9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosarul mineriadei, transmis procurorilor civili

Dosarul mineriadei, transmis procurorilor civili

Dosarul mineriadei a fost declinat către procurorii civili de către Secţia Parchetelor Militare, la aproximativ opt luni de la decizia Curţii Constituţionale care a statuat că procurorii militari nu pot cerceta civili.
Biroul de presă al Ministerului Public a confirmat astăzi că Secţia Parchetelor Militare a admis plângerea Asociaţiei Victimelor Mineriadelor faţă de disjungerea (separarea-n.r.) faptelor civililor de cele ale militarilor dispusă în dosarul mineriadei de către adjunctul şefului SPM, generalul magistrat Dan Voinea. Astfel, dosarul mineriadei a fost predat Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Şeful Secţiei Parchetelor Militare, colonelul-magistrat Ion Vasilache, a apreciat ca întemeiată plângerea AVM, în care se susţine că nu pot fi separabile faptele militarilor de cele ale civililor comise în timpul mineriadei din iunie 1990.
În 20 iunie 2007, Curtea Constituţională a stabilit că articolul privind competenţa procurorilor militari în cauze în care sunt cercetaţi şi civili este neconstituţional. Concret, în urma acestei decizii a Curţii Constituţionale, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare în care sunt cercetaţi exclusiv militari. Dosarele în care sunt anchetaţi şi militari şi civili vor fi cercetate de procurori civili. În această ultimă situaţie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui să preia ancheta din stadiul în care se află, urmând să decidă asupra probelor şi actelor de urmărire efectuate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS