14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul David a pus ochii pe interlopi

Ministrul David a pus ochii pe interlopi

După uciderea lui Mihai Pârvu, zis Caiac, la Craiova, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative promite destructurarea grupărilor infracţionale din mai multe judeţe, printre care şi Dolj, precum şi eliminarea din sistem a poliţiştilor care au legături cu acestea.

După ultimul incident violent din Craiova, când Mihai Pârvu a fost împuşcat mortal după un joc de pocher, ministrul Cristian David a pus piciorul în prag şi a anunţat joi destructurarea grupărilor infracţionale din Craiova, explicând că prezenţa acestora nu mai poate fi tolerată. El a subliniat că poliţiştii vor avea o atitudine fermă şi hotărâtă şi nu va accepta prezenţa grupărilor infracţionale, dar şi că alături de ei trebuie să fie procurorii şi judecătorii, pentru ca infractorii reţinuţi să nu se întoarcă după 24 de ore în stradă.

Ieri dimineaţă, Cristian David a anunţat, într-o videoconferiţă cu şefii Inspectoratelor de Poliţie din ţară, înfiinţarea unei unităţi speciale de lucru, care se va ocupa numai de grupările de interlopi şi alte grupuri infracţionale din mai multe judeţe din ţară, printre care şi Dolj.

 

Unitate specială de poliţişti şi procurori

 

David a afirmat că va propune ministerului public înfiinţarea unei unităţi speciale de lucru formate din poliţişti şi procurori, care să colaboreze pentru de-structurarea grupărilor interlope şi a altor grupuri infracţionale. „Se cunosc, în anumite judeţe, situaţia infracţională şi sursele de finanţare ale acestor grupuri, care sunt cămătăria, prostituţia, şantajul. Acestea trebuie stopate de toate instituţiile abilitate. Am propus şi vom operaţionaliza în scurt timp cu Parchetul General o unitate de lucru specială. Obiectivele punctuale sunt de a intensifica operaţionalizarea informaţională şi operativă, precum şi valorificarea judiciară a activităţii de cercetare“, a afirmat ministrul David.

Acesta a mai spus că este necesară o astfel de colaborare mai ales pentru eficientizarea acestor acţiuni. „Trebuie să nu mai continue pasarea de responsabilităţi, să existe o bună colaborare şi susţinere între poliţişti şi procurori pentru întocmirea de dosare bune cu materiale probatorii consistente“, a mai afirmat ministrul internelor.

Şeful IPJ Dolj, Gheorghe Bică, a precizat că grupările infracţionale din Craiova vor fi verificate începând de luni de un colectiv format din procurori şi poliţişti. „S-a stabilit deja formarea unui grup de lucru mixt, format din poliţişti şi procurori, care, de luni, se va ocupa de aceste grupări, începând de la strângerea informaţiilor şi până la trimiterea dosarelor în instanţă“, a explicat comisarul-şef.

 

Lucrători din structurile de aplicare a legii, pe mână cu interlopii

 

Cristian David a mai declarat că există anumite legături, directe sau indirecte, între persoane din structurile care se ocupă cu aplicarea legii şi reprezentanţii unor grupări de criminalitate organizată în mai multe oraşe din ţară, printre care şi Craiova. El a cerut şi a transmis un avertisment, după videoconferinţa cu şefii Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, pentru asumarea responsabilităţii în acest sens, dar şi pentru înlăturarea din sistem a celor care ar putea avea legături cu aceste grupări. „Există anumite legături directe sau indirecte între poliţişti, magistraţi şi politicieni locali şi reprezentanţii acestor grupări. Noutatea este că am curaj să spun acest lucru. Poliţiştii trebuie să fie desprinşi de orice legătură cu membrii sau reprezentanţii acestor grupări infracţionale“, a precizat Cristian David.

El a mai spus că Inspectoratul General al Poliţiei Române va monitoriza situaţia din mai multe judeţe. Gheorghe Bică a afirmat că poliţiştii care au legături cu interlopii au două opţiuni: fie să se dea singuri la o parte, fie să fie excluşi din IPJ Dolj.

Tăriceanu îi dă dreptate lui David

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri că, pentru combaterea fenomenului infracţional, pe lângă poliţişti ar trebui să acţioneze în acelaşi sens şi magistraţii. Premierul a dat exemplu numărul mare de arestări facute la Craiova în urma scandalurilor înregistrate în ultimul an, ceea ce înseamnă, în opinia sa, că poliţia a acţionat, însă ce s-a întâmplat după aceea cu persoanele reţinute nu a fost în regulă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

51 COMENTARII