11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrime de un milion de lei la Fisc

Prime de un milion de lei la Fisc

Funcţionarii Finanţelor doljene se relaxează în concedii pe bani publici. În 2008, fiecare om de la Fisc a primit, în medie, 1.306 lei de la stat sub formă de primă de vacanţă.

Fiecare român contribuie din banii lui pentru relaxarea funcţionarilor publici. În condiţiile în care firmele din mediul privat îşi concediază angajaţii pentru că nu au de unde să-i mai plătească, în sectorul de stat se acordă prime pentru confortul acestora. Din banii publici adunaţi la buget, o parte ajunge la funcţionarii publici, sub forma unor prime de vacanţă. În plină criză financiară, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a plătit angajaţilor prime ce totalizează 13,3 milioane de euro, după cum a recunoscut, zilele trecute, chiar ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea. În teritoriu, funcţionarii Fiscului ţin să precizeze că orice funcţionar public are dreptul legal la o astfel de primă de vacanţă.

1.306 lei – prima medie pe cap de „finanţist“

Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj au primit anul trecut prime de vacanţă totalizând aproape un milion de lei. „Suma acordată în 2008 drept prime de vacanţă a fost de 980.000 de lei. O primă de vacanţă este cât salariul mediu brut al fiecărui funcţionar public, deci primele sunt între 800 de lei şi 2.000 de lei, dar, repet, brut. Suma este impozabilă, ca orice alt salariu. Toţi funcţionarii publici au astfel de prime de vacanţă, pentru că este un drept prevăzut de Legea funcţionarilor publici. Eu, de exemplu, nu primesc o astfel de primă, pentru că nu sunt funcţionar public, dar dacă este o lege care le permite să ia primele, noi trebuie să o aplicăm“, spune directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu. Fiscul doljean are 750 de angajţi. Un calcul matematic simplu arată că, în medie, un funcţionar al Finanţelor doljene a încasat anul trecut drept primă de vacanţă, în medie, 1.306 lei, adică aproape cât salariul mediu pe economie. Întrebat cum îşi explică faptul că angajaţii din mediul privat nu primesc astfel de prime de la stat, directorul DGFP Dolj a răspuns la obiect: „Pentru că persoanele din mediul privat nu cer astfel de prime. Ei s-au obişnuit cu ceea ce le dau patronii“.
Liderul sindical de la Finanţele doljene, Mitiţă Tudor, susţine că prima de vacanţă „este un drept câştigat în instanţă de funcţionarii publici“. El spune că „dacă sunt bani la buget pentru scene care făceau 2.000 de euro şi pentru care s-au plătit 65.000 de euro, pentru Loganuri de 70.000 de euro, atunci trebuie să fie bani şi pentru primele de vacanţă ale funcţionarilor publici“. Mitiţă Tudor mai spune ca aceste prime de concediu trebuie să se menţină pentru oamenii din Finanţe, pe motiv că „asta este tot ce ne-a mai rămas!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII