11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Cheia e la PSD

PD a solicitat ieri adoptarea în regim de urgenţă a votului uninominal, prin combinarea prevederilor „pozitive“ din cele două proiecte de lege existente la parlament, respectiv cel propriu şi cel al PSD.

O combinaţie a proiectelor PD şi PSD

Preşedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a declarat ieri, la Cluj, că PD este pregătit să colaboreze chiar şi cu PSD pentru introducerea votului uninominal.

„În primul rând, proiectul lui Tăriceanu a fost declarat neconstituţional şi s-a demonstrat că a fost o şmecherie ieftină pentru a induce în eroare opinia publică. În al doilea rând, există la parlament două proiecte de lege, primul al PSD-ului şi celălalt al PD-ului. Din prelucrarea lor se poate realiza, practic, rapid, o lege a votului uninominal pe care românii o doresc. Acest proiect de lege trebuie să fie promovat şi adoptat. PD este deschis să colaboreze cu orice forţă politică, inclusiv cu PSD, pentru adoptarea acestui proiect de lege“, a declarat Emil Boc într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, proiectele PD şi PSD au o susţinere de patru milioane de voturi, pe care i-au dat-o cetăţenii la referendumul din 25 noiembrie. „Putem prelua din cele două proiecte lucrurile pozitive. De la noi, reducerea numărului de parlamentari, de la PSD, alegerea parlamentarilor în două tururi de scrutin, dar raportată nu la majoritatea cetăţenilor înscrişi în listele electorale, ci la cei prezenţi“, a precizat Boc.

Liderul democraţilor a mai afirmat că, în prezent, PSD este cel care poate decide soarta votului uninominal. „Astăzi, cheia adoptării legii votului uninominal este la PSD. Trebuie să se decidă dacă rămâne consecvent cu proiectul pe care l-a depus la parlament şi cu îndemnul pe care l-a adresat oamenilor să vină să voteze la referendum sau va rămâne în continuare solidar cu interesele de grup şi personale ale guvernului Tăriceanu“, a spus Emil Boc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS