-free al societăţii, amplasat în Punctul de trecere a frontierei Bechet. Magazinul fusese închis încă de pe 10 aprilie din cauza inundaţiilor, la el putându-se ajunge doar cu barca.
Pentru a nu exista discuţii cu privire la competenţă, ambele inspectorate de poliţie şi-au trimis la faţa locului echipe de cercetare. Prima a ajuns echipa IPJ Dolj, care, însoţită de reprezentanţi ai magazinului, a mers cu barca la duty-free pentru a efectua cercetările specifice. Echipa Poliţiei de Frontieră, constituită din subcomisarul Aurel Micu, comisarul Adrian Gridan şi subinspectorul Florea Pîrvu, a ajuns în Bechet ceva mai târziu. Cei trei s-au dus şi ei cu barca la duty-free, unde au efectuat propriile cercetări, urmând să se întâlnească apoi cu colegii lor de la IPJ Dolj la sediul Poliţiei de Frontieră din Bechet.

„Atenţii“ pentru anchetatori

„Pe fondul discuţiilor promovate de Florea Pîrvu şi susţinute de Adrian Gridan cu privire la faptul că mărfurile din magazin deveniseră improprii comercializării după ce stătuseră în spaţiu închis şi umed timp de o lună, precum şi la faptul că firma germană care asigurase mărfurile urma să suporte pagubele provocate de inundaţii, vânzătorii (…) au înţeles că trebuie să pregătească o «atenţie» poliţiştilor, cerându-le acordul în acest sens. Aurel Micu a refuzat hotărât propunerea vânzătorilor, nu însă şi învinuiţii, care au acceptat să primească băuturi alcoolice, ţigări şi dulciuri, ce au fost depuse de vânzători în pungi de plastic de culoare neagră“, se menţionează în rechizitoriul procurorilor DNA.
Plasele încărcate până la refuz au fost transportate pe mal cu barca, fiind apoi depuse – din dispoziţia lui Pîrvu, după cum au consemnat procurorii – în portbagajul Daciei de serviciu cu care veniseră ofiţerii Poliţiei de Frontieră să cerceteze spargerea. Un sfert de oră mai târziu, poliţistul de frontieră Aurel Micu ar fi deschis portbagajul pentru a-şi lua haina şi a dat peste plase. Realizând faptul că atenţiile nu fuseseră refuzate de colegii lui, acesta i-ar fi dat telefon subcomisarului Eugen Zavracu, adjunctul şefului IJPF Dolj, căruia i-a povestit cele întâmplate şi i-a spus că el nu mai pleacă din Bechet cu maşina încărcată de „cadouri“.

Şpaga din maşina de serviciu

Zavracu, însoţit de alt ofiţer, a plecat de la Calafat către Bechet. A ajuns la sediul Poliţiei de Frontieră Bechet în jurul orei 23.00, când echipele de cercetare tocmai întocmeau raportul comun privind furtul de la duty-free. În portbagajul maşinii cu numărul de înmatriculare DJ-07-PFC, cu care sosiseră subalternii săi în Bechet, ar fi găsit pungile cu cadouri, în care se aflau: patru sticle de 1 l de coniac Bisquit Classique, şase sticle de 500 ml de votcă Finlandia, două sticle de 1 l de whisky Ballantine’s, o sticlă de 1 l de whisky White Horse, încă o sticlă de 1 l de whisky Macallan, patru sticle de 500 ml de whisky Glen Fiddich, trei sticle de 1 l de coniac Remy Martin, 17 cartuşe de ţigări Muratti Ambasador, cinci cartuşe de ţigări Parliament, două cutii şi încă 62 de bucăţi de bomboane Fazermint, plus două cutii de bomboane M&M. Valoarea totală a bunurilor era de circa 400 de euro.
Cercetaţi pentru delapidare, deoarece le-au umplut plasele poliţiştilor, vânzătorii magazinului s-au ales doar cu câte o amendă administrativă de 400 de lei, procurorii anticorupţie apreciind faptul că aceştia şi-au recunoscut vina şi au regretat fapta comisă. În schimb, DNA a dispus trimiterea în judecată a celor doi ofiţeri ai poliţiei de frontieră, acuzaţi de primire de foloase necuvenite.
În timpul desfăşurării anchetei, Gridan s-a pensionat, iar Pîrvu s-a transferat la IPJ Dolj.

Condamnare cu demitere

Iniţial, Curtea de Apel Craiova i-a sancţionat pe cei doi poliţişti doar cu câte o amendă administrativă, scutindu-i inclusiv de cheltuielile judiciare, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat sentinţa, trimiţând dosarul înapoi spre rejudecare.
Dar instanţa craioveană nu s-a dezis de „spălarea de păcate“ a poliţiştilor nici a doua oară. Pe 2 noiembrie 2009, Curtea de Apel Craiova i-a achitat din nou şi le-au dat iarăşi doar o amendă administrativă de câte 1.000 de lei fiecare, obligându-i în plus şi la câte 2.500 de lei cheltuieli de judecată.
Judecând recursul, însă, instanţa supremă a avut altă părere. Pe 17 martie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat pe Pîrvu şi Gridan la câte şase luni de închisoare cu suspendare pentru primire de foloase necuvenite.
„În baza acestei hotărâri, pe care am primit-o şi noi cu o săptămână în urmă, am înaintat la Inspectoratul General al Poliţiei propunerea de încetare a raporturilor de serviciu cu poliţia a ofiţerului condamnat“, a declarat comisarul-şef Nicuşor Badea, adjunctul şefului IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII