17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, furnizoare de cărăuşi pentru traficanţii de droguri

România, furnizoare de cărăuşi pentru traficanţii de droguri

România, considerată până de curând doar ţară de tranzit pentru filierele internaţionale de droguri, tinde să devină şi furnizoare de cărăuşi pentru traficanţii de stupefiante, relevă statisticile Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).

Cel puţin un român este prins zilnic în lume transportând droguri, conform datelor MIRA. Cărăuşii români sunt racolaţi de traficanţii de droguri fie în ţară, fie în alte state, unde ajung, iniţial, pentru a munci.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a primit săptămâna trecută, din ţările cu care colaborează în lupta antidrog, informaţii referitoare la mai mulţi cărăruşi români care au fost prinşi transportând droguri. Conform datelor primite de IGPF, un român a fost descoperit la Madrid venind din Senegal cu trei kilograme de cocaină într-o valiză, iar altul a fost prins cu un kilogram de heroină în stomac. Cel din urmă venea de la Buenos Aires. Alte patru kilograme de heroină au fost găsite asupra unui român în Nicaragua. Trei conaţionali au mai fost prinşi la Sao Paulo, fiecare cu un kilogram de heroină. Alţi doi, soţ şi soţie, au fost arestaţi în Ecuador, după ce autorităţile au găsit în genţile lor zece kilograme de heroină, iar alte două conaţionale au fost surprinse în Portugalia, venind din Brazilia, cu 16 kilograme de heroină neagră.

 

România, sursă de cărăuşi

 

Potrivit unor reprezentanţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, România este una dintre cele mai bune surse de cărăuşi, întrucât cetăţenii acestei ţări pot călători liber în aproape toate colţurile lumii. Integrarea României în UE a atras şi interesul marilor traficanţi de droguri, care au început să caute aici cărăuşi. Există sate din România, monitorizate de autorităţi, unde mai mult de jumătate din populaţia tânără călătoreşte, în ciuda nivelului scăzut de trai, în Brazila, Argentina, Peru, Cuba etc..

Poliţiştii antidrog din România spun că aceia care acceptă ofertele traficanţilor de droguri şi călătoresc în America de Sud riscă să fie ucişi încă din primul minut şi că trebuie să ţină cont de faptul că traficanţii îşi asigură marfa provocând diversiuni.

Pierderea câtorva kilograme de droguri în America de Sud, unde unul nu valorează mai mult de 2.500 de dolari, nici nu se simte atâta timp cât alte câteva zeci trec neobservate. Capii reţelelor internaţionale de droguri îşi „toarnă“ unul sau doi cărăuşi pentru a atrage atenţia autorităţilor, în timp ce alţi 15-20 trec frontierele. Totul este organizat în aşa fel încât cărăuşii prinşi să nu poată da prea multe detalii despre traficanţi sau despre ceilalţi cărăuşi, spun poliţiştii antidrog.

 

Drogurile, o problemă în Dolj

 

Conform reprezentanţilor Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, consumul de droguri din municipiul Craiova a crescut în ultimul timp. Ofiţerii BCCO Craiova au reţinut 17 persoane în ultimele trei luni, acestea fiind cercetate pentru deţinere şi comercializare de droguri, trafic de droguri sau constituire de grupuri infracţionale organizate.

„Consumul de droguri a crescut în ultima perioadă. Dacă Doljul ocupa unul dintre ultimele locuri la infracţiunile privind drogurile, de la jumătatea anului trecut acestea au devenit o problemă“, a declarat comisarul-şef Gheorghe Bică, şeful BCCO Craiova. Printre craiovenii reţinuţi luna aceasta de poliţişti pentru comiterea infracţiunii de comercializare de droguri se numără şi Ştefan Tălău, de 18 ani, fiul directorului de la Direcţia Apelor Jiu. Procurorii doljeni au stabilit că acesta împreună cu Marius Oprişor şi Mihail Veleanu au constituit un grup infracţional ce îşi axase activitatea infracţională pe comercializarea de stupefiante. Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Oprişor şi Veleanu, iar pentru Tălău a dispus obligarea de a nu părăsi localitatea. De asemenea, Mihnea Mistreanu, care joi a fost prins în flagrant, de către ofiţerii BCCO Craiova, în timp ce vindea 9,75 grame de canabis, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Pentru Florian Feruglio, partenerul lui Mistreanu, s-a dispus obligarea de a nu părăsi localitatea. În urma unei percheziţii, la domiciliul acestuia au fost descoperite 150,48 grame de canabis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU