19 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum să pierzi o casă boierească

Cum să pierzi o casă boierească

Primăria Craiova a pierdut prima bătălie pentru casa de pe strada Împăratul Traian, vizavi de Jandarmerie, revendicată de un moştenitor al boierilor Viişoreanu. Victime colaterale sunt cele nouă familii de chiriaşi care se chinuiesc de ani buni să cumpere camerele în care locuiesc.  

Gazeta de Sud a relatat pe larg războiul dintre Nicolae Viişoreanu, moştenitor al familiei Viişoreanu, şi municipalitate.  Miza – o casă impunătoare, situată în centrul Craiovei, pe care au pus ochii şi samsarii imobiliari, infiltraţi pe firul afacerii. Pe scurt, în anul 1997, trei persoane – Ion Niţu, Sofica Niţu şi Alexandrina Niculescu – au cerut Primăriei Craiova despăgubiri pe Legea nr. 112/1995 pentru imobilul din strada Împăratul Traian nr. 31, susţinând că sunt moştenitorii Mariei Petrescu şi ai lui Radu Viişoreanu din celebra familie a Viişorenilor. Maria împreună cu fraţii ei, Ion şi Radu, au deţinut în cote egale casa şi terenul din faţa actualului sediu al Jandarmeriei. Ulterior, comuniştii au confiscat casa în baza Decretului nr. 92/1950. Primăria Craiova le-a respins cererea fără să stea prea mult pe gânduri, pe motiv că imobilul nu putea fi restituit, deoarece fusese preluat fără titlu valabil. La fel a procedat şi Comisia Judeţeană de Aplicare a Legii nr. 112. Cei trei revendicatori au dat în judecată toate autorităţile care se puseseră de-a curmezişul dorinţei lor şi au cerut despăgubiri băneşti. Judecătoria Craiova le-a dat dreptate şi, printr-o sentinţă din 1998, a desfiinţat hotărârile Comisiei Judeţene, pe care a obligat-o să acorde despăgubiri. Ciudat, Comisia Judeţeană şi primăria nu au mai făcut recurs la decizia instanţei, care a rămas definitivă şi irevocabilă. Aşa că, în anul 2000, cele trei persoane au primit fiecare aproximativ 16.000 de lei, iar dosarul părea închis.

Surpriza Viişoreanu

După un an, alt moştenitor, Nicolae Viişoreanu, a notificat primăria că-şi vrea casa înapoi. Iniţial a cerut un apartament din imobil, dar primăria i-a respins cererea. Viişoreanu a insistat, a adus documente suplimentare şi a cerut ulterior să-i fie retrocedată întreaga casă. Şi această solicitare i-a fost respinsă, moment în care acesta a dat primăria în judecată şi a pierdut. Viişoreanu a avut însă câştig de cauză la Curtea de Apel Craiova, care a casat sentinţa Tribunalului Dolj, pe care l-a obligat să rejudece cauza. Sătul de procese şi tentat de banii samsarilor imobiliari, Viişoreanu şi-a vândut drepturile succesorale pentru suma de 200.000 de lei unui anume George Mircea Dumitrescu din Craiova, prin intermediul avocatului Bogdan Popescu, cunoscut pentru implicarea sa în procesele prin care hălci masive de teren din proprietatea oraşului au trecut în posesia unor afacerişti controversaţi.

Şi cu banii daţi, şi cu casa luată

În ciuda siguranţei pe care reprezentanţii primăriei o afişau înainte de pronunţarea sentinţei, Tribunalul Dolj a uimit pe toată lumea, dând câştig de cauză lui Nicolae Viişoreanu. „Dacă va câştiga, Nicolae Viişoreanu poate primi cel mult apartamentul pe care l-a cerut iniţial. Cererea pentru retrocedarea întregii case, pe care a făcut-o în 2003, este tardivă. Potrivit Legii nr. 10/2001, termenul-limită de depunere a notificărilor a fost până pe 14 februarie 2002. După această dată, cererile nu mai sunt valabile. Chiar dacă vor spune că solicitarea de retrocedare a întregii case este o completare la notificarea iniţială, nu este adevărat. Este altă notificare. Completare înseamnă să depui documente în plus, gen certificate de moştenitor“, spuneau acum mai bine de o lună reprezentanţii primăriei. Pe 18 martie, instanţa a decretat sec:  „Admite contestaţia formulată de Viişoreanu Nicolae (…) Anulează Dispoziţia nr. 6294/08.07.2003 emisă de primarul Municipiului Craiova. Constată calitatea de persoană îndreptăţită şi dispune restituirea în natură a imobilului din str. Împăratul Traian (Siloz) nr. 57, fostă Stalingrad, nr. 125, Dolj ce a făcut obiectul notificării 2431/N/2001, construcţie şi teren aferent, identificate conform rapoartelor de expertiză (…). Cu drept de apel în 15 zile de la comunicare“, se arată în sentinţa Tribunalului Dolj. Deşi încă nu a venit motivarea hotărârii, instanţa pare să fi încurcat numărul cadastral al imobilului. Casa revendicată se află la numărul 31, şi nu la 57. Ceea ce a surprins primăria a fost lipsa oricărei precizări referitoare la returnarea despăgubirilor plătite celor trei persoane care au revendicat-o iniţial. Aşa cum a fost dată sentinţa, casa de pe Împăratul Traian a fost retrocedată în natură după ce anterior, pentru ea, se primiseră şi despăgubiri băneşti. În această situaţie, Nicolae Viişoreanu ar fi trebuit obligat la plata banilor, pentru că primăria nu mai poate recupera nici un ban din cei 16.000 de lei de la cei trei beneficiari, deoarece a trecut perioada de trei ani în care putea face asta. Cât despre chiriaşi, aceştia pot sta liniştiţi. Până la terminarea efectivă a procesului, în cazul în care primăria face apel, nu pot fi evacuaţi din casă. Chiar dacă primăria pierde definitiv şi irevocabil, legea îl obligă pe Nicolae Viişoreanu să le încheie contracte pe cinci ani de la data la care devine proprietar.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII