8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele, bune de plată

Spitalele, bune de plată

O lege publicată recent prevede ca pacienţii care şi-au plătit medicamentele, investigaţiile paraclinice sau materialele parafarmaceutice în timpul spitalizării să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate în această perioadă.

Seringi, aţă de cusut, feşi, flexuri, vată, medicamente sunt câteva dintre achiziţiile pe care bolnavii sunt nevoiţi să le facă, pe propria cheltuială, atunci când ajung în spitalele de stat. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că asigurările pe care le plătesc lunar acoperă serviciile medicale.
Mii de români sunt trimişi către clinici sau laboratoare private pentru diverse analize de sânge, pentru tomografii sau radiografii, care nu pot fi efectuate în unitatea sanitară respectivă.
Legea nr. 157/2008 este gândită în sprijinul acestora, tocmai pentru că pacienţii sunt îndreptăţiţi să le primească gratuit. Măsura a fost aprobată în ultima zi a sesiunii parlamentare şi conţine, practic, un singur articol care obligă spitalul să plătească pacienţilor orice medicament, investigaţie medicală sau materiale sanitare pe care aceştia ar fi trebuit să le primească gratuit în spital. Iniţiată de deputatul PD-L Sorin Paveliu, legea a întâmpinat rezistenţă din partea premierului Călin Popescu Tăriceanu şi a ministrului sănătăţii.

Bugetul mic, afectat

În opinia deputatului Paveliu, pacienţii care fac dovada, cu chitanţă sau factură, că li s-a recomandat de către medic un tratament necesar şi care va fi specificat şi în foaia de observaţie vor depune la registratură cererea de rambursare a cheltuielilor, iar managerul spitalului va trebui să le plătească.
Acest lucru este valabil însă doar în cazul medicamentelor, analizelor sau materialelor care sunt, în mod normal, gratuite.
„Bolnavii dintr-un spital de stat care deţine un tomograf nu trebuie să meargă la o clinică privată pentru a-şi face tomografia, atâta timp cât nu este vina lor că aparatul respectiv este stricat“, a precizat Sorin Paveliu.
Managerul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă din Craiova, dr. Cristina Calangiu, consideră că instituţia pe care o conduce nu va avea de suferit în urma acestei legi, dar acest lucru va depinde foarte mult de normele de aplicare, care, deocamdată, nu există.
„E o măsură pozitivă, care încearcă să-l situeze pe bolnav în centrul sistemului. Cred că se adresează însă, în special, spitalelor care alocă 2 sau 3% din buget medicamentelor. Noi avem 15%. Anul trecut, spre acest sector s-au virat cinci miliarde de lei (vechi – n.r.), acum avem 8,5 miliarde (vechi – n.r.) pe lună, bani care se duc doar către medicamente.
Măsura aceasta îi va constrânge pe medici să fie mai atenţi atunci când prescriu tratamentul. Pentru că nu întotdeauna ceea ce se cumpără este obiectiv. Eu am făcut verificări în câteva rânduri şi am oprit la poartă toată biletele. Erau unele pentru Eurovita, or, acestea nu sunt urgenţe, pot fi luate şi acasă.
Legea însă are un fond pozitiv, dar normele trebuie elaborate cu răspundere, altfel vor isca discuţii“, a precizat dr. Calangiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS