17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMobilitatea forţei de muncă aduce creştere economică

Mobilitatea forţei de muncă aduce creştere economică

Craiova a fost vi-neri, pentru al doilea an consecutiv, gazda unui Seminar Eures organizat de AJOFM Dolj cu tema oportunităţilor de ocupare a forţei de muncă oferite de reţeaua EURES România şi a facilităţilor cu privire la stimularea ocupării.

Mobilitatea forţei de muncă poate duce la creştere economică, prin scăderea şomajului care duce la creşterea numărului persoanelor care plătesc taxe şi reducerea fenomenului muncii ilgale. Aceasta a fost doar una dintre ideile subliniate de reprezentanţii Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Regiunea Oltenia la seminarul regional Eures organizat vineri, la Craiova. „Mobilitatea forţei de muncă duce atât la creşterea economică, cât şi la creşterea ocupării şi implicit la rezolvarea crizei de muncă şi diminuarea şomajului“, a declarat Simona Dumitriu, consilier EURES în cadrul AJOFM Dolj, care a explicat că mobilitatea forţei de muncă are şi aspecte negative. Există, de exemplu, posibilitatea ca odată ce au găsit de lucru în UE să nu mai revină în ţară, ceea ce duce la accentuarea declinului demografic în România. La acestea se adaugă posibile probleme de adaptare a lucrătorilor imigranţi la condiţiile din ţara de destinaţie şi reciproc, precum şi readaptarea mai dificilă la condiţiile pieţei de muncă din propria ţară, la întoarcerea acasă.

Angajatorii olteni nu se înghesuie să încadreze europeni

Totuşi, interesul este extrem de crescut pentru locurile de muncă puse la dispoziţia celor interesaţi de către angajatorii europeni. „De la începutul anului, am avut 308 solicitări în acest sens, dintre care 57 în ianuarie“, a precizat Simona Dumitriu. Potrivit spuselor acesteia, nu acelaşi interes îl manifestă şi angajatorii pentru a-şi găsi angajaţi europeni prin reţeaua Eures. Nici măcar o firmă doljeană nu şi-a postat oferta de locuri de muncă vacante în reţea nici anul acesta şi nici în anii trecuţi. La fel s-au comportat şi angajatorii din Olt şi Vâlcea.

În reţeaua Eures sunt disponibile 22 de locuri de muncă

Chiar şi angajatorilor străini li s-a mai tăiat din elanul căutării de forţă de muncă. „Din cauza condiţiilor economice actuale, numărul de locuri de muncă vacante din reţeaua Eures a scăzut considerabil. În prezent, avem comunicate doar 22 de locuri de muncă disponibile“, a declarat Liviu Cicioulea, consilier Eures în cadrul AJOFM Vâlcea. Dintre acestea, 20 sunt în Lituania, iar restul în Finlanda şi Slovenia. Asta în condiţiile în care în 2008, doljenii care au dorit un job în străinătate au avut la dispoziţie 1.566 de locuri de muncă prin Eures.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII