20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorjenii s-au specializat în furtul de material lemnos

Gorjenii s-au specializat în furtul de material lemnos

În această perioadă, foarte mulţi cetăţeni, majoritatea cu domiciliul în mediul rural, săvârşesc infracţiuni silvice. Cei mai mulţi spun că este prima dată, dar asta nu îi scapă de un dosar penal.

Poliţiştii Serviciului Poliţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj şi cei ai posturilor comunale au derulat în ultimele zile alte activităţi de control în fondul forestier de stat şi privat, în vederea prevenirii, combaterii tăierilor ilegale şi sustragerilor de material lemnos. Miercuri seară, poliţiştii din comuna Cruşeţ au depistat în trafic, pe DC 40 Slăvuţa, pe Ilie I., de 36 ani, din localitate, în timp ce conducea un tractor cu semiremorcă în care transporta 2,2 mc material lemnos. În urma verificărilor efectuate de către poliţişti s-a stabilit că materialul lemnos transportat era nemarcat de organele silvice, iar conducătorul auto nu deţinea documente de provenienţă. De asemenea, s-a stabilit că materialul lemnos fusese tăiat ilegal şi sustras din pădurea Ocolului Silvic Hurezani. Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori.

Altă comună, aceeaşi poveste

În aceeaşi seară, poliţiştii din comuna Aninoasa au desfăşurat activităţi pe linia prevenirii şi combaterii sustragerii ilegale de material lemnos împreună cu organele silvice din cadrul Ocolul Silvic Târgu Cărbuneşti, pe raza satelor Aninoasa şi Sterpoaia. Cu această ocazie, au fost depistaţi Marian C., de 55 ani, şi Grigore S.V., de 38 de ani, care au tăiat şi sustras din Fondul Forestier Naţional cinci arbori, în volum de 1,02 mc, respectiv patru arbori, în volum de 0,980 mc. Materialul lemnos a fost confiscat şi predat în custodia Ocolului Silvic Târgu Cărbuneşti, care urmează să stabilească valoarea sancţiunilor contravenţionale.
„Este perioada în care foarte mulţi cetăţeni, majoritatea cu domiciliul în mediul rural, săvârşesc astfel de infracţiuni. Aproape că nu este zi în care să nu avem rapoarte de la posturile locale şi comunale de poliţie, în care să fie consemnate astfel de abateri. Majoritatea celor prinşi în flagrant susţin că este pentru prima dată când participă la tăieri ilegale de lemne şi că, din cauza sărăciei, iau lemne din pădure. Cei de la ocoalele silvice autorizează recoltarea arborilor şi toată lumea trebuie să solicite asistenţă în acest sens, altfel intră sub incidenţa legii şi riscă să fie cercetată penal pentru furt, în funcţie de cantitatea de lemn şi de numărul abaterilor“, a declarat Ionuţ Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII