19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de Urgenţă sparge greva

Spitalul de Urgenţă sparge greva

Liderii de sindicat de la cel mai mare spital al Olteniei susţin că nu vor să se implice în protestul cu tentă politică al Alianţei Bugetarilor.

Cei peste 2.000 de angajaţi ai Spitalului de Urgenţă Craiova nu vor participa la acţiunile de protest cu tentă politică ale Alianţei Bugetarilor, a declarat vineri liderul SANITAS al unităţii sanitare, Ion Cotojman. „Am decis să nu ne implicăm în acţiuni cu tentă politică. Nu ne interesează deloc pichetarea sediilor de partide. Pe noi ne interesează ce face guvernul, dacă sunt alocate fonduri pentru ca angajaţii spitalului să-şi primească salariile până la sfârşitul anului, dacă avem medicamente şi materiale sanitare ca să putem să ne desfăşurăm activitatea. De asemenea, ne interesează drepturile salariale neachitate la timp, aşa cum s-a întâmplat la Direcţia de Sănătate Publică Dolj şi Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova“, a explicat liderul de sindicat.
Decizia ca Spitalul de Urgenţă să nu participe la greva de luni a fost luată de adunarea generală a Sindicatului SANITAS al unităţii sanitare în 30 septembrie, după ce s-a constatat că mai puţin de jumătate din angajaţi au semnat că sunt de acord cu greva.
În cazul în care angajaţii ar fi participat la greva de luni, ar fi însemnat ca două treimi din activitatea spitalului să fie întreruptă timp de 24 de ore, ceea ce ar fi dus la perturbarea gravă a asistenţei medicale în toată zona Olteniei.

Sindicatul nu îşi însuşeşte revendicările federaţiei

Revendicările Federaţiei Naţionale a Sindicatelor SANITAS la care sindicaliştii SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova refuză să adere sunt: renegocierea în regim de urgenţă a Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, stoparea disponibilizărilor din sistemul bugetar, renunţarea la acordarea concediului fără plată forţat, asigurarea resurselor financiare în sistemul sanitar şi asigurarea drepturilor salariale pentru trimestrul IV al anului 2009. Angajaţii Spitalului de Urgenţă Craiova susţin că nici una dintre aceste revendicări nu îi reprezintă şi de aceea refuză să protesteze doar de dragul de a protesta. „Legea salarizării bugetarilor nu este problema noastră deocamdată. După adoptarea ei vom putea să recurgem la mijloace de luptă sindicale în cazul în care nu ne convine. Disponibilizări nu se fac la spital, în concediu fără plată nu vom intra, iar guvernul a anunţat că s-a rezolvat problema fondurilor până la sfârşitul anului prin suplimentarea cu 2.800 milioane de lei“, a explicat Cotojman.
Spitalul de Urgenţă Craiova va fi marele absent la greva de luni. Celelalte unităţi sanitare bugetare din judeţul Dolj vor participa la acţiunea de protest, la chemarea Federaţiei SANITAS, filiala Dolj, una dintre cele şase filiale doljene care fac parte din Alianţa Bugetarilor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII