18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNegocieri între CAS şi medicii de familie

Negocieri între CAS şi medicii de familie

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) a încercat vi-neri să cadă la pace cu medicii de familie, după ce zilele trecute aceştia au ameninţat că se vor muta la altă casă de asigurări de sănătate, nemulţumiţi de colaborarea cu CAS Dolj.

Într-un comunicat emis zilele trecute de Societatea de Medicină de Familie, filiala Dolj, se arată că medicii de familie vor să plece la altă casă de asigurări „în cazul în care ilegalităţile, abuzurile, atitudinea de rea-credinţă şi de respingere a colaborării normale din partea unor angajaţi ai CAS Dolj nu încetează“. Printre abuzurile semnalate se numără scăderea veniturilor medicilor de familie, nedecontarea de către CAS Dolj a unor servicii medicale efectuate în perioada 2003 – 2005 unor asiguraţi din alte judeţe şi reducerea veniturilor medicilor de familie de către CAS Dolj în perioada 1999-2000, cu 50% faţă de veniturile medicilor de familie din alte judeţe. Un ultim episod al acestor decizii ale CAS Dolj s-ar fi consumat, potrivit medicilor de familie, în anul care tocmai s-a încheiat.
„Pe baza interpretării din nou (a câta oară?) total rău-voitoare a unui cuvânt dintr-un act normativ (tot numai în Dolj) s-a cerut câtorva medici de familie 6,5% – în loc de 5,5% – contribuţie pentru asigurările de sănătate, atenţie, retroactiv de la 1 ianuarie 2009, cu majorări şi penalizări! De această măsură ar fi fost practic afectaţi toţi liber-profesioniştii, pensionarii, cei cu ajutor de şomaj, cei cu venituri din agricultură etc.“, se arată în comunicatul SMF, filiala Dolj, semnat de preşedintele acesteia, dr. Mirela Profir.

Medicii de familie plătesc contribuţie
de 6,5%

Acuzele medicilor de familie sunt neîntemeiate, susţin reprezentanţii CAS Dolj care au invitat ieri medicii de familie la discuţii.
Referitor la contribuţia pentru asigurările de sănătate „cerută“ medicilor de familie, reprezentanţii CAS Dolj susţin că, în prezent, există două reglementări legale care se bat cap în cap. „Potrivit prevederilor art. 257 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra veniturilor (…). Pe de altă parte, potrivit OUG nr. 226/30.12.2008, cota de contribuţie pentru asigurările de sănătate, datorată de angajat, prevăzută la art.257 din Legea  nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, a fost stabilită la 5,5%“, susţine Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.
„Observând neconcordanţa dintre prevederile celor două acte normative, reprezentanţii CAS Dolj împreună cu mai multe case de asigurări de sănătate (CAS Vâlcea, CAS Giurgiu, CAS Olt etc.) au depus nenumărate diligenţe pe lângă ordonatorul principal de credite, în vederea lămuririi confuziei create de cele două acte normative. Având în vedere că până la această dată CAS Dolj nu a primit încă un răspuns de la CNAS pe această temă, instituţia noastră nu a procedat la stabilirea de diferenţe privind contribuţia pentru asigurările de sănătate pentru anul 2009“, a explicat Daniela Gheorghe decizia CAS Dolj de a încasa contribuţia la valoarea de 6,5%.
În ceea ce priveşte veniturile medicilor de familie, reprezentanţii CAS Dolj susţin că bugetul alocat medicilor de familie a fost în 2009 de 36,4 milioane de lei faţă de 44,9 milioane de lei în 2009, la care s-au adăugat banii pentru Programul Naţional de Evaluare a Sănătăţii Populaţiei (RNESP). Scăderea drastică a veniturilor s-a produs mai ales din cauza încheierii PNESP, care a adus medicilor de familie venituri de 5,053 milioane de lei în 2008, în comparaţie cu 2009, când li s-a decontat 0,133 milioane de lei. Au crescut, în schimb, sumele alocate medicilor de familie pentru activitatea din centrele de permanenţă, de la 0,404 milioane de lei în 2008 la 1,458 milioane de lei în 2009. Întâlnirea medicilor de familie cu reprezentanţii CAS Dolj s-a finalizat fără să ducă la o rezolvare a problemelor semnalate. A rămas însă ca medicii de familie să depună un set de propuneri concrete privind îmbunătăţirea relaţiei contractuale, care ar urma să fie analizate de CAS Dolj.

Venituri medici

11 dintre cei 441 de medici de familie din Dolj au avut venituri în 2009 de 406.657,6 lei. Majoritatea medicilor de familie au primit însă de la CAS sume cuprinse între 100.000 şi 300.000 de lei. Finanţarea s-a acordat în funcţie de punctajul realizat de medicii de familie, în care o pondere importantă a avut-o numărul de pacienţi de pe liste. Alte câteva zeci de medici au primit fonduri între 50.000 şi 100.000 de lei, iar fondurile cele mai mici, de 20.399,89 lei, le-a primit un singur medic. Din aceşti bani, medicii de familie au plătit cheltuielile legate de întreţinerea cabinetului şi salariile angajaţilor.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII