http:http://www.youtube.com/watch?v=tZkWO7zNUaM
Pe bulevardul Râului din Craiova au reînceput lucrările la canalizare, după noi metode de securizare, care să nu mai permită surparea pământului din pricina apelor freatice şi a scurgerilor din canalul colector.
Constructorii canalizării de pe bulevardul Râului au început să împăneze pământul cu planşe metalice de 13 metri înălţime, pe două rânduri, între care să se poată lucra. Soluţia a fost adoptată în această toamnă, după mai bine de un an de lucru conform proiectului iniţial. În vechiul sistem, realizarea reţelei de canalizare era practic imposibilă, în special din pricina nivelului hidrografic ridicat: bazinele de acces erau în permanenţă pline cu apă, punând în pericol proprietăţile din jur şi chiar canalul colector principal, Balta Craioviţa – Romaneşti. Specialiştii afirmă că noua metodă, deşi mult mai costisitoare, este sigură: se înfig planşele de 13 metri la 10-12 metri adâncime, una lângă alta, pe două şiruri paralele, care încadrează traseul coloanei de conducte. Între acestea nu mai pătrund nici apa, nici scurgerile colectorului principal de pe bulevardul Râului, solul rămânând uscat. „Folosim 300 de tije metalice cu ajutorul cărora vom încadra reţeaua pe toată lungimea tronsonului dintre bulevardul Ştirbei Vodă şi strada Bucovăţ, succesiv, pe măsură ce înaintăm cu amplasarea noilor conducte. În acest mod creşte şi viteza de înaintare şi credem că până pe 30 aprilie 2009 vom termina“, a spus şeful de lucrări al Hidroconstrucţia SA, Dumitru Hornoiu.
Conducerea societăţii a decis ca programul de lucru pe şantierul de pe bulevardul Râului să fie prelungit până spre ora 21.00, pentru a fi câştigat timpul pierdut, fără însă a fi executate în orarul suplimentar lucrări care să le creeze disconfort craiovenilor.
Încă două, la anul
Conform proiectului ISPA prin care este finanţată 75% din investiţia în canalizarea Craiovei, în martie 2009 ar trebui demarată execuţia reţelelor de pe strada Brestei, între intersecţiile cu strada Pelendava şi bulevardul Râului, pe o porţiune de aproximativ 1.700 de metri, alt punct sensibil, din pricina pânzei freatice aflate aproape de suprafaţă. Ultima parte a proiectului constă în execuţia canalizării pe bulevardul Râului, între intersecţia cu bulevardul Ştirbei Vodă şi cea cu strada Victor Papilian.