9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApel în cazul Ionuţ Dinu

Apel în cazul Ionuţ Dinu

Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a decis ieri să atace cu apel sentinţa dată de Tribunalul Dolj în cazul lui Ionuţ Dinu, care anul trecut a împuşcat mortal o tânără cu arma de tir a tatălui său.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unitatea de Parchet ai cărei procurori au instrumentat dosarul deschis pe numele lui Ionuţ Dinu, au precizat ieri că a fost făcut apel împotriva sentinţei date de Tribunalul Dolj.
Reamintim că ieri instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice din omor, faptă pedepsită cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în ucidere din culpă, faptă pedepsită între unu şi cinci ani de puşcărie. Potrivit sentinţei, pentru efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii a fost condamnat la doi ani de închisoare, iar pentru ucidere din culpă, la trei ani de închisoare. Judecătorii au dispus contopirea pedepselor, Ionuţ Dinu urmând să execute pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani de închisoare. De asemenea, au fost dispuse suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de cinci ani şi eliberarea de îndată a inculpatului dacă acesta nu este arestat într-o altă cauză. Magistraţii au admis în parte acţiunea civilă formulată de tatăl victimei, Mihai Iancu, acesta urmând să primească din partea inculpatului 15.000 de lei daune materiale şi 35.000 de lei daune morale. Inculpatul a mai fost obligat să achite 4.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Procurorii doljeni au explicat că, deocamdată a fost declarat apelul, urmând ca acesta să fie motivat zilele următoare. „Am hotârât să declarăm apel în acest caz. Aşteptăm motivarea hotărârii Tribunalului Dolj, iar după ce le vom vedea vom motiva apelul“, a declarat Magda Bădescu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Judecătorii văd ucidere din culpă

Procurorii, în baza probelor administrate, sunt convinşi că în acest caz a fost vorba de intenţie indirectă, cap de acuzare care va fi susţinut la apelul care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.
Anchetatorii au precizat în rechizitoriu că, „în baza probelor administrate, dar îndeosebi a expertizelor de specialitate care s-au efectuat şi care indicau imposibilitatea descărcării accidentale a armei, procurorul a ajuns la concluzia că inculpatul a săvârşit fapta cel puţin cu intenţie indirectă, care, juridic, înseamnă că a prevăzut pericolul atunci când s-a înarmat, nu a urmărit rezultatul letal, dar a acceptat ca acesta să se producă“. Altfel spus, Ionuţ s-ar fi jucat cu arma şi, deşi nu urmărea s-o ucidă pe Alexandra, accepta posibilitatea ca arma să se descarce şi glonţul s-o nimerească pe fată. În baza probelor şi declaraţiilor martorilor, procurorii l-au trimis în judecată pe Ionuţ Dinu pentru omor şi efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii.
Judecătorii din cadrul Tribunalului Dolj nu sunt de aceeaşi părere şi susţin că probele strânse de procurori au arătat că în acest caz a fost vorba de ucidere din culpă şi nu de omor. Tribunalul Dolj a emis ieri un comunicat în care se preciza că în baza probelor administrate în cauză, instanţa a constatat că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de ucidere din culpă şi nu de omor.
Acelaşi lucru a fost susţinut pentru GdS şi de judecătorul Laurenţiu Anghel, preşedintele completului care a judecat acest caz. „În urma probelor administrate în cauză s-a constatat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de omor, ci ale infracţiunii de ucidere din culpă. Gradul de vinovăţie este specific uciderii din culpă. De aceea s-a schimbat încadrarea juridică şi s-a dat acea pedeapsă, din cauza aceasta a fost pus în libertate. De regulă, practica judiciară română prevede că pentru infracţiunile de ucidere din culpă nu se aplică pedepse cu executare în detenţie“, a precizat Laurenţiu Anghel.

Nelu Dinu şi-a recuperat arma

Completul prezidat de judecătorul Laurenţiu Anghel a mai dispus restituirea poliţistului Dinu Nelu a armei de tir cu glonţ, marca UMC, seria M-4082, calibrul 5,6 mm, a unui burduf de pernă, unei feţe de pernă, unui lacăt cu două chei, toate corpuri delicte. Inculpatului Ionuţ Dinu i-a fost restituită o pereche de pantaloni scurţi, tot corp delict.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII