20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nou dosar pentru fostul director al CFR

Un nou dosar pentru fostul director al CFR

Procurorii DNA l-au trimis ieri în judecată pe fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi infracţiunea de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. În acelaşi dosar, au mai fost deferiţi justiţiei Gabriel Misir, fost director al Direcţiei comerciale din cadrul CFR SA, precum şi Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei economice din cadrul CFR SA, ambii acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

 

Produse inutile de milioane de euro

 

Potrivit procurorilor, în perioada 17 iulie 2000 – 21 octombrie 2003, Mihai Necolaiciuc, prin complicitatea lui Gabriel Misir şi Viorica Olăeru, funcţionari din subordinea sa, în calitate de director general, administrator şi ordonator de credite la CFR SA, cu încălcarea normelor legale, a traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private, acţiune de natură să afecteze patrimoniul companiei şi resursele acesteia.

„În perioada 2001 – octombrie 2003, compania, invocând în fals urgenţe în aprovizionare, a achiziţionat în mod nelegal produse inutile (rulmenţi, şuruburi, piuliţe, trandafiri etc.) la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât necesarul, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi, pe care i-a ales cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin proceduri neconcurenţiale“, mai susţin anchetatorii.

Inculpatul a achitat produsele, prejudiciind în acest mod compania cu suma de 84.086.783,2 lei. Toate aceste produse au fost vândute în luna octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceştia“, se arată într-un comunicat de presă al DNA. În realitate, spun procurorii, aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nu au fost achitate de cumpărători.

 

Mii de vagoane şi locomotive, vândute pe nimic

 

Anchetatorii au mai reţinut în rechizitoriu că, în aceeaşi perioadă, Mihai Necolaiciuc a schimbat destinaţia sumei de 4.123.829,3 lei (reprezentând subvenţii primite de la bugetul de stat pentru reparaţii capitale la infrastructura feroviară), utilizând-o în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordată.

Suma a fost folosită pentru diverse achiziţii de bunuri şi servicii (pază, delegaţii în străinătate, dicţionare, butaşi de trandafiri, reparaţii la case de odihnă etc.) sau pentru plata salariilor. De exemplu, s-a achitat suma de 50.000 de lei pentru achiziţionarea de trandafiri la preţuri supraevaluate.

„De asemenea, în perioada 2002-2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos ilegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane şi 1.059 de locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preţ de fier vechi. În acest mod, patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 lei“, se mai arată în comunicatul DNA.

 

Zece trenuri, date gratis

 

Procurorii mai spun că, în perioada 17 iulie 2000 – 21 octombrie 2003, Mihai Necolaiciuc a înstrăinat gratuit zece locomotive şi 150 de vagoane către un operator feroviar privat, deşi materialul rulant fusese primit de companie de la Ministerul Transporturilor pentru a face economii. CFR SA a fost prejudiciată cu suma de 5.155.014,8 lei.

Prejudiciul total reţinut de DNA şi cauzat CFR SA este de 106.900.840,4 lei, aproximativ 34.484.142 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII