9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii, bibliotecarii, secretarii - şomeri pe moşia ministerului

Profesorii, bibliotecarii, secretarii – şomeri pe moşia ministerului

Ministerul Educaţiei face curăţenie în sistem: fără învăţământ simultan, fără profesori necalificaţi.  

Deşi iniţial Ministerul Educaţiei informase Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj că trebuie să găsească soluţii pentru o reducere de 299 de posturi, în numai o săptămână situaţia s-a schimbat radical. O nouă notă informa conducerea ISJ Dolj că trebuie reduse 500 de posturi, după care, în numai câteva zile, s-a ajuns la 504. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în anul şcolar 2008-2009, alte 540 de posturi au fost eliminate. „Vom păstra o singură unitate de învăţământ cu personalitate juridică în comunele doljene. În prezent, în Mârşani, Ostroveni, Poiana Mare există cel puţin două şcoli. Aceeaşi măsură o vom lua şi în oraşele din judeţ. La Segarcea vom reduce una dintre unităţile de învăţământ, la Dăbuleni vom reduce două unităţi cu personalitate juridică, la Filiaşi – trei, iar la Băileşti – două. În Bechet nu vom aduce nici o modificare, întrucât există o singură unitate de învăţământ cu personalitate juridică“, a precizat Diana Buşoi, inspector general la ISJ Dolj. Alte 36 de catedre se vor reduce începând cu această toamnă, prin decizia luată ca educaţia fizică să fie predată la clasele primare doar de învăţători sau de profesorii titulari, şi nu de suplinitori.

Buluc în clase

Reducerile de posturi vor afecta implicit elevii şi calitatea învăţământului doljean. Din această toamnă, ISJ Dolj va renunţa la clasele de intensiv a V-a şi a IX-a, iar orele de laborator nu vor mai fi ţinute pe grupe, ci cu toţi elevii unei clase odată. Clasele vor fi formate cu efective maxime de elevi, iar unităţile de învăţământ vor căpăta personalitate juridică doar dacă vor avea numărul de elevi impus de minister. Reprezentanţii ISJ Dolj iau în calcul comasarea unităţilor de învăţământ din mediul rural, dar şi reducerea personalului nedidactic. Impunerea făcută de minister, prin care o unitate de învăţământ va putea funcţiona cu 150 de preşcolari, respectiv 300 de elevi, va duce la comasarea multor unităţi de învăţământ din judeţ. În urma acestor decizii, se va renunţa la directorii adjuncţi din şcolile din mediul rural, la secretare, bibliotecare, ajungându-se la o renormare a personalului didactic şi nedidactic din şcoli. 40 de unităţi de învăţământ din judeţ funcţionează cu mai puţin de 300 de elevi. Şcolile Almăj, Botoşeşti Paia, Brabova, Bulzeşti, Cârna, Şcoala nr. 2 Călăraşi, Cioroiaşi, Galiciuica, Gherceşti, Ghindeni, Gogoşu, Ţandăra, Izvoare, Întorsura, Măceşu de Sus, Măceşu de Jos, Şcoala nr. 1 Pieleşti, Radovan, Seaca de Pădure, Siliştea Crucii, Tălpaş, Terpeziţa, Vârtop, Verbiţa, Făcăi, Şcoala nr. 25, Seminarul Teologic Ortodox, Bâlta şi Şcoala nr. 26 Mofleni au mai puţin de 200 de elevi. „Altă măsură pe care o vom lua constă în organizarea claselor I, a V-a, a IX-a la limita maximă prevăzută de lege prin comasarea claselor în şcolile de la sat. Alte 12 norme le vom reduce prin renunţarea la orele de ansamblu sportiv – volei, handbal etc. În şcolile mici din mediul rural vom renunţa la directorii adjuncţi. Am trimis deja ministerului deciziile luate, iar săptămâna viitoare vom încerca să discutăm cu directorii unităţilor de învăţământ, dar şi cu sindicaliştii sau consiliile locale. Multe dintre măsurile luate de minister sunt absolut justificate. Nu este firesc să existe şcoli cu zece elevi la simultan“, a mai spus Diana Buşoi.
Comasarea şcolilor va fi însă o adevărată problemă pentru elevii din mediul rural, care vor fi nevoiţi să facă naveta kilometri întregi pentru a ajunge la cursuri. În Dolj există 80 de microbuze şcolare, însă o parte din acestea nu mai funcţionează. „Tocmai de aceea este firesc să avem discuţii cu directorii şcolilor, pentru a reorganiza programul cadrelor didactice, pentru a face posibil transportul elevilor“, a mai spus inspectorul general.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

42 COMENTARII