19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024

O parcare în dar

Consilierii locali au făcut cadou Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Vest Oltenia din Craiova o parcare de zeci de metri pătraţi, chiar pe Calea Unirii. Accesul se face pe bază de cartelă, iar locatarii de la blocurile vecine sunt obligaţi să parcheze pe străzile alăturate.

Până mai ieri, era o străduţă de acces către Inspectoratul în Construcţii, blocurile 2-3 de pe Calea Unirii şi câteva garaje ale Băncii Naţionale din Craiova. Din ea, se putea trece, pe o alee îngustă, către străzile Săvineşti şi Romul. Dar Consiliul Local (CL) al Municipiului Craiova a decis ca străduţa să fie transformată în parcare cu acces limitat, numai pentru angajaţii inspectoratului şi câţiva locatari din zonă. Astfel, pe 26 august, CL a obţinut autorizaţia de construcţie cu numărul 1.202, zona a fost asfaltată, au fost trasate marcajele pentru 12 parcări, iar accesul a fost limitat printr-o barieră automată. Proprietarii apartamentelor din blocurile vecine care nu s-au grăbit să-şi procure telecomenzi de la firma care a montat bariera au rămas cu buza umflată şi a trebuit să-şi caute loc de parcare pe străzile vecine. După ce au cotizat cu zece euro, contravaloarea unei telecomenzi, la respectiva societate, şi-au putut parca autoturismele mai aproape de locuinţă. „Am înţeles că parcarea a fost făcută la cererea celor de la inspectorat. Pe mine m-a deranjat la început pentru că nu aveam telecomandă şi eram nevoit să-mi caut loc pe străzile adiacente. Dat fiind faptul că suntem în centrul oraşului, este foarte greu să găseşti loc pentru un autoturism. În cele din urmă, am dat zece euro şi am intrat în posesia unei telecomenzi. Părerile sunt împărţite. Unii susţin că este bine, alţii sunt nemulţumiţi, mai ales cei de la scările cu ieşire pe Calea Unirii, unde sunt şi mai multe firme. Nefiind proprietari, probabil că nu au acces şi îi nemulţumeşte situaţia creată“, a spus un locatar de la parterul blocului 3. Numai că problema nu este nici pe departe rezolvată: celor două scări de bloc cu 40 de apartamente le-au fost repartizate doar cinci dintre cele 12 parcări. „Inspectoratul susţine că este proprietar pe acest teren, că l-a cumpărat de la administraţia locală şi noi nu am avem acces în parcare. De domeniul public ţine numai aleea de lângă bloc. Unii locatari au fost supăraţi la început pentru că nu puteau să intre cu maşinile. Mai rău este că locatarii de la cele două scări au dreptul numai la cinci locuri de parcare, iar deţinătorii de autoturisme sunt cu mult mai mulţi. Nu ştiu, nu au decât să parcheze pe strada Mihai Viteazul sau Romul. Nu asociaţia decide“, este de părere preşedinta Asociaţiei de proprietari bl. 2-3, Tudorina Geanana.

Am parcarea mea…

De ce sunt atât de grijulii aleşii locali cu Inspectoratul în Construcţii şi Serviciul control, calitate lucrări de construcţii este un semn de întrebare. Atunci, orice instituţie publică sau asociaţie de locatari care ţine la confortul ei poate cere autorităţilor locale să-i facă parcare cu acces limitat pe domeniul public? Cu siguranţă, răspunsul ar fi nu. „Noi, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Sud-Vest Oltenia, am cerut primăriei să creeze această parcare. Din punct de vedere juridic, terenul din faţa clădirii noi este al nostru, deci puteam să închidem din dreptul castanului, dar am zis să lăsăm şi proprietarilor acces la parcare. Mă miră că sunt nemulţumiţi. Acolo, în spate, există şi două garaje ale BNR, deci au şi ei acces. Două sunt ale noastre şi trei sunt particulare, iar cealaltă parte a terenului este domeniu public. Noi considerăm că este mai bine, pentru că nu se mai creează disconfort. Aşa, veneau toţi din oraş şi parcau aici. Există o autorizaţie eliberată de consiliul local…“, a precizat Radu Nica, reprezentantul Serviciului control, calitate lucrări de construcţii nr. 5 Dolj.
Reprezentanţii Primăriei Craiova nu au făcut altceva decât să ne arunce sub nas o autorizaţie. Dar ce i-a motivat pe consilieri să le facă hatârul celor de la Inspectoratul în Construcţii nu am putut afla. Poate că o parcare liniştită îi stimulează pe inspectori să dea curs sutelor de sesizări care le aduc la cunoştiinţă că în Craiova se ridică ilegal zeci şi zeci de imobile!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII