26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Fraude pe eBay

Procurorii Biroului Teritorial Vâlcea al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au finalizat cercetările şi au dispus ieri trimiterea în judecată a 22 de inculpaţi, dintre care 19 în stare de arest preventiv şi trei cu obligarea de a nu părăsi localitatea.

„Din cercetările efectuate a rezultat că pe raza judeţelor Vâlcea, Teleorman, Sibiu şi a municipiului Bucureşti funcţiona o grupare organizată extinsă, cu legături şi în străinătate (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia), ce avea ca scop comiterea de fraude informatice, asociate fie cu înşelarea victimei, fie cu efectuarea de transferuri neautorizate de fonduri băneşti, activităţi urmate de facilitarea repatrierii sumelor astfel rezultate“, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

 

Înşelăciune în trei variante

 

Pentru derularea activităţilor infracţionale, inculpaţii foloseau trei modalităţi de operare distincte. O primă variantă consta în postarea pe internet a unor anunţuri de vânzare privind bunuri pe care în realitate nu le deţineau, determinând astfel victimele să achiziţioneze bunurile şi să efectueze plata acestora, fie prin sisteme de transfer rapid de bani (Western Union, Money Gram), fie prin depunerea în conturi bancare, pe nume fictive de beneficiari. Aceste identităţi fictive erau folosite de membrii grupării, deplasaţi în străinătate în scopul ridicării sumelor transferate de victime.

A doua modalitate era postarea, pe site-uri specializate în comerţul electronic, a unor anunţuri de vânzare pentru bunuri pe care, în realitate, nu le deţineau, în locul folosirii sistemelor uzuale de garantare a tranzacţiilor on line (tip escrow), autorii determinând victimele să facă depozite temporare, prin sisteme de transfer rapid de bani tip Western Union sau Money Gram, pe numele unor persoane de încredere, cu posibilitatea anulării transferului în cazul neacceptării bunului de către cumpărător.

Altă variantă pentru comiterea faptelor a constat în efectuarea de transferuri neautorizate din conturile bancare ale unor societăţi străine în conturi controlate de autori, intrarea în posesia acestora fiind realizată prin transferuri repetate ale sumelor obţinute ilicit, cu ajutorul altor participanţi.

 

Prejudiciu de peste un milion de dolari

 

Potrivit procurorilor, prejudiciul creat prin faptele inculpaţilor se ridică la suma de 1.260.304 dolari în cazul fraudei informatice asociate cu furtul (12 victime), şi la 138.896 de dolari americani, 91.780 de dolari australieni şi 6.247 de lire sterline, în cazul fraudei informatice asociate cu înşelăciunea (55 de victime).

Compania eBay Inc. a formulat, de asemenea, sesizări privind deţinerea fără drept de date ale unor conturi eBay valide (user ID şi parolă), compromiterea unor conturi eBay şi accesarea fără drept a platformei eBay.

Pe parcursul urmăririi penale, în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune, au fost dispuse măsuri asiguratorii, prin instituirea sechestrului asupra unor sume de bani şi a unor bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Vâlcea.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS