15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecătorii craioveni suspendă şedinţele

Judecătorii craioveni suspendă şedinţele

Judecătorii craioveni trec la acţiuni de protest, suspendând şedinţele de judecată, după ce au aflat că îşi vor încasa în această săptămână salariile diminuate, în urma unei circulare prin care ministrul justiţiei a dispus eliminarea sporului de 50% pentru suprasolicitare neuropsihică.

Procurorii şi judecătorii sunt din nou în fierbere. În martie, magistraţii reuşiseră să-l înduplece pe ministru să reia plata restanţelor la sporul de 50% neacordat în ultimii ani. În iunie, ministrul a amânat însă prin ordonanţă a guvernului, până în anul 2012, acordarea acestor restanţe. Luna aceasta, ministrul Cătălin Predoiu a dat o nouă lovitură procurorilor şi judecătorilor, anunţându-i că nu le va mai acorda sporul nici pentru viitor.

Povestea sporului

Povestea sporului de suprasolicitare neuropsihică este veche şi prost gestionată de minister. Ea îşi are începutul acum vreun deceniu, când guvernul de atunci le-a promis magistraţilor introducerea sporului de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică în salariul de bază. Ceea ce s-a şi făcut, de fapt, prin Ordonanţa Guvernului nr. 83/2000, care a majorat considerabil salariile judecătorilor şi procurorilor. Toate bune şi frumoase, numai că guvernul de atunci a… uitat să abroge pe calea specifică, adică printr-o lege, acordarea sporului amintit. Aşa se face că, prin anii 2003 – 2004, magistraţii şi-au dat seama de această scăpare legislativă şi au început procesele. Procurorii şi judecătorii şi-au solicitat în justiţie acest drept – încă legal, din moment ce nu era abrogat printr-o lege – şi apoi şi l-au acordat prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile.
La sfârşitul anului trecut, ministrul Cătălin Predoiu – liberal la acea dată – a recunoscut aceste drepturi băneşti câştigate în justiţie şi chiar a dispus achitarea lor. Nu integral, ci în trei tranşe, din care prima a fost chiar achitată în octombrie 2008. Când a fost să o achite pe următoarea, ministrul – devenit între timp independent, în cadrul altui guvern – a dat-o la întors. Aşa s-a ajuns la situaţia actuală.

Circulara cu bucluc

Vineri, ministrul Predoiu a trimis tuturor instanţelor şi Parchetelor o circulară, prin care anunţă că s-au terminat fondurile alocate pe acest an pentru sporul de 50%, astfel că achitarea acestui drept se va face într-un viitor incert ca dată.
„La data de 10 iulie 2009, drepturile salariale aferente lunii iunie 2009 se vor achita fără a include şi sporul de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică. Această modalitate de calcul se va păstra şi pentru viitor, plata sporului de 50% urmând să se efectueze conform eşalonării prevăzute de OUG nr.71/2009“. Altfel spus, banii cuveniţi pentru acest an se vor da tot eşalonat, de la anul şi până în 2012, ca şi restanţele la acelaşi spor, astfel cum au fost câştigate în justiţie de magistraţi.
Drept justificare pentru o asemenea măsură, Predoiu a ataşat şi adresa pe care a primit-o pe 7 mai de la premierul Emil Boc, prin care şeful guvernului îl anunţă că i s-au tăiat din fonduri. Boc îl roagă pe această cale pe Predoiu să întreprindă „toate demersurile administrative şi legale necesare pentru încadrarea în cheltuielile de personal aprobate pentru întreg anul 2009“, atrăgându-i atenţia că „neîncadrarea în cheltuielile bugetare aprobate atrage răspunderea legală şi politică a fiecărui ministru“.

„Presiune politică asupra justiţiei“

În baza circularei lui Predoiu, toate instanţele şi Parchetele au refăcut statele de plată, de această dată fără sporul de 50%.
Imediat au apărut primele reacţii. Marţi, în Capitală, la mai multe judecătorii de sector, dar şi la Tribunalul Bucureşti, magistraţii au protestat şi chiar au refuzat să intre în şedinţele de judecată. De ieri, asemenea proteste au început şi în Craiova. Judecătoria Craiova a suspendat pentru o oră şedinţele de judecată, pentru ca astăzi să reia protestele câte două ore zilnic.
Aceeaşi formă de protest o va adopta şi Curtea de Apel Craiova. „În adunarea generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova s-a hotărât ca, de joi, să se suspende şedinţele de judecată între orele 8.30 – 10.30, în semn de protest faţă de subfinanţarea cronică a sistemului judiciar“, a anunţat ieri magistratul Dan Spânu, judecător la Curtea de Apel Craiova şi vicepreşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România.
Judecătorii craioveni sunt la fel de nemulţumiţi pentru tăierea sporului de 50%. „Pe judecători îi nemulţumeşte faptul că eliminarea sporului s-a făcut printr-o circulară, deşi salariile magistraţilor se pot modifica numai printr-o lege. Ne-am putea aştepta ca, mâine-poimâine, ministrul să dispună tot printr-o circulară eliminarea altui spor ori chiar diminuarea salariilor de bază, ceea ce, până la urmă, poate fi interpretat drept o presiune politică asupra justiţiei“, susţine judecătorul Aurel Ilie de la Curtea de Apel Craiova.
Magistraţii ar fi înţeles, poate, o asemenea măsură, dacă ar fi fost cu adevărat justificată de criza financiară. „Diminuarea ar putea fi justificată în condiţii de criză, dar noi n-o înţelegem astfel, din moment ce taxele de timbru încasate în justiţie nu sunt folosite tot în justiţie, ci ajung la consiliile locale, unde sunt cheltuite pe cine ştie ce spectacole sau investiţii cu utilitate îndoielnică“, a mai spus judecătorul Aurel Ilie.

Reglementare

Art.74 din Legea nr. 303/2004 privind Statutul magistraţilor stipulează:
„Pentru activitatea desfăşurată, judecătorii şi procurorii au dreptul la o remuneraţie stabilită în raport cu nivelul instanţei sau al Parchetului, cu funcţia deţinută, cu vechimea în magistratură şi cu alte criterii prevăzute de lege. Drepturile salariale ale judecătorilor şi procurorilor nu pot fi diminuate sau suspendate decât în cazurile prevăzute de prezenta lege (în cazul abaterilor disciplinare – n.r.). Salarizarea judecătorilor şi procurorilor se stabileşte prin lege specială“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII