13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGripa porcină infectează justiţia

Gripa porcină infectează justiţia

Înainte de a ajunge la Parchetul General, virusul AH1N1 i-a „atins“ pe doi procurori craioveni, dar şi Secţia de femei a penitenciarului din localitate.

Parchetul de pe lângă Înal-ta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat joi sistarea activităţii de relaţii cu publicul în perioada 27 noiembrie – 4 decembrie, atât în vederea acordării zilelor de concediu fără plată dispuse prin lege, cât şi din cauza confirmării unui caz de gripă AH1N1 la un salariat al acestei instituţii. Vineri, Parchetul General a revenit cu un comunicat prin care preciza că sistarea activităţii de relaţii cu publicul nu presupune suspendarea integrală a activităţii procurorilor, audierile şi actele de urmărire penală efectuându-se conform programărilor.

Procurori trimişi acasă

Puţini ştiu însă că, înainte de a fi confirmat la Parchetul General, virusul AH1N1 a afectat şi angajaţii altor instituţii craiovene aflate în subordinea Ministerului Justiţiei. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, doi procurori au fost izolaţi la domiciliu şapte zile din cauza gripei noi.
„Au fost anunţate forurile ierarhice şi cele sanitare, s-a efectuat dezinfectarea corespunzătoare, dar activitatea instituţiei nu a fost afectată. S-ar institui carantina numai în situaţia în care ar fi minimum patru cazuri de îmbolnăvire, dar sperăm să nu ajungem într-o asemenea situaţie“, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, procuror Greta Chiurtu.
Aceeaşi teamă de carantină o au şi judecătorii. „Noi ne-am pus deja problema măsurilor pe care le-am lua în cazul unor îmbolnăviri de gripă AH1N1. Dacă mai mulţi judecători sau grefieri de la Secţia Penală s-ar îmbolnăvi, am decis să completăm efectivele cu colegi de-ai lor de la Secţia 1 Civilă. Ne-ar fi, însă, imposibil să sistăm activitatea instanţei în întregime. Mai curând am intra cu măşti şi mănuşi la procese“, a menţionat judecătorul Aurel Ilie, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova.
Carantină în penitenciar

Penitenciarul Craiova, instituţie aflată tot în subordinea Ministerului Justiţiei, a comunicat zilele trecute instanţelor şi Parchetelor că, din cauza unui caz de gripă porcină în rândul deţinuţilor, înregistrat la o persoană aflată în tranzit, Secţia de femei va fi în carantină şapte zile. Drept urmare, deţinutele din acest penitenciar nu vor mai fi aduse nici la Parchete pentru audieri şi nici la termenele de judecată în instanţe, în aceste şapte zile. Dacă, totuşi, din motive excepţionale, va fi nevoie de prezentarea unei deţinute la audieri, aceasta va fi condusă în faţa magistraţilor echipată corespunzător, pentru a se evita eventuala transmitere a virusului către persoanele sănătoase.
Reprezentanţii penitenciarului au confirmat că există, într-adevăr, o persoană suspectă de îmbolnăvirea cu gripă nouă. „Aceasta a fost prezentată imediat la un examen de specialitate, în vederea stabilirii unui diagnostic, iar în prezent aşteptăm rezultatul analizelor“, a precizat inspectorul principal Denisa Ganea, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII