21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePedeapsă minimă pentru Dîlgoci

Pedeapsă minimă pentru Dîlgoci

Găsiţi vinovaţi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, omul de afaceri craiovean Constantin Dîlgoci şi acoliţii săi au primit doar câte zece ani de închisoare, minimul prevăzut de lege pentru această faptă.

 

Tribunalul Dolj a făcut publică ieri sentinţa de condamnare a omului de afaceri craiovean Constantin Dîlgoci. Prin aceeaşi sentinţă, care poartă numărul 119/2009, au mai fost condamnaţi Tatiana Nica, Tiberiu Oncică Leoveanu şi Marcella Patricia Chirea (fostă Şearpe). Judecătorii au achitat-o pe Diana Dorinela Borceanu, însă procurorii DIICOT au decis să facă apel, pentru a obţine şi în cazul acesteia o condamnare exemplară.

Inculpaţii au solicitat instanţei schimbarea încadrării juridice şi judecarea lor pentru infracţiunea prevăzută de art.36 din Legea nr. 345/2002 privind TVA, care sancţionează doar cu închisoare de la unu la şapte ani obţinerea nelegală de TVA. Judecătorul le-a respins însă această solicitare, dispunând condamnările pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, faptă pentru care pedeapsa prevăzută de Codul Penal este închisoarea de la zece la 20 de ani.

A admis însă solicitarea Marcellei Chirea de schimbare a încadrării juridice din fals în înscrisuri oficiale (de la şase luni la cinci ani de închisoare) în fals în înscrisuri sub semnătură privată (faptă sancţionată cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă).

Sancţionare cu minimul prevăzut de lege

Instanţa l-a găsit vinovat pe Constantin Dîlgoci pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, faptă pentru care l-a sancţionat cu cinci ani de închisoare dintr-o pedeapsă posibilă cuprinsă între cinci şi 20 de ani de puşcărie. Tot minimul – adică zece ani de puşcărie – a primit şi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. La fel a procedat instanţa şi pentru infracţiunea de spălare de bani, sancţionată cu închisoare de la trei la 20 de ani, dar pentru care instanţa i-a dat lui Dîlgoci doar trei ani de puşcărie. Dîlgoci ar urma să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de zece ani de închisoare, plus trei ani de interzicere a drepturilor de a alege, de a fi ales şi de a ocupa funcţii publice.

Pedepse identice, reprezentând minimul special prevăzut de lege pentru constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani, a primit şi Tatiana Nica. Aceasta urmează să execute tot zece ani de închisoare.

Tot zece ani de puşcărie ar urma să facă şi Tiberiu Oncică Leoveanu, din cele două condamnări primite, de zece ani pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi cinci ani pentru grup infracţional organizat.

Aceeaşi pedeapsă – zece ani de închisoare – ar avea de executat şi Marcella Patricia Chirea, în urma condamnărilor de zece ani pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, cinci ani pentru grup infracţional şi şase luni de închisoare pentru fals

Inculpat achitat, procurori nemulţumiţi

Completul de judecată a considerat că Diana Dorinela Borceanu a săvârşit fapta pentru care a fost trimisă în judecată, însă a dispus achitarea ei, pe considerentul că „faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii". Procurorii DIICOT nu sunt însă de acord cu acest punct de vedere, fiind decişi să atace cu apel sentinţa Tribunalului Dolj în ce o priveşte pe Diana Borceanu. În zilele următoare urmează să ia o decizie şi în privinţa celorlalţi patru inculpaţi, în cazul în care vor aprecia că pedepsele minime primite de aceştia nu sunt suficiente.

Prin aceeaşi sentinţă pronunţată miercuri, Tribunalul Dolj i-a obligat pe Constantin Dîlgoci, Tatiana Nica, Tiberiu Oncică Leoveanu şi Marcella Patricia Chirea să achite câte 500 de lei fiecare drept cheltuieli de judecată, plus restituirea către bugetul de stat a TVA-ului restituit ilegal, în cuantum de 660.060 de lei, şi a dobânzilor legale aferente.

Acelaşi complet pentru Samir

 

Tot pentru restituiri ilegale de TVA, dar în cuantum circa 100 de ori mai mare (aproximativ 66.000 000 de lei) este judecat la Tribunalul Dolj şi omul de afaceri craiovean Samir Sprânceană, împreună cu alte zece persoane. Dosarul este judecat de acelaşi complet care l-a condamnat în această săptămână pe Constantin Dîlgoci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII